Berta Sándor

Hacker segítségével tussolt el egy adatlopási ügyet az Uber

A közösségi utazásmegosztó egy 20 éves hackernek fizetett 100 000 dollárt azért, hogy ne derüljön ki egy adatlopási ügy.

Az Uber tavaly novemberben elismerte, hogy 50 millió utasa adatait ellopták tőle majd az elkövetők hozzáférést szereztek több mint 7 millió sofőr információihoz is. A cég nem fordult a hatóságokhoz, hanem megbízott egy 20 éves floridai férfit azzal, hogy kutassa fel és semmisítse meg az ellopott fájlokat - minderről a Reuters számolt be közelebbről meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

Az Uber eddig semmilyen információt nem közölt a hackerről. A fizetést egy olyan programon keresztül bonyolították le, amellyel a szoftverek biztonsági hibáit felderítő kutatókat szokták jutalmazni. A vállalat erre a célra a HackerOne platformot alkalmazta. A kifizetett 100 000 dollár egyébként szokatlanul nagy összegnek számít, egy ágazati szakértő azt mondta, hogy "rekordról" van szó. Általában ugyanis ezek a pénzek 5000 és 10 000 dollár között mozognak.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ki hagyta jóvá a 100 000 dollár kifizetését. Travis Kalanick akkori vezérigazgató tudott az adatlopásról, de az újabb részleteket nem akarta kommentálni. Dara Khosrowshahi, az Uber új vezérigazgatója az eset nyilvánosságra kerülése után kirúgott két vezetőt azzal az indoklással, hogy azonnal tájékoztatniuk kellett volna a hatóságokat. A 20 éves hacker egyébként azért vállalta el a megbízást, mert szüksége volt a pénzre, az édesanyjának akart segíteni a bérleti díja kifizetésében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gosub #3
    Ez az über semmi mást nem csinál csak a pénzek eltüntetésén dolgozik, titkol, eltussol. De jó helyre került ez a pénz is. A hekker srác anyja majd ezt is se perc alatt elveri idióta hitelekre.
  • ostoros #2
    Az igazi kérdés az, hogy mi volt az a nagy titok amit meg akartak őrizni? Mert hogy nem a felhasználóik seggét védték az bizonyos. Tehát vajon hány milliárd dollárt buktak volna ha a hatóságok bele néznek az adatokba?