Hunter

Hogyan építsünk időgépet?

Az időutazás H. G. Wells 1895-ben írt Az időgép című regénye óta közkedvelt témája a sci-fi irodalomnak. De vajon tényleg megalkotható-e? Évtizedeken át az időutazás az elfogadható tudomány határain túl húzódott, az utóbbi években a téma azonban egyre inkább előtérbe került az elméleti fizikusok körében. Megérteni az ok és okozat közötti összefüggést kulcs eleme egy egységes fizikai elmélet elkészítésének.

Legjobban Einstein relativitáselméletéből érthetjük meg az időt, amit előtte abszolútnak és egyetemesnek tekintették, minden számára azonosnak, függetlenül fizikai körülményeitől. Einstein szerint két esemény közötti intervallum függ a megfigyelő mozgásától. Tegyük fel, hogy egy ikerpár egyik tagja űrhajóval, nagy sebességgel elindul egy közeli csillag felé, majd onnan visszatér a Földre, míg testvére bolygónkon marad. Az űrutazás tegyük fel egy év volt, ám amikor az utazó kilép a hajóból, rádöbben, hogy a Földön ezalatt 10 év telt el és testvére 9 évvel idősebb nála. Ez is egy módja az időutazásnak, valójában emberünk 9 évet haladt előre a jövőbe. Az időnyújtásként ismert hatás a napi életben nem észlelhető, mivel a mozgásnak fénysebességhez közeli tempóval kellene végbe mennie. Még a repülőgépek sebességénél is csak néhány nanoszekundum az időnyújtás. A valódi időtorzításokhoz általános tapasztalataink világán túl kell keresgélni. A félatomi részecskéket hatalmas gyorsító gépezetekben meg lehet hajtani közel fénysebességgel. Egyes kozmikus sugarak esetében szintén tapasztalhatóak látványos időtorzítások. Ezek a részecskék olyan közel járnak a fénysebességhez, hogy az ő nézőpontjukból percek alatt szelik át a galaxist még akkor is, ha a Földről nézve több tízezer éven át utaznak. Ha az időnyújtás nem alakulna ki, akkor ezek a részecskék soha nem érnének ide.

A sebesség egy mód hogy előreugorjunk az időben. A másik a gravitáció. Az óra egy hangyányival gyorsabban jár a padláson, mint a pincében, ugyanez igaz az űr és a Föld felszín viszonylatában, bár a hatás parányi, pontos órákkal közvetlenül mérhető. Egy neutroncsillag felszínén a gravitáció olyan erős, hogy az időt 30%-kal lassítja a földi időhöz viszonyítva. Egy ilyen csillagról figyelve az események egy felgyorsított filmre hasonlítanak. A fekete lyukak jelentik a végső időtorzítást. Felszínükön az idő mozdulatlan a Földhöz képest. Ha egy űrhajós nagyon közel tud kerülni egy fekete lyukhoz, majd sértetlenül visszatér, akkor hatalmas lépést tehet a jövőbe. Az előre jutás, ha elméletben is de megoldható, visszafelé haladni az időben azonban még ennél is nehezebb.

1948-ban Kurt Gödel Einstein gravitációs mező egyenlete alapján egy forgó univerzumot vázolt fel. Ebben az univerzumban az űrhajós úgy utazhat át az űrön, hogy saját múltjába jut vissza, mivel a gravitáció hatással van a fényre, azonban a megfigyelések semmi jelét nem mutatták az univerzum forgásának, arra azonban jó volt, hogy bizonyítsa, a relativitás elmélete nem tiltja meg az visszafelé haladást az időben. Frank J. Tipler 1974-es számításai szerint egy, a tengelye körül közel fénysebességgel forgatott végtelenül hosszú henger azáltal teszi lehetővé a visszajutást, hogy a fényt hurokként a hengerpalást köré húzza. J. Richard Gott szerint az ősrobbanáskor keletkezett kozmikus szálak idézhetnek elő hasonló eredményt.

A legértelmesebb azonban a nyolcvanas évek féreglyuk koncepcióján alapuló időgép elmélet, melyet 1985-ös Kapcsolat című regényében Paul Sagan is alkalmazott. A féreglyukak beleillenek a relativitás elméletébe. Kip S. Thorne és kollégái megvizsgálták összeegyeztethetőségét az ismert fizikával. A kiinduló pont, hogy a féreglyuk a fekete lyukhoz hasonlóan félelmetes gravitációval bír. Amiben eltér, az a be- és kijárat, valamint tartalmaznia kell az antigravitációt negatív energiával vagy nyomással létrehozó úgynevezett egzotikus anyagot. A negatív energiaállapotok ismertek bizonyos kvantumrendszerekben, így az egzotikus anyagot nem zárják ki a fizika törvényei, az azonban nem tisztázott, hogy elegendő antigravitáció jöhet-e létre a féreglyuk stabilizálásához. Ha igen, akkor időgépként is használható, ha az egyik végét neutroncsillag közelébe tudják vontatni, ahol a csillag gravitációja lelassítja az időt.

Ha létre is hoznak egy időgépet, az a paradoxonok egész tárházát nyithatja meg előttünk, hiszen mi történik, ha egy időutazó beleavatkozik a dolgok folyásába, vagy egyszerűen a részévé válik a múltnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Udead #136
    De építettek és vissza tudtak küldeni egy részecskét de csak addig a pillanatig tudnak vissazküldeni amíg be van kapcsolva gép(nem vicc valami japán muki.. bár nem értem honnan tudják hogy vissazküldtek valamit amikor ők nem utaztak vele:Dna mindegy)..Elég sok elmélet van véleményem szerinte az múlt jelen jövő ... párhuzamosan létezik egymás mellett tehát ha valami megváltoztatja múltban az azonnal változik a jövőben az más kérdés hogy te nem észleled azonnal hiszen neked el kell jutnod a jövődig:Dplusz másik elmélet szerint a mondjuk egy kocsit pl visszaküldenénk 10000 évvel ezelöttre akkor az nem kocsi lenne hanem szét bomlana azokra az anyagokra amikből áll, gyártották...tehát ha magad visszatudnád küldeni 5 évvel ezelöttre akkor 5 évvel fiatalabb lennél és valószínűleg az az 5 év tapasztalat memória is elveszne,így csak akkor tudhatnád meg hogy időt utaztál ha hagynál magadnak jeleket amit vagy elhiszel vagy nem:Dha meg nem párhuzamos akkor viszont az első géppel a jövőbe utazni nem lehetne hiszen az még nemtörtént meg:Dcsak múltba tudnál utazni és unnnatól hogy meg volt az első utazás lehetne vissaz mennia jövöbe de annála pillanatnál nem tovább mint ahonnan visszajöttek:D szócal lényegébe akkor a jövőbe nem lehet utazni?:Dmindeki a múltról beszé miv an ajövővel?:Daza fontos:Dfeketelyukakhoz kapcsolódan is van elmélet hogy ami ott bemegy:D az kitaszítódika fehér lyukon az antianyag világban ahol van anti grav...lehetséges ott az idő vissza felé halad az anti anyag a em e világi anyag ugyebár amit már elő is tudunk állítani légüres térben mágnesekkel tartják egy helyben mert ha érintkezika mi világunk anyagával akkor boom van.1g antianyag képes lenen aszem 1000 űrsiklot "megtankolni"viszont ahoz hogy ennyit a jelelnlegi tudással előállítsanak nagyon nagyon sok idő kéne:DMeg antigravitációs kísérletek is viccesek.Tegyük hozzá hogy amennyit elénk tárnak ezekkela témákkal kapcsolatban nem annyit tudunk ezekről rengetek titkos kísérlet folyik amikről ha tud valaki az azért van mert direkt kiszivárogtatták vagy félrevezetés vagy pedig más okokból kifolyólagDTidjátk hogy ell időgépet csinálni?:D a feketelyuk paradox:DA macsak midnig lábra érkezik a vajjal meg kent kenyér meg a vajas oldalára hát ráragasztunka macskára egy kenyeret aminek a vajas fele kifelé van és ledobjuk így a lkezd forogni ezerrel eléri a fény sebességének a többszörösét és..xDxDa csizma kövületre van másik feltevés méghozzá az hogy elöttünk volt már egy fejlett civilizáció ami kihalt...aki nem hisza földönkívüliekben butus amúgy meg:Dmivel az univerzum picikét nagy:Dakárhogy
  • feketeribizli #135
    Kezdjük ott, hogy van a múltban egy feketelyukból kiáradó anyagrész, amely létre hozta a jövőt és az ok a multban folytonos, igy a jelen is az. Tehát mindent megismételhet az időutas, ha megépit egy térgörbítősidőgépet.
  • Koppernikusz #134
    miért ne építhetett volna? azért mert nem tudja vele befolyásolni a jövőt, így nem is tudhatunk róla mert akkor befolyásolná
  • LowEnd #133
    Mivel te is viccesre vetted :-)))
    Szerintem nekem van igazam. Például alátámasztja az elképzelésemet az is, hogy még senki nem épített működő időgépet.

    (nemműködőt lehetett venni az ebay-en nemrég)

    mivel a magyarázat tök jól indokol, most várom a deLorian féle bizonyítást...
  • Koppernikusz #132
    "időegyenest feltételezve"
    itt bukik meg a dolog. mint már írták máshol, idősikok létezhetnek, tehát nem csak egy időegyenes mentén mozoghatunk, hanem kiterjedt időben.
    mikor te utazol az időben, akkor a rendszer stabilitása miatt módosítás ugye nem képzelhető el a kiinduló pontban, tehát oda már nem juthatsz vissza, viszont mások akik ugyanabból a kiindulópontból más idődimenzióra juthatnak el.
  • dez #131
    Jó ötlet, de nem biztos, hogy minden néző értené. :)
  • LowEnd #130
    TÉLLEG:

    Milyen kafa filmet lehetne készíteni: fiatal tini tudós időgépet akar építeni aztán elkezdenek hullani (mindenféle baleset - gyilkosság), nem értik mi van, amíg a kerekesszékes zsenitudós ki nem sakkozza a #123-at. Elpusztítják az összes tervet, hogy mást ne érjen baleset...

    A jogdíjakat a számlámra kérem.
  • LowEnd #129
    egy időegyenest feltételezve... valahogy úgy képzeltem el az időutazást, mintha a "valóság filmjét" vissza- (előre-) pörgetnék, miközben te változatlan maradsz.

    (ja igen, és a fikció a jövőbe utazásra csak akkor vonatkozik, ha vissza is térnek a jövőből)
  • dez #128
    Miért gondolod, hogy a távoli múltban beállt változások itt azonnal megjelennek? Lehet, hogy azok már sosem érik utól a jelent... (Ötlet [c] by me. :) )
  • LowEnd #127
    ja igen, egy adalék, és egy magyarázat a conspiration theories rajongóinak: a felvetésem alapján "természeti szükségszerűség", hogy aki kitalál/megépít múltba utazó időgépet, azt annak alkalmazása előtt pl. baleset érje.