SG.hu

Tom Clancy's Rainbow Six Extraction

Kiadó: Ubisoft
Fejlesztő: Ubisoft Montreal
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: 64 bites Windows 10, AMD Ryzen 3 1200 3,1 GHz vagy Intel Core i5-4460 3,2 GHz, 8 GB memória, AMD R9 290X (4 GB) vagy NVIDIA GeForce GTX 960 (4 GB), 85 GB szabad hely
Ajánlott: 64 bites Windows 10, AMD Ryzen 5 1500X 3,5 GHz vagy erősebb, Intel Core i7-4790K 4,0 GHz vagy erősebb, 16 GB memória, AMD Radeon RX 580 (8 GB) vagy erősebb, NVIDIA GeForce GTX 1070 (8 GB) vagy erősebb, 85 GB szabad hely
Ray tracing használata esetén a normál beállításhoz NVIDIA RTX 3060, míg a magas beállítás mellé NVIDIA RTX 3080 ajánlott.
Hasonló játékok: Deep Rock Galactic, GTFO, Left 4 Dead
Kategória: FPS

A Rainbow Six-sorozat nagy múlttal rendelkezik a csapatalapú játékok piacán. A Tom Clancy munkájára épülő franchise első része 1998-ban jelent meg. A széria gyökereitől legelőször a PvP-fókuszú Tom Clancy's Rainbow Six Siege esetén kezdtünk eltávolodni, amikor különféle sci-fi-eszközöket kezdett implementálni a játék (pl.: Iana Gemini Replicator felszerelése). A mostani rész viszont már teljes mértékben a fantázia világába repíti a játékost, és a korábban a Siege keretében megrendezett Outbreak event alapján készült. A sztori során egy idegen életforma, az Archaeans ellen vesszük fel a harcot terroristák helyett.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Egy parazita váratlanul megjelent több helyszínen a világban, és tüskeszerűen befedte a területeket. Az életforma viszont nem egyedül tevékenykedik, különféle idegen lények is betársultak a munkába. A jól ismert operátorokból szervezett Rainbow Exogenous Analysis and Containment Team azaz REACT elhatározta, hogy mindent megtudnak erről az infesztációról, és megpróbálják legyőzni őket. 18 Siege-ből ismert operátor bőrébe bújva szerezhetjük meg ezeket az adatokat, és 3 fős csapatba szerveződve állíthatjuk meg a területek invázióját. A történetet néhány elég jól összerakott videó kíséri, amiből lehetett volna akár több is.

Ezek feloldása és a háttértörténet megismerése a küldetéseken keresztül szerzett pontok segítségével történik, így amennyiben szeretnénk mindent megtudni a világról, akkor oda kell tennünk magunkat az ügy érdekében. A küldetések négy fő csoportra vannak bontva: New York City, San Francisco, Alaska és Truth or Consequences. Ezek három pályát tartalmaznak, amelyeken véletlenszerűen gerenált lények, tárgyak és célpontok találhatók. A küldetések (avagy ahogyan a játék nevezi őket: Incursion) mechanikája a következő: a kiválasztott pályára kapunk 3 véletlenszerűen választott célt; a pályára érkezve kapunk egy kivonási pontot, ahol akármikor elhagyhatjuk a pályát a jelenlegi állapotunkban; sorban teljesíthetjük a három küldetést, de minden küldetés után egyre nehezedik a játék. Ez egy érdekes mechanika, amely fontos szerepet játszik az operátorok működésében.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

A teljesíthető célok 13 közül lesznek kiválasztva: Biopsy – meg kell találni, és hátba kell szúrni a késünkkel a kijelölt Archean célpontokat; Decontamination – a zölden világító fészkeket meg kell semmisíteni, és mintát kell venni belőlük; Gateway – Singularity Gateway használatával belépünk egy harcba egy Protean ellen, ami lényegében a játék főellenségének mondható; Hunt – le kell vadászni megjelölt kisebb lényeket, amelyek behívnak egy erősebb lényt, és őt szintén ki kell iktatnunk; Nest Tracking – fel nem hergelt fészkeket kell jelölőberendezéssel ellátni. Fontos a lopakodás, ugyanis az aktív fészkek már nem jelölhetők meg; Rescue – a megjelölt VIP-t kell a kivonási pontig juttatni anélkül, hogy túlságosan megsebesülne; Sabotage – bombákat kell elhelyezni két alienoszlopon és megvédeni, ameddig fel nem robbannak; Serial Scan – egy kamera használatával kijelölt zónákat kell megvédeni bizonyos ideig.

A Shutdown az egyik legösszetettebb feladat. Habot kibocsátó eszközöket kell telepíteni egy alientoronyhoz, amely össze van kötve fészkekkel. Három eszközt kell telepítenünk és meg is védenünk. Nem csak a bombákra kell figyelnünk, de folyamatosan védekeznünk kell a rohamosan termelődő lények ellen is; Specimen – egy kijelölt erős lényt kell felhergelnünk, és egészen a kivonási pontnál felállított csapdáig elcsalnunk. majd a berendezést aktiválva befognunk. Ha időközben meghal a lény, bukjuk a feladatot; Triangulation – három különböző helyen felállított laptopot kell aktiválnunk időre. Ha nem jutunk el időben a következő állomásig, bukjuk a feladatot.

Ezek után jön a két legfontosabb küldetés, amely a játék alapkoncepciójára épít. Az operátoraink küldetéseken kívül is „élnek”. Ha lesérülünk, akkor idő kell az operátorunk számára, hogy újra formába jöjjön, és megint 100%-on legyen az életpontjainak száma. Ha például csak 5 HP-ja van a karakterünknek, mikor megérkezik a befejezéskor a helikopter, akkor egy ideig gyógyulási állapotba kerül, és addig nem tudjuk másik meccsben használni. Ha teljesen kifogy az életből a karakter, akkor először csak segítségért kiált, majd később a fentebb említett habot magára téve KO állapotba kerül.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Ilyenkor két lehetőség van: 1. A csapattársaink egyike felkap a hátára, és kivisz minket a kivonási ponton lévő gépbe, ahol befejezéskor a kiütött operátorunk is megmenekül. Ekkor kapcsolódik be a No One Left Behind, ami inkább egy mellékküldetés, de bónusz XP jár a megmentőnek, és a lesérült játékos számára is nagy segítség. Siker esetén megkezdődik a gyógyulás, és néhány meccsig kimarad a bevetésből. 2. Nem visznek ki minket, és MIA, azaz feladat teljesítése közben eltűnt státuszt kap. Ebben az esetben karakterünk zárolva lesz addig, amíg az MIA Rescue feladat keretében ki nem szabadítjuk, és meg nem mentjük. Ez egy elég komplex feladat. Először is megtaláljuk az elveszett operátort.

Ha megtaláltuk, egy játékos elkezdi kihúzni a csapdából (Archean tree), míg a másik két játékos a csapdával összekötött Archcellákat semmisíti meg, ezáltal elvágva a csapdát tápláló anyag útját. Ha nem vagyunk elég hatékonyak, akkor a csapda bekebelezi az operátort, és bukjuk a feladatot. Fontos még kiemelni azt, hogy az MIA státuszú operátorok nem csupán kiesnek a használatból, de az általuk begyűjtött XP-t is zároja a játék. Ez egy tényleges késztetést ad arra, hogy koordináltan és taktikusan játsszunk. Ezzel szemben viszont , ha az operátor eléri a 10-es szintet (ami a maximum), akkor már nem hat rá az XP-zárolás MIA esetén...

A megszerzett XP segítségével nem csak történetet, de felszereléseket is feloldhatunk, amelyek egyrészt egy felhasználási szinten adnak fejlesztéseket (feloldható eszközök, gránátok), másrészt pedig az operátorok szintlépésével képességeik erősödhetnek vagy másféle fegyvereket használhatnak. Természetesen nem használhatjuk mindegyik operátort rögtön a játék elején, őket is a begyűjtött XP alapján oldhatjuk fel. Nem egészen értem, mi alapján sorolták itt be a karaktereket, mert például Rook (aki a testpáncélt osztja a csapat számára) nagyon jó kezdet lehetne egy új játékos számára – mondjuk Sledge helyett, aki a kalapácsával új átjárókat tud nyitni a szobák között (és potenciálisan még több irányból utat biztosítani a játékosok megtámadására).

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Kezelőfelület, irányíthatóság: A Siege-játékosok számára nem lesz idegen a játék kezelőfelülete és irányítása. Főbb változás a UI esetében, hogy amennyiben valamilyen ütés, méreg vagy negatív hatás ér minket, annak nagyon látványos jele van a monitorunkon. Például a ránk tapadt spórák által kibocsátott füstfelhő hosszú másodpercekre elvakítja karakterünket. Meg tudom érteni, hogy ez sok játékos számára kifejezetten idegesítő lehet. A komolyabb nehézségek esetén szinte a szivárvány összes színe megjelenik a monitorunk közepén a sok visszajelzés miatt. A fegyverek kezelése és a mozgás már nagyon kiforrott változatban érkezett át a Siege-ből, így arra nem lehet panasz. Az NVIDIA Reflex is rásegít, hogy azok a fordulásból indított lövések még nagyobb precízióval és gyorsasággal legyenek végrehajtva.

Játszhatóság: Azt kell mondanom, hogy ez a maréknyi pálya (főleg ameddig el nem kezdjük feloldani a többi helyszínt) hihetetlenül gyorsan monotonná válik. Ugyan randomizálódnak a feladatok, amelyeket végre kell hajtani rajtuk, de mégis ugyanazokat a helyeket járjuk be, és ugyanazokat a lényeket öljük meg újra és újra. Ráadásul amennyiben nincsenek olyanok, akikkel együtt tudunk játszani, és folyamatosan MIA lesz a karakterünk, akkor végképp nagyon nehezen jutunk ki az unásig tolt térképekről. A történetet bemutató videókban nagy potenciál van. Tudna adni egy plusz nézőpontot a már ismert operátorokról. Sajnos ezt a készítők nem aknázták ki. Több órányi játék után is épp, hogy halad valamit előre a videós történet. Nem hiszem, hogy túlságosan sokan fogják látni a kampány végét, mert időközben feladják majd a folyamatosan ismétlődő tartalom miatt.

Intelligencia, nehézség: Nehézségből 4 fokozat található: Moderate, Cautious, Severe és Critical. Ezek 1-es, 3-as, 6-os és 8-as operátorszinttől ajánlottak. Ahogy haladunk előre, nő ugyan az XP, amit kapunk, de cserébe Archaean-változatok is bekerülnek, és nő a parazitamutáció százalékos esélye is. A pályákon van egy ilyen fekete organikus anyag, amely elég látványosan és dinamikusan vonja be a pályák felületeit, és lelassítja a játékost, ha rálép. Ez nagyban megnehezítheti még a legegyszerűbb fokozatot is, ha menekülés közben egy teljesen befedett szobába kerülünk, és csak szétlőve vagy megkéselve nyithatunk benne utat (később feloldhatunk kifejezetten erre egy kiegészítő lézert is). Személy szerint úgy éreztem, hogy a technológia feloldásának ideje egyáltalán nincs arányban azzal, ahogy a játék javasolja a nehezebb beállítások használatát. Ha viszont annyira hardcore módon nyomjuk már ezeket, hogy ennél is nagyobb kihívás kell, akkor a játék vége felé a horda mód és egy hetente változó kihívásos mód is rendelkezésünkre áll.

Hangok, zene: A játék zenéi engem személy szerint nem igazán fogtak meg. Egy-két szituáció esetén kifejezetten nem odaillőnek éreztem őket. Viszont az első helyszín zenéje jó párosítás a jelenetekhez. A játék vége felé közeledve a dinamikus elektronikus zene viszont átcsap egy horrorfilm háttérzenéjének is beillő stílusba. Az valahogy közelebb áll szerintem a játék tematikájához. Ahogyan azt már a Siege-ből megszokhattuk, a fegyverek hangjai nagyon jól visszaadják a vizuális megjelenésüket. A terem akusztikája is jól kivehető a hangok alapján. Sajnos az idegen lények hangjai elég semmilyenre sikerültek. Az egyik lény, amelyik lövöldözni képes a karjával, olyan hangokat ad ki támadás közben, amelyet első találkozásra nem tudtam volna hozzákapcsolni az animációhoz. De ott vannak azok a lények, amelyek riasztják a többieket. Nekik jobb, ha korán megszokjuk a visításukat, mert a Quick Play során bőven lesz alkalmunk hallgatni őket.

Összegzés: Elég rögös utat tett meg a játék, mire eljutottunk a kiadásig. Főleg azt tekintve, hogy az első előzetese még az 2019-es E3 alkalmával jelent meg. Akkor még Quarantine néven futott, amit érthető okokból a jelen járványhelyzetben nem akartak bevállalni. Valahogy nem érzem azt, hogy ennek egy különálló játéknak kellene lennie. Ha hozzácsapták volna a Siege-hez, akkor talán nem lenne ennyire negatív a megítélése. Valahogy sok jó alapanyagból sikerült összehozni egy középszerű terméket. Egyéni játékosként szerintem gyorsan véget ér a szórakozás, 3 fővel viszont esély nyílik a kellemesebb időtöltésre. A legújabb együttműködés keretében a kiadás napján elérhető volt az Xbox Game Pass keretében a játék. Ha van előfizetésünk, érdemes adni neki egy esélyt a haverokkal, de sajnos ebben a műfajban jobb játékokat is találunk a Passban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!