Berta Sándor

Robotok válthatják fel a postai kézbesítőket

A levelek ma már csak az üzleti ügyfeleknek fontosak, mert egyébként szinte mindenki emailben vagy mobilchaten át kommunikál.

Könnyen előfordulhat, hogy néhány év múlva robotok váltják ki a kézbesítőket. A Német Posta az elmúlt fél esztendőben egy új modellt próbált ki, amelynek keretében egy kiválasztott felhasználói csoport tagjai nem mindennap, hanem csak hetente egyszer vagy háromszor kapták meg a leveleiket. A cég egyelőre nem árulta el a projekt eredményeit, szóvivőjük csupán annyit mondott, hogy a programmal kapcsolatban még nem lehet konkrét kijelentéseket tenni.

A kézbesítők a jövőben segítséget kaphatnak szállítórobotoktól. A Hessen keleti részén található Bad Hersfeldben végrehajtott teszt ugyanis sikeresen zárult és a tapasztalatok hasznosításával továbbfejlesztenék a robotokat. A négy kerékkel ellátott, 150 x 70 x 120 cm méretű, 180 kilogramm súlyú járművek képesek követni a postásokat, s 6 rekeszben összesen akár 150 kilogramm súlyú levelet és csomagot is szállíthatnak. A robotok maximális sebessége 6 kilométer/óra, a maximális üzemidejük pedig 8 óra. A tárolóegységeket úgy alakították ki, hogy azok könnyen hozzáférhetők legyenek.


A Német Posta jelenleg kiértékeli a robotteszt eredményeit és később dönt a folytatásról vagy a projekt kiterjesztéséről. Azt mindenesetre már most is tudni lehet, hogy a kommunikációs csatornák növekvő digitalizálása komolyan kihat a hagyományos levelezésre. Az e-mail szolgáltatók, a WhatsApp és a Facebook egyre fontosabbá válnak a kommunikációban. A hagyományos kézbesítés elsődlegesen az üzleti ügyfeleknek fontos, az összes továbbított küldeménynek csak a 15 százalékát adják fel vagy kapják meg magánszemélyek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gerin #10
    Lesz benne itt gépfegyver is. És olyan világ lesz mint a Dredd bíróban.
    - Itt a posta!
    - Dikk ádide a összes pízt!!!
    - Legyünk jók és megértőek egymáshoz!
    - Tudtam hogy ezt mondja!!!! Rossz válasz! RRRRrrrrtttttttttttrtrtrr bummmm

    Utoljára szerkesztette: Gerin, 2017.12.21. 14:24:50
  • Alien69 #9
    Látszik, túl jó helyen laksz. Egyfelől, majd ha ezek viszik ki a segélyt a Hős utca 15-be, és épségben vissza érne, akkor azért azt megnézném. Másfelől, nálunk arra használnák, hogy nem leveleket tartalmazna, hanem, a kézbesítő egyből betámadhatja a kuncsaftokat, hogy mondjuk hozott csokit, játékot, krumplit, és vegyenek azt is az Ügyfelek...
  • Tetsuo #8
    :-D
  • ostoros #7
    Majd a robot pitbull széttépi a robot postást.
  • gforce9 #6
    "Robotok válthatják fel a postai kézbesítőket"

    Aha. Véletlen sem a digitalizáció (az írott anyag) és a futárcégek (a csomagok terén). Ja a postásrobot..... tuti azé a jövő...... mekkora retaldáltság kell ehhez?
  • Cobra. #5
    Biztos örülnének az ottani postások is egy ilyen izének, ami nem csak lassítja őket, de legalább rájuk sózhatnak még egy körzetet :D
    Az első mondat egyébként különösen vicces, bár Németországan talán elképzelhető.
  • kvp #4
    Inkabb arrol van szo, hogy a postak forgalmanak nagyreszet mar a csomagok teszik ki. Ezeket sok helyen mar most is utanfutos biciklivel viszik ki a postasok. Ellenben ezt a robotot nehezebb elvinni amig a postas bemegy kezbesiteni. Gyakorlatilag gurulo lemezszekreny gps-el es kamerakkal.

    Itt Pesten is csak munkanapokon es ketnaponta van kezbesites. Ez kb. heti harom es boven eleg. Ha valami nagyon surgos akkor ugyis bemegyek erte a postara meg mielott a postashoz kerulne. Ezzel nyer az ember 1-2 napot.
  • barret #3
    Jó ez így,legalább nem tud elfutni a rablók elől!
  • mrzed001 #2
    Ebből is látszik mennyire le vannak maradva a németek.
    Itt már nemhogy hetente 1x, de megesik, hogy kéthetente 1x jön csak a postás a levelekkel :D
    A 180 kilós "robot" meg nyugodtan lehetne inkább egy utánfutó (és még olcsó is), mert a 6kmh-val a zebrán a zöldön átjutás igen csak kétséges.
  • gemihu #1
    Azért gondolom a prioritásos leveleket megkapják hamarabb is, független attól,hogy mennyire elég.

    Másrészt nem tudom másnál hogy van,de nem ártana manapság már e-mailben is küldeni práhuzamosan a levelet és olyan cégek,mint a bankok igazán megtehetnék,hogy külön email címről küldenék a hírlevelet, értesítés és kivonatot, hogy az email szűrőket jól beállíthassák a felhasználók és így kategórizálhatóak legyenek a levelek.