Gyurkity Péter

Megötszöröződnek a hajlítható telefonok

Ez azonban a friss előrejelzés alapján sem lesz elég ahhoz, hogy meghódítsák a tömegeket.

A hajlítható okostelefonok szegmensén belül nemrég írtunk arról, hogy a piacvezető Samsung egyszerre 5 megoldást mutatott be, az idei generáció pedig alapvetően meghatározhatja majd a terület további sorsát. Azt is előre jeleztük, hogy már készülőben van egy új hajlítható sorozat, most azonban az elkövetkező évek várható trendjéről olvashatunk egy friss előrejelzésben.

A területet hosszú évek óta figyelő IDC tette közzé a napokban saját részletes anyagát, amelyben már kifejezetten ezen drágább készülékek piaci forgalmának várható alakulását vázolják fel nekünk, mégpedig a 2026-ig terjedő időszakra nézve. Ebből megtudhatjuk, hogy míg tavaly összesen 8,1 millió ilyen telefont adtak el a különböző gyártók, az idei év végére már 13,5 milliónál állhat meg a mutató, ami a teljes okostelefonos piac alig 1,1 százalékát fedné le. Messze vagyunk tehát attól, hogy a széles tömegek meghódításáról beszéljünk, ez pedig négy éven belül sem következik majd be, hiszen bár 2026-ra már durván ötszörös növekedést vetítenek előre, ami 41,5 millió darab értékesítését jelentené, ez még mindig pusztán a teljes piac 2,8 százalékát tenné ki.

A vásárlók számára nyilvánvaló módon az elsődleges negatív, visszatartó tényező a magas kereskedelmi ár. Idén tulajdonképpen 999 dollárnál indul ez a kategória, ami továbbra is túlságosan magas, viszont a felhasználók jelentős része jobban megbarátkozik majd ezzel a szinttel, hiszen az utóbbi hónapokban a globális infláció hatására gyakorlatilag minden fejlesztés ára megugrott. Emellett a növekvő vállalati felhasználás, valamint a Galaxy Flip 4 és Fold 4 esetleges sikere lendíthet majd nagyot az eladásokon, bár ez (ahogy ezt fentebb jeleztük) nem lesz elég az igazi áttöréshez.

A hajlíthatók kategóriája tehát továbbra is egy viszonylag szűk réteget szolgál majd ki, ez az évtized közepéig nem változik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ellaberin #6
    A motyogatyórongy inkább összegyűrhető, mint hajlítható, hamár beleállunk. És amit szét lehet nyitni azt általában össze is lehet csukni. Egyebest meg minden telefon hajlítható - egy bizonyos szintig, aztán törik. :P :)

    A cikkhez meg: megnéztem, megtapogattam a mostani csúcskategóriásokat; ingyen se kéne. A kijelzőjük még mindig ilyen meggyűrődött fólia hatásúak, nekem nem jönnek be.
  • MerlinW #5
    Foldable phone = összehajtható telefon.
  • barret #4
    Ezek nem hajlíthatóak,hanem szétnyithatóak. A mosogatórongy az például hajlítható.
  • quatlander #3
    5x jobban keresünk!
  • duke #2
    "Megötszöröződnek a hajlítható telefonok "

    Nem csak hajlithatok, hanem novekednek is ?
    Elnek ?
  • wraithLord #1
    Én eddig azért nem vettem volna hajlítható telefont (az árán kívül), mert nem időtálló. De ha belegondolok, hogy a másfél éves telefonomat most dobtam ki, mert nyáron "beázott" sátrazáskor (gondolom a kondenzvíz volt, de IP53-mal bírnia kéne, és eddig bírta is), a kijelző kuka, a cseréje meg annyiba kerülne, mint egy középkategóriás telefon... Akkor azért máris másképp állok hozzá a dologhoz, és olyan fogyóeszköz lesz a telefon is, mint a WC-illatosító. Csak drágább.