Gyurkity Péter

Kukázta hibrid operációs rendszerét a Google

Ehelyett viszont jöhet az új koncepció, hogy valóban egyesüljön a mobil és az asztali szféra.

A Google háza táján időről-időre igencsak érdekes hírek bukkannak fel, amelyek egy hibrid, illetve egy teljesen új operációs rendszer fejlesztésével kapcsolatosak. Tavaly augusztusban már olvashattunk a Fuchsia létezéséről, ezt a napokban további részletek és egy kép egészítette ki, eközben azonban mások arról írnak, hogy az eredetileg felvázolt hibrid megoldást végleg kukázták.

A 9to5 szerkesztője, Stephen Hall, számolt be saját Twitter-lapján arról, hogy egyes források szerint az Andromeda néven futó hibrid szoftver – amely az Android és a Chome OS platformot egyesítette volna – végül mégsem készül el, az ezzel kapcsolatos munkálatokat ugyanis a Google vezetése leállította. Ez jó eséllyel érinti a szintén előzetes pletykákban felbukkanó Pixel 3 Bison laptopot is, bár az még nem teljesen világos, hogy ez utóbbi megoldásra milyen sors vár. Hivatalos megerősítés még nincs, maga a döntés is érdekes (különösen a Windows 10 egyértelmű próbálkozása fényében, amely szintén a mobil és az asztali szféra ötvözését igyekszik megkönnyíteni), bár ez még nem jelenti azt, hogy a Google a maga részéről lemondana a törekvésről.

A Fuchsia ezen értelmezés szerint az Andromeda utódaként fogható fel, legalábbis ami a koncepciót és a háttérben meghúzódó filozófiát illeti. Itt azonban nem a két meglévő operációs rendszer fúziójáról van szó, hanem egy teljesen új platformról, amely nem a Linux alapjaira épülne. A jövőben további Chromebook megoldások láthatnak napvilágot, ezzel kapcsolatosan némileg ellentmondóak a hírek, így a kép tisztázásához meg kell majd várnunk a cég hivatalos reagálását – már amennyiben sor kerül erre. A Fuchsia jelen pillanatban „stratégiai kezdeményezésként” fut házon belül, ez a megfogalmazás valószínűleg arra utal, hogy rövid időn belül nem számíthatunk konkrét termékek megjelenésére.

A Google részéről abszolút logikus lépés lenne a szerteágazó platformok és hardveres megoldások egyesítése, egy univerzális szoftverben szinte mindenki lát némi fantáziát, az azonban még nem világos, hogy a vásárlói kereslet mennyire lesz erős.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!