Berta Sándor

Kamerákkal ellenőrizné a csomagszállítást az Amazon

Az óriáscég egy rendkívül vitatott elképzeléssel állt elő.

Az Amazon azt tervezi, hogy a csomagszállító járműveire kamerákat szerel fel azért, hogy ellenőrizni tudja a közlekedési helyzeteket, az alkalmazottait, a teherautók kabinjának közvetlen környezetét és a teljes szállítási folyamatot. A felszerelt rendszer összes négy nagy felbontású kamerát kezel, s folyamatosan filmezi, illetve a mesterséges intelligencia algoritmus segítségével elemzi a történéseket. A technológia elsősorban a veszélyes szituációkra és a sofőr viselkedésére figyel, de dokumentálja a csomagok átadását is.

Karolina Haraldsdottir, az Amazon utolsó mérföldes biztonságért felelős menedzsere egy videóban azt mondja, hogy az alkalmazott megoldás folyamatosan készíti a felvételeket, viszont hangot nem rögzít és ezenkívül valós időben nem érhetők el a készülékek. A kereskedelmi cég illetékese hozzátette, hogy az ellenőrzés bizonyos helyzetekben, például, ha a gépkocsit leállította a vezető, egy gomb 5 másodpercen át való megnyomásával átmenetileg kikapcsolható. Ez a korlátozás azonban kizárólag a jármű belsejében rögzített kamerát érinti. Haraldsdottir az ellenőrzési technikáról úgy nyilatkozott, hogy javíthat az ügyféltapasztalatokon és a sofőr biztonságán.

A menedzser kiemelte, hogy mindig innovatív utakat keresnek azért, hogy szavatolni tudják az alkalmazottaik biztonságát, ezért működnek együtt ebben a projektben a Netradyne vállalattal, hogy javítsanak a vezetői élményen. A Netradyne szállítja a Driveri ellenőrzési rendszerét hardverét és szoftverét, s az Amazon illetékese szerint ágazatokon átnyúló biztonsági rendszereket kínál, amelyek egyharmadával csökkentik az ütközéseket a sofőrfülkékben megjelenített figyelmeztetések segítségével, továbbá szintén egyharmadával csökkentik a balesetek bekövetkezésének esélyét azzal, hogy lehetővé teszik a sofőrök magatartásának a javítását.

A megoldás felismeri az olyan vezetői magatartásokat, mint a gyorshajtás vagy a figyelem elvonása egy okostelefon által, majd figyelmezteti az érintett autóst. Emellett a felelőtlen manőverekre, a túlzottan erős fékezésekre is felhívja a figyelmét. A kamerák egyúttal lehetővé teszik a vétkesek későbbi felelősségre vonását.

A The Information megszólaltatta az Amazon néhány érintett munkatársát, akik aggódnak a technológia alkalmazása miatt. Tisztességtelen és invazív ellenőrzésről beszéltek, amely még nagyobb nyomást helyezhet majd rájuk amiatt, hogy betartsák az amúgy is szoros szállítási ütemtervüket és ezáltal még inkább leterhelheti őket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tntmaxy #2
  A házon belüli 24/7 megfigyelésre önként és dalolva jelentkeznek tömegesen a konzumer-szintű emberek (iot eszközök, okos poloskák, miegymás), így ez valóban egy hasznos fejlesztés lehet a cég portfóliója szempontjából.

  Ahahah.
 • repvez #1
  Ez megy az egész világban, hogyha megfelelöen tálalod és ugy adod elő, hogy ez érted van és nem ellened akkor simán meg lehet csinálni a totális megfigyelést és kontrol alatt tartást amit később felhasználhatnak ellened és kirughatnak érte .

  Az egész wb böngészés ugyan igy megy már. ezzel a GDPR-es szarsággal bemesélik az embereknek, hogy ök dönthetik el , hogy kinek engedik, hogy kiadják az adataikat és mire.
  Aztán az igazság az, hogy igy legalizálják az adatgyűjtést, hogy meglegyen a jogi alapjuk ahhoz, hogy te beleegyeztél abba , hogy az adataidat megosszad amikor rákattintottál az oké gombra, mert nem volt időd és türelmed végigolvasni napi több 100 oldal több 1000 engedélykérését. igy nem tudod perelni öket. ugyhogy ez megint ö értük van nem az egyén érdekében.