Berta Sándor

Adattörlés - változtat a Google

A módosítás minden bizonnyal a januári büntetésnek is köszönhető.

Az év elején a Commission Nationale de L'Informatique et des Libertés (CNIL) francia adatvédelmi hivatal 50 millió eurós pénzbüntetéssel sújtotta a webes konszernt a tavaly május óta hatályos új európai uniós adatvédelmi rendelet (GDPR) megsértése miatt. A beadványok szerint a Google ott hibázott, amikor 2018. május 25. után arra kényszerítette a felhasználókat, hogy elfogadják az új adatvédelmi előírásokat. Amennyiben valaki erre nem volt hajlandó, akkor számára az egyetlen alternatíva az adott Google-fiók törlése volt. A társaság fellebbezett határozat ellen, most viszont változtatásokat eszközölt.

Marlo McGriff és David Monsees, a Google termékmenedzserei blogbejegyzésükben jelezték, hogy új beállítások válnak hozzáférhetővé a tartózkodási helyre vonatkozó és a webes, illetve alkalmazás-tevékenységi adatok automatikus törlésével kapcsolatban.

A két szakember azt hangsúlyozta, hogy a társaság azt szeretné, ha a termékei minden felhasználó számára segítséget jelentsenek. A tartózkodási hellyel és a tevékenységekkel kapcsolatos információk hasznosak lehetnek például egy új étterem ajánlásakor, de sokakat zavarhatnak is. Az adatok kezelésére vagy teljes, illetve részbeni manuális törlésére eddig is volt mód, de bővülnek a lehetőségek. Elérhetővé válik ugyanis egy olyan beállítás, amely biztosítja az információk automatikus törlését. Az új lehetőségnek köszönhetően a jövőben mindenki meghatározhatja majd, hogy a tevékenységi adatai mennyi ideig legyenek tárolva: 3 vagy 18 hónapig. Az új funkció a következő hetektől lesz elérhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #1
    Vajon tényleg törlik, vagy csak áthelyezik egy titkos archivumba?

    (ezt nem lehet ellenőrizni)
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2019.05.05. 19:57:45