Ötvös Tibor

Mindenkiből lehet hős - csak Rodriguezből nem

Robert Rodriguez újabb szöget ütött be gyerekfilmes koporsójába a Cápasrác és Lávalány kalandjai folytatásnak / mellékágának szánt Mindenkiből lehet hőssel, melyet valóban fájdalom 7 éves kor felett végig nézni.

A Netflix sok mindent elbír, elég csak a karácsonyi kínálatukat elnézni. Ugyanazon alapokra épülő szerelmes filmek (Karácsony Kaliforniában, Karácsony a vadonban és hasonlók), melyekből tizenkettő egy tucat; sokat ígérő, sztárokkal megtűzdelt filmek, melyek csúnyán besülnek (A halhatatlan gárda, Az éjféli égbolt); valódi művészfilmek (Mank). És persze ne felejtsük a szebb napokat is megélt szerzői filmeseket, akik itt kapnak újabb esélyt. Sajnos mára ilyen lett Robert Rodriguez is, aki mintha saját karrierjét szeretné direkt tönkretenni.

Ha ugyanis leforgat egy Alkonyattól pirkadatigot és egy Faculty - Inváziumot, utána készít három Kémkölyköket. A Sin City után egy Cápasrác és Lávalány kalandjait. A Machete után egy Kémkölykök 4D-t. Az Alita: A harc angyala után pedig most itt van a Mindenkiből lehet hős. Ami valójában a Cápasrác és Lávalány kalandjai folytatása... ami a Kémkölykök egy mellékága. De Rodriguez úgy látta, hogy itt az idő visszatérni ebbe a műanyag szuperhős világba, hiszen most úgyis annyira mennek ezek és így karácsonykor a Netflix sem mond ellent egy gyerekfilmnek.

A sztorit elég nehéz összefoglalni, mivel annyira egyszerű, hogy az már zavaró. Adott egy világ, ahol szuperhősök védenek meg minket - valamitől. Azt. hogy mitől nem tudni, hiszen az első bevetésen már rögtön el is buknak. Így a gyerekeiken a sor, hogy felvegyék a kesztyűt és a képességeiket használva kimenekítsék az ősöket az idegenek fogságából. Azonban van egy kislány, akinek nincs képessége - de persze mind tudjuk, hogy ez a végére megváltozik.


Kezdjük a legfontosabbal, a színészekkel. Egy gyerekfilmben nagyon fontos, hogy milyen gyerekeket választanak ki és itt a szereposztóknak sikerült a legirritálóbb fiatalokat összeszedni. A 11 (!) gyerek mindegyike folyamatosan úgy tesz, mintha nem értené, mit is várnak tőle. Nem várunk semmilyen karakterárnyalást vagy bármit, de a Keménykalap és krumpliorr stábjából is kicsapták volna őket, az első nap után. De szerencsére itt a látvány...

Ami egész egyszerűen borzalmas. Aki látta már a Cápasrác és Lávalány kalandjait, azt nem fogja meglepni ez az egész környezet. Olyan, mintha egy kindertojásban lennénk. Minden egyes dologról látszik, hogy nincs ott, és valójában egy hatalmas zöld háttér előtt tévelyegnek a gyerekek. Persze ezzel együtt az úgynevezett "szörnyek" inkább nevetségesek - és teljesen mentesek mindenféle fantáziától vagy egyediségtől - mintsem félelmetesek.

A Mindenkiből lehet hős egy teljes tévút - ha nincs valakinek a szuperhősökért rajongó gyereke. Bár nagyon kétlem, hogy a Marvel életmű, de akár a Shazam! vagy Aquaman után bármelyik kissrácot is megfogna ez a "látvány" és "történet". Azt pedig már nem is akarom megemlíteni, hogy a Mandalorian és a Wonder Woman 1984 sztárja, Pedro Pascal sem tudja láthatóan, mit keres itt. Ahogy a szebb napokat látott Christian Slater sem.

A Mindenkiből lehet hős tipikusan az a film, ami mellett elment az idők szele. A korosztály, amelyiknek szól már nem foglalkozik ezekkel a gagyi filmekkel, mikor valóban bármikor megnézhet egy Vasembert, Thort vagy akár Pókembert. Szóval remélhetőleg Rodriguez folytatja a megszokott sorozatát és most kettő élvezhető filmet tesz majd le az asztalra (ebből remélhetőleg az egyik az Alita 2 lesz). 3/10

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Mindenkiből lehet hős (We Can Be Heroes)
szinkronizált, amerikai akció, 100 perc, 2020
Korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető

Rendező: Robert Rodriguez
Forgatókönyvíró: Robert Rodriguez
Producer: Robert Rodriguez, Ben Ormand, Tom Proper, Racer Rodriguez
Operatőr: Robert Rodriguez

YaYa Gosselin (Missy Moreno)
Priyanka Chopra (Ms. Granada)
Pedro Pascal (Marcus Moreno)
Christian Slater (Tech-No)
Jeffrey J. Dashnaw (Cápasrác)
Taylor Dooley (Lávalány)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AcsMarci #7
    Pont azért felháborító, mert gyerekeknek készült. Annyira nem volt képes a gárda, hogy GYEREKEK-nek készítsen egy normális filmet. Az egy dolog, hogy a felnőttek torkán lenyomják Adam Sandlar-t, de az már korántsem, hogy a gyerekeknek is ilyen szemeteket kell néznie. Főleg úgy, hogy rengeteg normális gyerek film van, amibe belerakták a munkát. Ez a film egy dolgot tanít, mégpedig azt, hogy munka nélkül is lehet pénzt keresni. Kérdés, hogy vajon erre akarjuk nevelni a következő generációt?
    Egy gyereknek készült filmnek legyen tanulsága, legyen értelme, egyszerre szórakoztasson és neveljen. Ez a film egy összecsapott zagyvaság, mindennemű fantázia nélkül szutyok, ami máshonnan másolt dolgokból van összerakva. Arról nem is beszélve, hogy a színészi játék miatt teljesen élvezhetetlen, mert meg sem próbálnak a színészek szívvel-lélekkel dolgozni.
    Utoljára szerkesztette: AcsMarci, 2021.01.15. 10:27:24
  • Macropus Rufus #6
    Alita 2? ne basz. Alita nekem kb. pont egyenlő ezzel a filmmel. Számomra gagyi volt az is meg ez is.
    Az meg van am., hogy ez gyerek film? Vágod? Hagyd a gyerekfilmek kritikáját a korosztálynak. Vagy mit szeretnél? Tocsogjon a vérbe, hentelés kétpercenként? Vagy olyan agyhalott marhaságokat mint ezek a szuperhős filmek? Ez gyerekeknek készült. Nem neked.
  • takysoft #5
    Hát, megnéztem...
    Most mit mondjak? Élveztem? hát nem...
    Élvezem volna 10 évesen? Valószínűleg igen. Bár 10 évesen is megnéztem volna a Deadpool-t is :D

    A kritikával teljesen egyetértek, na...
  • duke #2
    Tenyleg erthetetlen, mi a francert akar valaki egy ilyen gyogyos baromsagot rendezni. Szerintem akarmilyen sok penzert sem tudnanak egy normalis embert ravenni, hogy ilyen agyatlan hulyeseggel foglalkozon.