Gyurkity Péter

Csúnya esésre figyelmeztet az AMD

A játékos megoldásoknál még jól állnak, viszont a kereslet visszaesése már komoly zuhanáshoz vezet.

Az AMD kapcsán a napokban számoltunk be arról, hogy a cég mérnökei már a Zen 5 részletein dolgoznak, amire a külsős fejlesztők is igyekeznek felkészülni. A gyártó a második negyedévben kifejezetten jó számokat villantott fel, most viszont a növekedés bezuhanására figyelmeztetnek, amit a kereslet csökkenése eredményez.

A hivatalos közleményben arról írnak, hogy a harmadik negyedévre vonatkozó előzetes jelentés a korábban előrevetített eredményhez képest jóval alacsonyabb adatot mutat. Amíg eredetileg úgy gondolták, hogy a harmadik periódusban a bevétel elérheti majd a 6,7 milliárd dollárt, addig most már csak 5,6 milliárdot tartanak a legvalószínűbb szintnek, ami elsősorban az alacsonyabb eladásoknak, a kereslet visszaesésének, valamint a raktárkészletek megugrásának lesz köszönhető. Ez utóbbiak értéke is csökken, mivel a szerényebb kereslet miatt az eladási árak csökkenése látható a területen mindenhol.

A fentiek egyelőre nem jelentik azt, hogy az éves összehasonlításban látható számok csökkenést mutatnak majd, azt rögtön kiemelték, hogy mindössze a növekedés ütemének bezuhanásáról beszélhetünk, hiszen a tavalyi év hasonló időszakához képest nem 55, hanem csak pusztán 29 százalékkal jobb végeredményt kapunk majd. Mindenképpen fontos fejlemény azonban az árak csökkenése, a raktárkészletek növekedése, ami a riválisok eredményén is meglátszik, hiszen például az nVidia augusztusban még 1,4 milliárd dollárral kisebb bevételt jelzett előre, az Intel pedig legutóbb már egyenesen negyedéves veszteségről számolt be, miután 17 százalékkal estek vissza cég eladásai.

Az AMD esetében a központi processzorok üzletágát érinti leginkább a csökkenés, bár a grafikus vezérlőknél is 160 millió dollárt voltak kénytelenek leírni – meglátjuk, hogy a november elején esedékes végleges számok pontosan mit mutatnak majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #3
    Így magyarázzák a várhatóan normalizálódó (10- 20x esés) részvényárfolyamot a kikopóban lévő nyugati cégek akinek a termékeire datacenterek korában nem lesz szükség távolkeleten pl. A nagy gémerkedés gettó hw-el nyugaton meg megy rohejszámba. Nekem 10 éve ott van (mióta tudom milyen projektoron játszani vs monitor) e-pénisz lol.
  • Ellaberin #2
    Hagyd már, ezek az előre jóslások olyan fizetésű man_egerek excel tábláiból kúsznak elő, akik akkor is megkapják a béremelésüket, ha negyed év után homlokegyenest mást jósolnak. Teljesen függetlenek a külvilágtól addig míg a recesszió miatt őket is pitsán nem rúgják.
  • Chris05 #1
    Azért van ez, mert nem mindenki rohan 100k-s alaplap és 100k-s memóriaár mellett Ryzen 7-re upgradelni.