Berta Sándor

Az empatikus robotokat előbb elfogadják az emberek

A gépeknek egyelőre meg kell küzdeniük azzal a problémával, hogy sokan nem fogadják el azokat.

A Denveri Egyetem, a DreamFace Technologies és a Coloradói Egyetem munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy az emberek milyen feltételekkel tudják elfogadni az ápoló vagy segítő robotokat. Kiderült, hogy a különböző modellek akkor tudják a leghatékonyabban támogatni a felhasználókat, ha a gépek észszerű szociális interakciókat hajtanak végre és azonosítják az emberek érzelmeit, illetve arányosan reagálnak is azokra. Minden ilyen lépés növelheti a robotok elfogadottságát. Ahhoz viszont, hogy egy gép képes legyen ilyen interakciókra mesterséges érzelmi intelligenciával kell rendelkeznie. Az idősebb személyek hajlamosabbak arra, hogy szimpatikusabbnak találják az empatikus viselkedésre programozott modelleket.

A kutatók a lakewoodi (Colorado) Eaton Idős Közösség tíz lakójának a reakcióit elemezték. A nyugdíjasokat arra kérték, hogy lépjenek kapcsolatba a DreamFace Technologies által megalkotott Ryan nevű robottal, majd osszák meg a szakértőkkel a tapasztalataikat. A teszt során Ryan két változatát alkalmazták, az egyik empatikus volt, a másik nem.


Hojjat Abdollahi, a Denveri Egyetem munkatársa kijelentette, hogy az empatikus változat egy érzelemfelismerő algoritmust és érzelemkifejező rendszert használt, s képes volt arra, hogy észlelje az emberek arcán és beszédében megjelenő kifejezéseket, majd reagáljon azokra. Az empátia nélküli Ryan ezt nem tudta végrehajtani és nem volt képes a kommunikációja módosítására sem. A tesztben résztvevő személyek hetente kétszer 1-1 negyedórát léphettek kapcsolatba mind a két géppel, s mindegyik találkozóból profitáltak. A végkövetkeztetésük az volt, hogy az empatikus robotot sokkal szimpatikusabbnak találták.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #2
    A T-800 elég empatikus volt :-)
  • Akva #1
    Komoly tudosoknak komoly erőfeszítésébe került, hogy megint felfedezzenek egy magától értetődő jelenséget. Javaslom, hogy folytassák a kutatást olyan robotokkal, amelyek anyáznak és köpködnek. Előre megjósolom, hogy azokat még kevésbé fogják szeretni az emberek. Hülyébbek az ilyesmit csak sok kísérlet árán ismerik fel.