Gyurkity Péter

Sokkal több felújított telefont vettünk tavaly

A növekedés üteme nagyobb volt, mint az új készülékeknél, ez az 5G-re váltást is megkönnyítette.

Az okostelefonok piacán legutóbb arról számoltunk be, hogy az Apple szép fokozatosan nyomul előre, évről-évre növelve részesedését, bár az Android még mindig kényelmes előnyt élvez. Most a felújított okostelefonok eladásáról érkeztek részletes adatok, amelyek arra világítanak rá, hogy egyre többen választják ezen példányokat.

A Counterpoint Research tette közzé a napokban friss anyagát, amelyben a felújított okostelefonok tavalyi forgalmát, annak fontosabb részleteit vesézik ki. Ebben arról olvashatunk, hogy míg 2021-ben 4,5 százalékkal bővült ezen megoldások szegmense, a felújított készülékeknél már 15 százalékkal ugrott meg a forgalom, bár a növekedés mértéke régiónként eltérő volt. A legnagyobb arányú javulást a latin-amerikai piac mutatta fel, bár a darabszám tekintetében magasan Kína vezet, amely szintén szép ütemben, 10 százalékkal bővült. A második helyen álló India azonban már 25 százalékos ugrást mutatott, míg az USA 15, Európa pedig 10 százalékkal bővült.

A magyarázat alapján a komoly növekedés többek között annak köszönhető, hogy az 5G-re váltást is ez könnyítette meg. Sokan választották a felújított készülékeket, amelyek olykor 60 százalékos kedvezménnyel találtak gazdára, az alacsonyabb ár pedig a vékonyabb pénztárcával rendelkezők számára is lehetővé tette a generációváltást – más kérdés, hogy ennek egyelőre nem sok értelme van, hiszen az 5G-hálózatok elérhetősége még sok kívánnivalót hagy maga után. A marketing ereje azonban megkérdőjelezhetetlen, az eladásokban már egyre nagyobb szerepet játszik az ötödik generációs technológia támogatásának kérdése, ahogy az a vadonatúj technológiák esetében lenni szokott.

Az Apple és a Samsung áll az első két helyen a gyártók rangsorában, mindkét cég nagy hangsúlyt helyez a felújított példányok eladására – utóbbi például most egészítette ki a listát a Galaxy S21, S21+ és S21 Ultra típusokkal, amelyek már szintén megvásárolhatók a hivatalos oldalon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!