Gyurkity Péter

Jön az androidos appok archiválása

Az elsődleges cél a helymegtakarítás, viszont a gyors visszaállítás is fontos szempont.

A napokban számoltunk be arról, hogy egyes készülékeken elérhetővé vált az Android 12L, amely már kifejezetten a nagyobb kijelzőre készült. A Google ezt gyorsan követte egy friss bejelentéssel, amely szerint hamarosan befut egy újabb funkció, amelynek révén elérhetővé válik az alkalmazások gyors és kényelmes archiválása.

A cég hivatalos fejlesztői blogjában tették közzé a bejegyzést, amelyben közlik velünk az eddig ismert részleteket. Eszerint az elsődleges cél a belső tárolók jobb kihasználása, vagyis a helymegtakarítás, amit magával az archiválással valósíthatnánk meg, hiszen ennek köszönhetően az egyes alkalmazások által igényelt tárhely akár 60 százalékkal lenne csökkenthető. Személyes adatainkat természetesen nem érintené a lépés, itt mindössze arról van szó, hogy egy új, úgynevezett archivált APK-t hoznánk létre, amelyet ugyanolyan gyorsan és kényelmesen állíthatnánk vissza, aktuális igényeink szerint.

A Google maga abban bízik, hogy a funkció mind a fejlesztők, mind pedig a felhasználók számára nagyon hasznos lesz. Előbbiek már most kipróbálhatják azt, számukra nyilván az appok eltávolításának ritkulása jöhet jól, hiszen az archiválással (és a gyors visszaállítás lehetőségével) számos felhasználó meggondolja majd az eltávolítást, míg a vásárlók a kényelem említett növelése révén járhatnak jobban, mivel a meglévő adatok elvesztése nélkül nyerhetik vissza a tárhely egy részét, amennyiben erre szükségük van. Nyilván azok körében, akik a legújabb, méretes tárolót kínáló készülékekkel rendelkeznek, erre nem igazán lesz igény, viszont a vékonyabb pénztárcával rendelkezők profitálhatnak a változtatásból.

Azt még nem árulták el, hogy mikor jelenik meg az új funkció, erre viszont még az idei évben sort kerítenének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dyra #8
    Nem is való nekem drága teló, sokszor kúszok mászok mikor a networköket csinálom. Nem egyszer leejtem stb.. most egy Samsung A8-as van Droid 9-nél megállt a frissítése, kamerája simám sz*r. 2x töltöm egy nap. Most kb 3 és fél éves. Viszont víz és ütésálló ezért nem erőltetem az aksi cserét. Egy FairPhone 4-et vennék mert tetszik a koncepció ami mögötte van. Nem az, hogy javítható és sokáig kap frissítést hanem hogy fairtrade. Minden beszállító ellenőrzött olyan szempontból is, hogy nincs gyermekmunka meg nem rabszolgabéren tengődnek akik az alkatrészeket gyártják. Ezért hajlandó lennék kiadni 600 eurót. Valószínűleg meg is teszem. Ráadásnak nyitott bootloder és tehetsz rá mást is nem csak droidot.
  • M2 #7
    Az Apple jól működik, gyors, átgondolt. De piszkosul unalmas valami.
    Én ezért szeretem az Androidos mobilokat, havonta vennék egyet, ha lenne annyi pénzem, annyira tetszenek!
  • dyra #6
    Hát igen kétségkívül jobb. Ellenben azért drágább is. Ezért nem értem az ultra drága Androidos mobilokat. Ha annyi pénzt akarnék elkölteni biztosan nem droidot vennék. De én általában megelégszem valami alsó közép szutyokkal igaz azok is egyre drágábbak de azért most is vettünk a páromnak egy S10E telefont használtan 70-ért príma állapotban. Én is max ilyen árakban gondolkodok :D
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2022.03.12. 19:51:42
  • Gabbbbbbbbbbbb #5
    " sokszor tomoritetlenul plaintext/xml/json formatumban"
    Van ere példa, de általában azért, ha tényleg nagyra dagadhatnak az adatbázisok, akkor tömörítve vannak tárolva. A legtöbb felhasználót ez egyáltalán nem érinti. (0.01% kvp szőrszálhasogatás)
  • M2 #4
    Gondolom ez az iOS-en évek óta meglévő feature lemásolása.

    Ott a felhasználói adatok maradnak, csak az App állományai törlődnek. Az ikon is marad a helyén, csak megjelenik az app neve előtt egy felhő ikon. Ilyenkor az app ikonjára nyomva letöltődik az adatok mellé az app és rögtön úgy használható tovább, mintha mindig a telefonon lett volna.

    Apple már sok lépéssel előrébb jár ebben (is): például ha nincs rendszerfrissítésnek hely, akkor ezt automatikusan műveli a rendszer, olyan mértékben, amekkora az iOS frissítéséhez szükséges.
    Be lehet azt is kapcsolni, hogy a rég nem használt appokat automatikusan ezzel a módszerrel "letakarítja" a rendszer, folyamatosan helyet felszabadítva.

    Nem véletlenül ugatjuk mi hozzáértők, hogy az Apple rendszere sokkal fejlettebb és évekkel előrébb jár, mint az Android!
    Utoljára szerkesztette: M2, 2022.03.12. 17:42:53
  • kvp #3
    3 lehetseges helymegtakaritas letezik a helyi cache letorlesen kivuk:
    - a helyben letrehozott adatok tomoritese zip-be
    - a helyben letrehozott adatok tomoritese zip-be, a telepitett apk letorlese
    - a helyben letrehozott adatok tomoritese zip-be, feltoltese a felhobe es a telepitett apk letorlese

    Mind a 3 eltero merteku helymegtakaritast jelent. Az elso a telepites utani allapot es a jelenlegi, megnovekedett allapot kozotti hely egy reszet nyeri csak vissza, a masodik ezt plusz a telepito meretet, mig a harmadik teljesen eltavolitja az alkalmazast, de barmikor helyreallithato modon.

    A 2. es 3. helyreallitashoz viszont netkapcsolat kell. Az elso helyett persze hasznalhatna a rendszer filerendszer szinten tomoritett mappakat, ahova eleve tomoritve kerulne minden adat. (jelenleg csak az app home konyvtar ala kerulnek a file-ok, ahogy esik ugy puffan elven kiirva, sokszor tomoritetlenul plaintext/xml/json formatumban)

    Amikor egy app helyfoglalasanak tobb mint a felet a lokalis adatbazisa teszi ki, akkor eleg jelentos helymegtakaritast lehetne elerni azzal, ha a DB egy filerendszer szinten tomoritett file-ban lenne. Nem apk-ban, mert az csak lassan olvashato (pl. egy apk-s resource get masodpercek is lehet), hanem tomoritett mappaban levo szektor szinten tomoritett file-ban.
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    "Ennel egy fokkal kevesbe lenne kellemetlen, ha a telepito apk is megmaradna a keszuleken" Ennek mégis mi lenne az értelme, miként valósulna meg a helymegtakarítás? Nem mondod komolyan, hogy a telepített alkalmazás és az APK közötti légyfingnyi méretkülönbségre gondoltál?
  • kvp #1
    Ez azt jelenti, hogy apk-ba zip-elik a felhasznaloi adatokat es letorlik az alkalmazas binariasat. Amit kesobbi hasznalat eseten ujra le lehet tolteni a play store-bol, mar amennyiben meg fent van. Ennel egy fokkal kevesbe lenne kellemetlen, ha a telepito apk is megmaradna a keszuleken, tehat netes letoltes nelkul ujra lehetne telepiteni az alkalmazast es melle kitomoriteni a korabbi felhasznaloi adatokat.