Berta Sándor

A rémálmok ellen is segíthet az Apple Watch

Egy új rendszerrel a poszttraumás stressz zavarban szenvedő betegek újra nyugodtan alhatnak.

A poszttraumás stressz zavar (PTSD) egyfajta védekezési mechanizmus, amely különböző korábbi traumatikus események után lép fel és amelynek hatására kapcsolódó emlékképek jelennek meg az érintett személyek tudatában. A NightWare és az Apple Watch okosóra ötvözéséből létrehozott NightWatch rendszer célja, hogy megszakítsa a poszttraumás stressz zavarban szenvedő betegek rémálmait és ezáltal újra pihentetően alhassanak. A projektben az Apple Watch és a mesterséges intelligencia kulcsszerepet játszik.

Az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatósága (FDA) által jóváhagyott készlet csak receptre kapható és elsősorban az Afganisztánból, Irakból vagy más háborús övezetekből visszatért volt amerikai katonák válthatják ki. A NightWare az Apple Watch pulzusmérőjének, gyorsulásmérőjének és giroszkópjának adatait használja fel a rémálom észlelésére, majd haptikus visszajelzéssel megszakítja azt. Ehhez a felhasználók egész éjjel viselik az órát. A kezdetben gyengéd impulzusok addig erősödnek, amíg a készülék viselője fel nem ébred a rémálomból - de lehetőleg anélkül, hogy teljesen tudatához jutna.

A NightWare első prototípusát Tyler Skluzacek 2015-ben - egy évvel az óra bemutatása után - készítette el. Az informatika szakos hallgató annak idején a poszttraumás stressz zavarban szenvedő édesapjának akart segíteni. Eddig a kapcsolódó rémálmoktól szenvedő embereket néha társkutyákkal látták el, amelyek az órához hasonló módon lökdösik gazdáikat. Másokat gyógyszerekkel kezelnek, amelyeknek azonban mellékhatásaik vannak. A kész rendszert Skluzacek és Grady Hannah készítette el és nem érhető el az Apple App Store kínálatában.

A poszttraumás stressz zavarban szenvedők nyolcvan százalékának vannak rémálmai. Az alvászavarok bizonyítottan növelik az érintettek öngyilkossági kockázatát. Az Apple szerint jelenleg 400 betegnek írják fel a NightWare-t az Amerikai Egyesült Államokban. Egyikük arról számolt be, hogy a készülék kezdetben éjszakánként 25-30 alkalommal avatkozott be a rémálmok megszüntetése érdekében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!