Gyurkity Péter

Szeptember elején jön az Intel nagy durranása

Ekkor mutatkoznak be az új chipek, miközben már alakul az ezt követő generáció.

Az elmúlt hetekben többször írtunk az Intel háza táján felmerült további hírekről, valamint a közeljövőben befutó fejlesztésekről. Beszámoltunk arról, hogy abszolút csúcs-chip idén már nem jön, viszont az is kiderült, hogy a friss integrált grafikus vezérlő meglehetősen erős lesz, most pedig az vált nyilvánvalóvá, hogy az új chipek szeptember elején bukkannak majd fel.

A Tiger Lake néven emlegetett friss, sorrendben 11. generáció részleteiről már szintén számos információt láthattunk, az Intel viszont a napokban sajtómeghívókat küldött ki, amelyen már megjelenik a szeptember eleji dátum. Arról ugyan a hivatalos csatornákon keresztül nem tesznek említést, hogy pontosan mely új termékekről rántják majd itt le a leplet, viszont egyértelműnek tűnik, hogy a Tiger Lake lesz a főszerepben, amely a módosított 10 nanométeres gyártástechnológiára, valamint a fent említett, 12. generációs integrált GPU-ra épülne, ez utóbbi pedig méltó kihívója lenne azon Radeon Vega vezérlőknek, amelyek a Ryzen 4000-sorozatú mobilchipekben kaptak helyet. Emellett a PCIe 4.0 és a Thunderbolt 4.0 támogatása is elérhető lesz, a teljesítményt illetően azonban meg kell majd várnunk az első tapasztalatokat.

Eközben azonban már felbukkantak egyes beszámolók az ezt követő generáció kialakításáról, amely bizonyos külsős források szerint hibrid felállást mutat majd. Az értesülés szerint ugyanis az Alder Lake némileg az ARM big.LITTLE néven ismert felfogását tükrözné, ennek megfelelően pedig kisebb és nagyobb magok jelennének majd meg ugyanazon lapkákon, és míg előbbiek esetében az alacsonyabb fogyasztás, utóbbiaknál már egyértelműen a kiemelkedő teljesítmény lenne előtérben. Érdekes módon az is felmerült, hogy míg a processzormagok 10 nanométeren készülnének, addig a GPU még 14 nanométeres csíkszélességen érkezne, bár az még nem világos, hogy pontosan mely fejlesztésekről van itt szó.

Bárhogy is legyen, a hibrid összeállítással valóban újdonságot hoznának ezen a területen, addig azonban meglátjuk, hogy miként szerepel majd a Tiger Lake.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)