Berta Sándor

USB Type-C - kényszer­helyzetben van az Apple

A kaliforniai cég kizárólag a jogalkotók nyomására változtatott a gyakorlatán.

Júniusban az Európai Unióban az USB Type-C lett az egységes európai töltőszabvány, október elején pedig eldőlt az is, hogy 2024-től lesz egységes európai töltőszabvány, amelyet 2026 őszére kiterjesztenek a laptopokra. Az okostelefonok mellett a táblagépek, a digitális kamerák, a headsetek, a kézikonzolok, a hordozható hangszórók, az elektronikus (könyv)olvasók, a billentyűzetek és egerek, a hordozható navigációs rendszerek, de még a fülhallgatók is felkerültek a listára. Természetesen az Apple is átáll a szabványra.

Most a The Wall Street Journal kérdésére válaszolva Greg Joswiak, az Apple marketingfőnöke megerősítette, hogy USB Type-C-csatlakozóval felszerelt iPhone készüléket fognak piacra dobni és hozzátette, hogy természetesen meg kell felelniük az előírásoknak, nincs más választásuk. A menedzser hozzátette, hogy nem örülnek a dolognak, de gyakorlatilag kényszerhelyzetben vannak. Arra a kérdésre, hogy mikorra várható az USB Type-C megjelenése az iPhone készülékeken, Joswiak így válaszolt: "Az európaiak diktálják az időzítést az európai vásárlóknak". A törvény jelenleg úgy rendelkezik, hogy 2024 őszéig minden mobiltelefonnak és táblagépnek a szabványt kell használnia. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az új modellt az Európai Unión kívül is értékesíti-e majd a társaság vagy nem.

Joswiak kifejtette, hogy az Apple mindig is a saját útját járta és bízott a mérnökeiben, ahelyett, hogy a jogalkotó kényszerítette volna a hardverszabványok elfogadására. A marketingfőnök szerint a leválasztható kábelekkel ellátott töltők nagyrészt megoldották a szabványosítás problémáját is, ráadásul az iPhone készülékek Lightningról USB Type-C való átállítása rengeteg elektronikai hulladékot fog termelni.

A The Wall Street Journal éves Tech Live konferenciáján Craig Federighi, az Apple szoftverfejlesztésért felelős vezető alelnöke elmondta, hogy az iPhone-gyártó bizonytalan a tavaly bevezetett új követelmények rövid távú következményeit illetően, amelyek értelmében a harmadik féltől származó alkalmazásoknak engedélyt kell kérniük a felhasználóktól a digitális lábnyomok követésére. "Hosszú távon úgy éreztük, hogy a minőségi reklám és a termék adatvédelme együtt tud létezni, lesz innováció, részben tőlünk, részben másoktól. De ez az út még nem kezdődött el. Ezt akartuk magunknak, a barátainknak és a családunknak, úgy gondoltuk, hogy ... az embereknek ilyen szintű kontrollt kell biztosítani" - hangsúlyozta Federighi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    "De egyébként igaza van, mivel a töltőfej USB csatis, és leválasztható, effektive tényleg csak a kábel és annak a vége más, szóval mehetne tovább is akár."

    Az a csatlakozo USB-A-s, tehat nem tudja az USB Power Delivery-t, azaz max. 15 wattal lehet tolteni veluk. Az USB-C lehetove teszi ennek tobb mint a tizszereset is. Raadasul ha USB-C van a telefonon, akkor a felhasznalok nem fognak feltetlen Apple gyartasu USB-A / USB-C kabelt venni, ez ujabb bevetel kieses. Sot nemhogy nem fognak Apple toltot, de meg Apple altal licenszelt kabelt sem venni. A bevetelek jelentos reszerol van szo, de majd legfeljebb beepitik a telefonok araba az igy kieso hasznot.

    "A typeC-re való fejlesztés meg nem hinném hogy elviszi a büdzséjüket."

    Nem, de jelentos bevetelt veszitenek azzal, hogy senkinek nem kell toluk licenszelnie a kiegeszitokhoz a kriptografiai chip-et, mert az USB-ben nincs ilyen. Raadasul tamogatniuk kell az 5V/3A folotti uzemmodokat is vagy az iphone lesz az egyik leglassabban tolto USB-C-s telefon a piacon. Nem veletlen, hogy az USB-C mar most is tobb mint 10x gyorsabb adatatvitelben es toltesben is, mint az Apple fele lightning port.
  • caprine #2
    " cég kizárólag a jogalkotók nyomására változtatott a gyakorlatán." Ez magyarul azt is jelenti, hogy tojtank/nak a felhasználók ilyen igényeire is.

    De egyébként igaza van, mivel a töltőfej USB csatis, és leválasztható, effektive tényleg csak a kábel és annak a vége más, szóval mehetne tovább is akár.

    A typeC-re való fejlesztés meg nem hinném hogy elviszi a büdzséjüket.
  • Bruce_Willis #1
    Végre. A lighting egy fostalicska.