Berta Sándor

Füleket küld és fogad a Firefox virtuális valóság böngészője

A Mozilla által fejlesztett szoftver új funkcióval bővült.

A szervezet tavaly áprilisban jelentette be, hogy Firefox Reality néven platformfüggetlen virtuális valóság böngészőt készít. A program előzetes fejlesztői kiadás kompatibilis volt a Samsung GearVR, az Oculus Go, a HTC Vive Focus termékekkel, valamint a Qualcomm és az ODG szemüvegeivel. A böngésző 1.0-s változata 2018 szeptemberében lett elérhető az Oculus, a Viveport és a Daydream rendszerekhez. Az új szoftverhez egy virtuális billentyűzet is tartozik, amelyet kifejezetten a virtuális és kiterjesztett valóságban való szövegbevitelhez alkotott meg a Mozilla.

Most ismertté vált, hogy a Firefox Reality legújabb verziója egy olyan funkcióval bővült, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók közvetlenül az okostelefonjukról vagy az asztali számítógépükről küldjenek át böngészőfüleket egy virtuális valóság szemüvegnek. Kehetőség van arra is, hogy valaki a saját Firefox-fiókjával jelentkezzen be a Firefox Realitybe. A Neowin arról írt, hogy a bejelentkezés után néhány szinkronizálási funkció válik hozzáférhetővé, amelyeknek köszönhetően egy másik eszközön lévő előzmények és könyvjelzők átvihetők a használt virtuális valóság szemüvegre. Ez természetesen fordítva is működik, így a készüléken előhívott oldalak egy okostelefonon vagy asztali számítógépen is megjelenhetnek az előzmények lekérdezése után.

Amennyiben az alkalmazott virtuális valóság készülék támogatja a Bluetooth szabványt, akkor a böngésző használható egy vezeték nélküli billentyűzettel is. További újdonság a svéd, a finn, a norvég, a dán, a holland és a lengyel nyelv támogatása. A kompatibilis virtuális valóság szemüvegek között van az Oculus Go, az Oculus Quest és a HTC Vive termékcsaládja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Mar volt ilyen VR plugin anno netscape navigatorra is. Na annak se sok haszna volt, mivel a weboldalak mar akkor is es maig folyamatosan 2D-ben vannak. Pedig anno meg egy borzalmas vrml file megjelenito plugint is irtak hozza...
  • csigafi #1
    Nem átlag hálandóknak való ez :-)