Gyurkity Péter

Egyszerre jön az AMD és az Intel új generációja

Ehhez pedig a Windows 11 fontos frissítése csatlakozik majd, így mozgalmas félévünk lesz.

Az Intel fejlesztései kapcsán legutóbb arról írtunk, hogy alakul a 14. generáció, a nagy rivális háza táján pedig olyan értesülés bukkant fel, amely szerint erős grafikus chipekkel jönnek az AMD következő chipjei. A két cég friss generációja csaknem egyszerre jelenik majd meg, az év második fele izgalmas lesz.

A napokban egy külsős, többször megbízható forrásra hivatkozva számolt be a szaksajtó arról, hogy az Intel soron következő, a 13. generációt képviselő fejlesztései várhatóan októberben rajtolnak majd el a piacon, vagyis a Raptor Lake kódnévre hallgató család akkorra készül majd el. Nemrég arról olvashattunk, hogy a csúcskategóriát képviselő Raptor Lake-S egyik típusa, a Core i9-13900K, 24 maggal és 32 szállal jelenhet meg, tekintélyes méretű gyorsítótárral együtt, ehhez az első körben pedig a Z790 típusú alaplapok csatlakoznának, amelyet a jövő év első negyedében követne a H770 és a B760 típus. A külsős beszámolók alapján a friss generáció továbbra is támogatja majd a DDR4-memóriát, vagyis ezt nem kell majd kihajítanunk az új vásárlás végrehajtásakor.

Az AMD Ryzen 7000-sorozata nemrég mutatkozott be a Computex 2022 alatt, ez várhatóan augusztus környékén rajtolhat majd el, 5 nanométeres gyártástechnológiára, valamint még nagyobb teljesítményre építve. A korai rajttal picinyke előnyre tehetnek szert, a különbség azonban nem lesz nagy, ezt az Intel nyilván igyekszik is elkerülni, miközben a Microsoft a Windows 11 22H2 révén szeretne újítani, ezáltal pedig nemcsak a hardveres, de a szoftveres oldalon is lesz mivel megbarátkozni. Egy másik kiszivárogtatásban arról írnak, hogy az AMD a memória terén élvez majd némi előnyt, nyilván leginkább a DDR5 kizárólagos támogatása révén.

Az Intel másik sorozata, a munkaállomásokba szánt Sapphire Rapids, valamint az ahhoz kapcsolódó W790 chipkészlet szintén októberben debütál majd, ennek első példányai már szintén elkészültek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!