Gyurkity Péter

5 százalékon áll az Android 13

Lassan terjed a friss verzió, viszont egészen régi változatok is felbukkannak az új listán.

Az Android 13 eredetileg még tavaly augusztusban jelent meg, ahogy akkor arról mi is beszámoltunk. Az azóta eltelt időszak túlságosan rövid volt ahhoz, hogy a készülékek jelentős hányadán felbukkanjon az új verzió, egy most közzétett rangsor alapján viszont kijelenthetjük, hogy a terjeszkedés üteme a megszokottnak megfelelő.

Külsős forrás adott hírt a napokban arról, hogy az Android Studio végre megkapta idei első frissítését, ami azért jelentős fejlemény, mert hasonlóra utoljára még tavaly augusztusban került sor. Az elsősorban az androidos fejlesztőknek szánt platform egyebek mellett egy érdekes rangsort is tartalmaz, amelynek segítségével felmérhetjük, hogy az egyes nagyobb verziók a készülékek mekkora hányadán vannak jelen. Ezt egészen pontosan az erre kijelölt egy hét alatt mérik fel, pontosan kimutatva, hogy milyen készülékek csatlakoznak a Play Store hálózatára, és bár ez nyilván nem eredményez tökéletes kimutatást, a fontosabb következtetések levonására azonban bőven megfelel.

Megállapíthatjuk például, hogy az Android 13 egyelőre durván 5 százaléknál tart, miközben a közvetlen előd sem éri el a 20 százalékos befolyást – az Android 12 részesedése ugyanis 18,9 százalék. A mezőnyt az Android 11 és 10 vezeti, már 20 százalék feletti eredménnyel, de a listán egészen régi változatok is megtalálhatók, bár a 4.1 Jelly Bean végre lekerült onnan. Az utolsó helyen immár a 4.4 Kitkat áll 0,7 százalékkal, ezt az 5.0 és 5.1 Lollipop követi, ám azt szintén érdemes megjegyezni, hogy az Android 9 Pie elődei tulajdonképpen már a „futottak még” kategóriában szerepelnek.

Az idei év első felében várhatóan egyre több gyártó teszi majd elérhetővé az általuk módosított változatokat, ennek köszönhetően az Android 13 befolyása fokozatosan emelkedni fog – ennek üteme azonban ezúttal sem lesz lenyűgöző.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!