Berta Sándor

Dolgok internete hálózatot épít Svájc

A Swisscom által létrehozandó rendszer az alpesi ország egész területére kiterjed majd.

A helyi konszern az első olyan szolgáltató, amely egy országos dolgok internete (IoT) hálózatot hoz létre. Ez lesz a Low Power Network (LPN), amely az elképzelések alapján 2016 végére készül el. Az LPN intelligens városokat, energiahatékony épületeket, gépeket és új digitális alkalmazásokat köt majd össze. Az LPN-en keresztül a dolgok és eszközök egyszerűen és költséghatékonyan kommunikálhatnak egymással. Megtudhatóvá válik, hogy egy tárgy éppen áll-e vagy mozog, milyen a hőmérséklete és hol van.

Az IoT világában a parkolóhelyek jelenteni fogják, hogy hány szabad hely van és ezt az adatot továbbítják a közlekedésirányítási rendszernek. A városokban a szemétszállítást a konténerek telítettsége alapján optimalizálják, s ezáltal csökkentik a költségeket és a szén-dioxid-kibocsátást. A postaláda jelezni fog, ha levél vagy csomag érkezett, míg a szántón elhelyezett szenzorok közlik majd az aktuális talajadatokat, így segítenek a jó termés elérésében.

A Low Power Network ötvözhető a Swisscom felhőszolgáltatásával vagy saját megoldásokkal és ezáltal dolgok internetére épülő új üzleti modelleket vagy szolgáltatásokat lehet létrehozni. Az LPN tesztelése - több mint 100 cég, hivatali ügyfél és főiskola részvételével - 2015 tavasza óta Genfben és Zürichben zajlik. Eddig több mint 15 ötletet és prototípust sikerült megvalósítani.

Az új hálózat nem teszi lehetővé túlzottan nagy adatmennyiségek továbbítását, cserébe nagy a hatótávolsága, energiahatékonyan valósítja meg az adatátvitelt és csökkenti a hálózati költségeket. Alkalmazástól függően a a szenzorok akár éveken át működhetnek majd és továbbíthatják a különböző információkat. 2016 végére a svájci lakosság 80 százaléka elérheti az új rendszert és 10 városban is megfelelő lesz a lefedettség. A Low Power Network a nyílt LoRaWAN ipari szabványon alapul. A Swisscom tavaly óta tagja a LoRa szövetségnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #1
    Emberek internete kellene már. Ugye az nem más, mint a mátrix! ;-)