Gyurkity Péter

Elrajtolt az Android 10

Elmaradt az új név, viszont jönnek az újítások, néhány kellemetlen kezdeti meglepetéssel.

Az Android Q, vagyis a tizedik generáció főbb módosításairól és újításairól korábban mi is több alkalommal beszámoltunk, a Google azonban a hét elején hivatalosan is bemutatta az új mobil operációs rendszert, amelyet a saját Pixel-telefonokon gyorsan elérhetővé is tettek. Több gyártó azonnal követte a példát, viszont az átállás nem volt problémamentes.

A főbb új funkciók listáját már április óta ismerjük, nagy meglepetés itt nem várt ránk. Az új verzió részeként jelenik meg a hajlítható megoldások, valamint az 5G-technológia natív támogatása, előbbinél az alkalmazások jelennek majd meg megfelelő módon, míg utóbbi esetében ezzel a külsős fejlesztők dolga válik könnyebbé. Az érintés nélküli vezérlés immár a navigációs sáv alkalmazása nélkül válik lehetővé, az egyes appok és játékok ezzel a teljes kijelzőt felhasználhatják a még kényelmesebb használat érdekében, míg a Dark Mode révén alacsony fényerő mellett használhatjuk majd a készülékeket, amely különösen este, lefekvés előtt tesz majd jót. A fülhallgatók alkalmazásakor a zajszűrés segít a jobb élményben, az értesítők automatikus javaslatokkal egészülnek ki, míg a Live Caption révén az egyes tartalmak gyors feliratozása válik elérhetővé.

Az új verzió emellett az akkumulátor jobb működésében, az adatvédelmi funkciók javításában, a gyorsabb biztonsági frissítések terén, jobb WiFi-elérésekben, valamint az appok gyorsabb elindulásában segít majd, a jelek szerint azonban a korán váltók néhány gondba is gyorsan beleütköztek. A friss visszajelzések szerint néhányan több órán keresztül a boot-képernyőt voltak kénytelenek szemlélni, a rendszer ugyanis nem indult el megfelelően, a jelek pedig arra utalnak, hogy ez nem függ a Pixel-telefon pontos típusától. A Google első reagálása szerint nem érdemes ismét újraindítani a telefonokat, mert ezen a ponton így akár az állományok károsodását is okozhatjuk.

A Google mellett az Essential és a Xiaomi is gyorsan átvette a friss verziót, ez utóbbi két cég azonban csak korlátozott módon támogatja azt. Előbbi esetében az általuk kiválasztott vásárlók jutnak most hozzá a szoftverhez, míg utóbbinál a Redmi K20 Pro tulajdonosai próbálhatják már most ki a rendszert – a többi gyártó készülékeinek egy része az év vége felé kapja majd meg a frissítést, ám számos további típus csak jövőre vált majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!