Gyurkity Péter

Már készülnek az AMD Zen 5 felbukkanására

A külsős fejlesztők korán kezdik a felkészülést, bár eddig nem sok részlet látott napvilágot.

Az AMD és az Intel fejlesztései ezekben a hetekben rajtolnak el a piacon, ennek kapcsán nem is olyan rég írtunk arról, hogy közel azonos a két gyártó új generációja. A jelek szerint a külsős szoftverfejlesztők már készülnek a soron következő családra, legalábbis az AMD esetében.

A napokban a HWiNFO változásait felsoroló listában említették meg, hogy az AMD Zen 5 architektúra képviselői esetében is mellékelik a korai támogatást, ami mindenképpen érdekes fejlemény, hiszen egyelőre a Zen 4 piaci megjelenésénél járunk. Mindez egyelőre (valószínűleg) pusztán annyit jelent, hogy a szoftver helyesen ismeri majd fel a következő generáció tagjait, vagyis az „ismeretlen AMD processzor” helyett annak pontos nevét és típusát látjuk majd a programban. Azt még pedig nem tudjuk, hogy mikor kapjuk majd meg az első beszámolókat, azonban az egyelőre házon belül készülő chipekről már kiszivárgott néhány részlet.

Ezen részletek közül talán a legfontosabb, hogy az AMD is készül a hibrid felállás megvalósítására, annak bevezetésére, követve az Intel példáját. Azt egyesek már tavaly felvetették, hogy a Ryzen 8000-sorozat az ARM által alkalmazott big.LITTLE-architektúrához hasonló megoldást alkalmazna, erről pedig egy online szabadalom is napvilágot látott. Az még nem egészen világos, hogy a cég pontosan mit alkalmazna szerényebb magként, de könnyen lehet, hogy ez a Zen 5 lebutított, gyengébb változata lenne, némileg hasonlóan ahhoz, amit annak idején, a Zen 2 esetében, a Mendocino-sorozatba tartozó processzorok képviseltek.

A Zen 5 első példányai várhatóan jövőre mutatkoznak majd be, az elkövetkező hónapokban azonban már felbukkanhatnak az első benchmark-eredmények, valamint a pontosabb jellemzőkről szóló beszámolók – ezeket mi is ismertetjük majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!