Gyurkity Péter

Itt az Android Q előzetese

A hatékonyabb futtatás mellett további funkciókat is kapunk a szoftver révén.

A külső források előzetesen a májusban esedékes Google I/O alatt, majd pedig néhány napon belül számítottak az első béta megjelenésére és a fontosabb részletek ismertetésére, ez pedig valóban be is következett, bár a cég arra figyelmezteti a résztvevőket, hogy a további információk csak a rendezvény alatt jelennek majd meg. A hivatalos bejelentésből kiderül, hogy mit kapunk a szoftver részeként.

Azok, akik csatlakoznak a programhoz, már most beszerezhetik a bétaverziót, ez azonban egyelőre csak a Pixel-telefonokat támogatja, dacára annak, hogy korábban jóval több eltérő típus támogatására számítottak. A külsős értesülésekben először a Feedback app jelent meg fontos újításként, amelynek révén a felhasználók gyorsan és könnyen küldhetik el visszajelzéseiket és hibajelentéseiket (ezt korábban csak a beállításokon belül tehették meg), a bejelentésben viszont az új, optimalizált futtatási környezetet emelik ki, amely állítólag hatékonyabb módon, a fogyasztás csökkentése mellett garantálja az egyes alkalmazások megfelelő használatát. Megjelennek emellett további kodekek a listában, a videóknál például az AV1 és a HDR10+ bukkan fel (bár ez utóbbi csak az abszolút csúcskategóriás készülékeken lesz elérhető), míg a hanganyagoknál az Optus került be a listába, kifejezetten streamelési célokra.

Az egyes alkalmazásokat jobban, részletesebben vezérelhetjük majd, itt például megakadályozhatjuk a háttérben futó app automatikus előugrását (a fókusz megkaparintását), ezt ugyanis csak kiemelt értesítési engedély birtokában tehetik majd meg az alkalmazások. A Sharing Shortcuts az alkalmazások közötti megosztást hivatott leegyszerűsíteni, az App Shortcuts funkcióhoz hasonló formában, itt tehát a másik appba ugorva oszthatjuk majd meg az egyes tartalmakat és adatokat. Rengeteg biztonsági jellegű frissítés elérhető a szoftverben, itt pedig jobban kontrollálhatjuk majd, hogy mely alkalmazások férnek hozzá a fotókhoz és videókhoz, emellett pedig a letöltött állományok esetében is fájlokra lebontva korlátozhatjuk az automatikus hozzáférést.

A béta tehát már elérhető, itt néhány héten belül további készülékek támogatását jelenthetik majd be, amelyet néhány hónapon belül követhet a végleges változat hivatalos megjelenése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #1
    Hát nem tudom. A telómra úgy települt a 8-as után a 9-es, hogy észre sem vettem és már le akartam tölteni, amikor a rendszert böngészve rájöttem hogy fenn van.

    Hát ennyit ezekről a nagy verziószámlépésekről, de ez nem csak az Androidnál van ugye így manapság.