Gyurkity Péter

Megjelent az Intel Arc

A globális start helyett egyetlen országban vált elérhetővé a noteszgépes család első tagja.

Az Intel saját grafikus kártyái, legalábbis azok noteszgépes változatai nemrég mutatkoztak be a nagyközönség előtt, a gyártó azonban kénytelen volt némileg elhalasztani a megjelenést, még házon belül is kisebb zavart idézve elő. Végre felbukkant az első példány, ez azonban egyetlen országban vált elérhetővé.

A cég illetékesei, egészen pontosan a vásárlói támogatást végző részleg a napokban először azt közölte egy rövid Twitter-bejegyzésben, hogy a noteszgépes és asztali változatok az első helyett csak a második negyedévtől válnak majd elérhetővé, ezt azonban nem sokkal később azzal egészítették ki, hogy Dél-Koreában már kapható a sorrendben első fejlesztés. A jelek szerint egy rövid ideig nem vették észre, hogy a Samsung jóvoltából odaát már debütált az Arc 350M GPU, amely a Galaxy Book 2 Pro részeként jelent meg, mégpedig egy Core i7-1260P Alder Lake processzor, egy 1080p felbontású AMOLED-kijelző, 1 TB-os SSD, valamint 32 GB RAM társaságában. A meglehetősen szerény típussal ellátott készülék így is 2137 dollárt kóstál, ami nem nevezhető kedvezőnek.


A fenti videóban már az első teszt és vélemény is megtekinthető, egyelőre szintén koreai nyelven. Ennél számunkra nyilván sokkal fontosabb, hogy a második negyedév folyamán fokozatosan befuthatnak majd a jóval erősebb noteszgépes és asztali példányok, ami pedig a csúszást illeti, ez utóbbival kapcsolatban két lehetséges magyarázat bukkant fel a világhálón. Az első szerint az OEM-gyártók küszködnek az Intel megoldásainak integrálásával, eddig ugyanis ők az AMD és az nVidia fejlesztéseivel voltak csak ismerősek, míg a második alapján a darabszámmal akadnak gondok, emiatt volt szükség a fokozatos, eddig egyetlen országot megcélzó megjelenésre.

A fenti teszt alapján a belépő szintű, a Samsung megoldásával a 30 wattos TDP-t megcélzó vezérlő teljesítménye 14 százalékkal marad el a GTX 1650 szintjétől, ez azonban a szoftveres meghajtó további optimalizálása révén némileg javulhat majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!