Gyurkity Péter

Bemutatkozott az Intel Arc noteszgépes sorozata

Három fő kategóriában futnak majd be ezen grafikus kártyák, tavasszal és a nyár folyamán.

Az Intel házon belüli fejlesztése kapcsán nemrég számoltunk be arról, hogy hamarosan több noteszgépes GPU-val indít a cég, március utolsó napjaiban azonban sort kerítettek a hivatalos bemutatóra is, így hosszabb videóban, valamint az ahhoz kapcsolódó bejelentésben vehetjük szemügyre a fontosabb részleteket.

Az Intel közleményében az Arc noteszgépes vonalának különböző tagjai bukkannak fel, eszerint a két eltérő fizikai chipre épülő megoldások alapvetően 3 eltérő kategóriát képviselnek majd, hasonlóan ahhoz, ahogy azt az Intel Core-chipek esetében megszokhattuk. A legszerényebb család az Arc 3 lesz, amely az ACM-G11 típusú, jóval kisebb chipre épül, míg az Arc 5 és az Arc 7 a méretesebb ACM-G10-en alapul, amely tulajdonképpen négyszer annyi hardvert tartalmaz, hiszen az Xe-magok száma, a ray-tracing egységek, valamint az L2-gyorsítótár esetében is ekkora lesz az eltérés, miközben a PCIe-interfész kétszer szélesebb (x16), a memóriabusz pedig 96 bitről ugrik 256-ra. Mindegyik Xe-mag 16 végrehajtó egységet (XVE) foglal magába, ehhez 16 XMX-egység, valamint egy RTU (ray tracing unit) csatlakozik, az órajel pedig 1,65 GHz-nél tetőzik majd.


Az még nem teljesen világos, hogy a képminőség és a teljesítmény terén pontosan mire számíthatunk, bár a cég már megosztott néhány rövidebb videót erre vonatkozóan, többek között az XeSS futását villantva fel a natív 1080p felbontás, valamint az 1080p to 4K upscaling alatt. Úgy tűnik, hogy az Arc 3 350M lesz a legszerényebb noteszgépes változat, az ezekre épülő laptopok már áprilisban megjelenhetnek a piacon. Az Arc 5 550M megduplázza a hardvert, viszont lecsökkenti az órajelet, míg az Arc 7 A770M a legizmosabb példány, a fent említett maximális összetétellel és órajellel, 150 watt alatti fogyasztással. Ez utóbbiak csak a nyár elején válnak elérhetővé, vagyis a megjelenés több lépcsőben történik majd. Egyes gyártók már frissítették saját menetrendjüket, ezekben már feltűnnek a fenti megoldások.

Mindenképpen érdekes részlet, hogy megvalósul az AV1 encoding támogatása, amivel megelőzik a két nagy riválist, emellett azonban a VP9, az AVC (H.264), valamint a HEVC (H.265) is megtalálható a listán. A bemutatóban a szoftveres vezérlőpultot is felvillantják, a teljes prezentáció 81 elemből áll, ezt érdemes végignézni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #3
    Szerintem 7 nyelven beszél, miközben jelnyelv segítségével feliratoz.
  • takysoft #2
    Hát, majd meglátjuk.
    Freesync-et tud? DLSS alternatívája lesz?
    Sok itt a kérdés :)
    Egyeseket esetleg Raytracing is érdekelhet, de engem mondjuk marhára nem :D
  • Sir Cryalot #1
    Jólvan az ilyen nem unified memóriás nemSoC-oknak kb most ment el a vonat, nincs hírértéke hogy diszkrét gpu-val áll le szarakodni még valaki.