Berta Sándor

Mesterséges intelli­gen­cia jelezheti előre a kibertámadásokat

Gyanú esetén emberi szakértőket hív segítségül egy új biztonsági rendszer és így javít folyamatosan a felderítési arányán.

Az MIT kutatócsoportja által létrehozott AI2 nevű új mesterséges intelligencia rendszer a lehetséges kibertámadások 85 százalékát képes előrejelezni és emellett szakértőkkel tanácskozik, hogy tanulhasson. Kalyan Veeramachaneni, az amerikai oktatási intézmény informatikusa kifejtette, hogy a rendszer olyan, mint egy virtuális elemző.

Az AI2 folyamatosan adatok milliárdjait kutatja át, majd a fájlokat egy saját minta alapján normális és abnormális kategóriába sorolja be. Mindez lehetővé teszi a feltűnő tendenciák felkutatását. A nem tipikus találatokat IT-szakértőknek továbbítja, akik vagy megerősítik a gyanút vagy nem. A rendszer tapasztalatait eltárolják és a segítségükkel az újabb elemzések még pontosabbak lesznek. Már most is 85 százalékos előrejelzési pontosságot lehet elérni, de a jövőben ez az érték még magasabb lehet.


A fejlesztés azért érdekes, mert a biztonsági rendszerek vagy gépiek vagy emberiek, az AI2 azonban összeköti a két kategóriát és tanul a valódi szakemberek visszajelzéseiből, ez pedig rendkívül nagy mértékben javít a teljesítményén. Veeramachaneni hangsúlyozta, hogy a rendszer folyamatosan új modelleket generál, amelyeken aztán alig néhány órán belül finomítani tud. Ez azt jelenti, hogy az AI2 folyamatosan javít a felderítési arányán. Az új rendszer használata hatalmas előrelépést jelent a szerverek, az ügyfélfiókok és az adatbázisok elleni hackertámadások előrejelzésében. A kutatócsoport a fejlesztés során együtt dolgozott PatternEx nevű startup szakembereivel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jawarider #5
    Azaz. Most még csak röhögünk ezen, egyszer lehet nem fogunk :(
  • Tyco73 #4
    Skynet! :)
  • Palinko #3
    nagyon tetszik az elválasztás, "mesterséges intelligen-CIA" :D
  • Whysper #2
    Na csak kapunk egy Ghost in the shell-t!!! ;) Csak nem filmben vagy játékban , hanem real life-ban!
    Utoljára szerkesztette: Whysper, 2016.04.21. 10:05:21
  • gombabácsi #1
    mesterséges intelligencia csinálhat olyan kibertámadást amit a mesterséges intelligencia nem tud előrejelzni
    satöbbi