Berta Sándor

Zsaroló­vírus miatt ingyenes a közlekedés San Franciscoban

Ismeretlenek megszerezték az ellenőrzést az amerikai nagyváros jegykiadó automatái felett.

A múlt héten péntek délután óta a helyi utasok érvényes menetjegy nélkül is használhatták a San Francisco Municipal Transportation Agency (SFMTA) tömegközlekedési járatait. Számos metróállomáson ugyanis nem működtek a jegykiadó automaták, amelyek kijelzőin ott virított az "üzemen kívül" felirat. A közlekedési társaság belső számítógépein ugyanakkor egy olyan üzenetet lehetett olvasni, hogy valakik feltörték a rendszert és minden adatot titkosítottak, a feloldókulcsért pedig az illetékesek írjanak levelet a [email protected] címre. Jelentkezett valaki, aki Andy Saolisként mutatkozott be és azt állította, hogy ő szerezte meg az ellenőrzést a helyi tömegközlekedési rendszer felett.

A férfi 73 000 dollárt követelt és azt közölte, hogy egyedül a pénzért teszik a dolgot. Hozzátette, reméli, hogy a cég tanulni fog az esetből és a jövőben jobban védi majd a számítógépeit. Az SFMTA vasárnapig nem lépett kapcsolatba a támadóval.


A Hoodline arról írt, hogy az elkövető a közlekedési vállalat 8656 PC-je és szervere közül 2112 felett szerezte meg az ellenőrzést. Az illető azzal fenyegetőzött, hogy ha hétfőig nem kerül sor a 73 000 dollár kifizetésére, akkor az érintett számítógépeken lévő adatok mindegyike titkosított marad. A férfi nyomásgyakorlás céljából megjelentetett néhány megszerzett információt, például fizetési dokumentumokat, e-maileket, iskolai papírokat és más anyagokat.

"Saolis" elmondta, hogy adathalász leveleket küldött az alkalmazottaknak és közülük valaki óvatlan volt, ráadásul pont egy olyan személy, aki megfelelő hozzáférési jogokkal rendelkezett. A támadás ellenére néhány jegykiadó automata hétfőn ismét működött. A kikapcsolt berendezések miatt a cég naponta több mint félmillió dolláros bevételtől esett el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • jkedzs #8
  lol na mert aztán a rendzsergizda tehet mindenről. láttál már nagyvállalati döntéshozót? na ugye!
  mindenki hozott anyagból dolgozik, fel kéne ismerni. a cégek pedig leszarják a biztonságot*, még azután is, miután jól pofán csapja őket a valóság.

  *nem adnak embert, pénzt és időt semmire, ami nem termel közvetlenül profitot.
 • takysoft #7
  azért, mert lusta disznók update-elni.

  benne van az emberekben az "ami működik, ne javítsd meg".
  persze, amikor meg baj van, akkor ezer sebből véreznek, hogy nem voltka okosabbak. Napi fél millió dollár veszteség.
  Nem lett volna olcsóbb venni pár windows 10-et? Rendesen beállítani a jogosultságokat?
  Netán elküldeni traininre azokat, akiknek olya hozzáférése van?
 • kvp #6
  Ott kint ez nepsport. Korabban egy rendszergazda zarta ki bosszubol a varoshazat az osszes rendszerbol. Most meg egy netes orosz zsarolovirus ment vegig a teljes halozatatukon.
 • Tinman #5
  Hát az a BSOD biza egy ősöreg XP-re utal. 16 éves op. rendszer. Meg is érdemelte a vállalat. Gondolom valami rendszerfájlt is sikerült titkosítani emiatt dobta a BSOD-t szerencsétlenje.

  Nem mellesleg ha nem volt mentés sem, akkor küldeném a rendszergazdit rögvest a rács mögé. Fizetni pedig soga! Terroristákkal/bűnözőkkel semmiképpen nem tárgyalunk, soha sehol, semmilyen esetben.
 • Tetsuo #4
  Meg a Zinternet.
 • dotseeker #3
  A védelem gyenge pontja az embert.
 • Skylake #2
  Az IoT újra bizonyított, Netre kell kötni mindent!
 • takysoft #1
  "ha hétfőig nem kerül sor "
  melyik hétfőig? :)