Berta Sándor

Augsburgban lámpákkal segítenék a mobilozókat

Az úttesten elhelyezett, pirosan villogó LED-ek megmenthetik a figyelmetlen telefonálók életét.

Sajnos egyre többen járnak úgy a városokban, hogy szinte folyamatosan az okostelefonjuk kijelzőjét bámulják, mert új bejegyzéseket írnak a Facebookra vagy olvassák mások szövegeit, de eközben alig vagy egyáltalán nem figyelnek a forgalomra és más közlekedőkre. Amíg az Amerikai Egyesült Államokban pénzbírsággal és akár elzárással is büntetnék az úttesten figyelmetlenül közlekedő okostelefon-tulajdonosokat, addig Augsburgban más megoldást igyekeztek találni.

A városban két villamosmegálló közelében az úttestben helyeztek el pirosan villogó LED-eket, amelyek megakadályozhatják a balesetek bekövetkezését. A piros fény ugyanis a feltalálóik szerint elvonhatja a telefonálók figyelmét a készülékük képernyőjéről, s így elkerülhetik, hogy a villamos alá essenek. A rendszer rendkívül egyszerűen működik: amint egy villamos közeledik a megállóhoz, a LED-ek azonnal villogni kezdenek. A település egyelőre csak teszteli a megoldást. A kiválasztott két villamosmegállót csúcsidőben elsősorban diákok használják.


Németországban tavaly az okostelefonjukba temetkező felhasználókat elnevezték Smombieknak. A hivatalos indoklás alapján egy Smombie olyan személy, aki folyamatosan, szinte elvarázsolva nézi a készülékét és éppen ezért zombiként közlekedik a környéken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lipovics #4
    "Az úttesten elhelyezett, pirosan villogó LED-ek megmenthetik a figyelmetlen telefonálók életét."

    Teljesen felesleges, rá kell bízni a szelekciót Darwin-törvényére.
  • Skylake #3
    L*szart kell ide villogó led, meg a f*szom! Minden zebra, és egyéb közlekedési szabályozóeszköz esetében ha szükséges, geofence üzemmód, és közvetlen környezetében lekapcsolja az ott lévő összes okoseszközön az internetkapcsolatot, plusz felhozza a zárolási képernyőt! Európában csak ilyen telefonokat és egyéb kütyüket lehet forgalomba hozni, be van építve hardveresen és szoftveresen ez a funkció. Ennyi! Ha a sok függőnek máshogy nem megy, akkor jöjjenek az ilyen dedós módszerek!
  • NEXUS6 #2
    Én a köztereseket bíznám meg, hogy ha zombit látnak adjon nekik egy tockost. Ha figyel kikerüli, ha nem, csattan.

    Éberség, elvtársak, éberség!
    XD
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2016.05.02. 21:42:52
  • Tinman #1
    Miért nem medvecsapdákat tesznek ki? Elég lenne egyetlen nyílt reccsenős csont, soha többet nem mobilozna egyetlen idióta sem, miközben az úton közlekedik.