Gyurkity Péter

50%-os ugrással jönnek az AMD új grafikus vezérlői

A cég új részleteket osztott meg új generációiról, komoly előrelépést ígérve.

Az AMD és az Intel idén várható újdonságai kapcsán nemrég írtunk arról, hogy ezek egyszerre jönnek majd, a napokban azonban az AMD újabb részleteket árult el saját fejlesztéseiről. Ezekből arról következtethetünk, hogy tartják a menetrendet, a beígért előrelépéseket pedig meg tudják valósítani.

A hivatalos közleményben a pénzügyi elemzői napon tartott beszéd fontosabb részleteit közlik velünk. Megtudjuk például, hogy még az év vége előtt megjelenik az RDNA 3 névre keresztelt architektúra, ennek képviselői pedig az RX 7000-sorozat tagjaiként bukkannak majd fel, akár másfélszer nagyobb teljesítménnyel, amely egyrészt az 5 nanométeres gyártástechnológiának, másrészt pedig a chiplet-felépítésnek lesz köszönhető. A sorban ezután az RDNA 4 jönne, valamikor 2023 második felében, egyelőre azonban a fenti család van a középpontban, amely az új InfinityCache, valamint a ray tracing terén várható, hasonlóan jelentős javulás révén is csábító ajánlat lesz majd.

A másik fontos bejelentés a Zen 4 várható megjelenésére vonatkozik, ez ugyanis már szintén 5 nanométeres csíkszélességre épül, az AVX-512 utasításkészlet támogatásával. Az IPC (instructions per clock) terén 8-10 százalékos előrelépést ígérnek, az egyszálas számítási teljesítmény eközben 15 százaléknál nagyobb mértékben nőhet, bár ez utóbbi kijelentés valószínűleg azért hangzott el, mert korábban kritikák érték a céget a beígért, viszonylag szerény javulás miatt. A menetrend alapján a Zen 4 és a 3D V-cache komponenssel kiegészített változatok már elkészültek, ezekhez egy harmadik típus, a Zen 4c, társul majd némileg később, miközben a laptopoknál a Phoenix Point kódnévre hallgató sorozat bukkan majd fel, már szintén erre az architektúrára, valamint az RDNA 3-ra építve.

Eközben külsős források az nVidia soron következő zászlóshajójáról is kiszivárogtattak egy újabb információmorzsát, amely szerint az RTX 40 már egy három ventilátorra épülő referenciahűtést kapott, bár ez még nem garancia arra, hogy a piacon is ilyen változatban lesznek kaphatók az erősebb típusok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)