Berta Sándor

Az energiapiacon is jöhet egy Uber

Az energiaágazatnak fel kell készülnie új szereplők megjelenésére, amelyek ugyanúgy felbolygathatják a piacot, mint az Uber.

Martin Graf, az E-Control osztrák energiapiaci szabályozási hivatal vezetője szerint az energiaellátóknak az ágazat legnagyobb forradalmára kell felkészülniük és gyorsan alkalmazkodniuk kell a digitális piachoz. Az áramszolgáltatók ügyfelei olyan cégekkel fognak konfrontálódni, mint a Google, a Tesla, a Volkswagen, az IBM vagy a távközlési társaságok, amelyeknek ma még semmi közük nincs az energiaellátáshoz.

Az energiaellátók napjainkban a termelésre, a terjesztésre és a hálózat üzemeltetésére összpontosítanak. Ez azonban egy konvencionális módszer, amely a digitális korszakban elavult lesz, ugyanis a korábban passzív fogyasztók egyre inkább aktívakká válnak. Az emberek olcsó, tiszta és biztonságos energiát akarnak. Sok energiaellátó kísérletezik és igyekszik a rendszerét optimalizálni, de még nem tudtak zöld ágra vergődni. Kicsit hasonló a helyzet, mint a távközlési ágazatban. Az energiacégeknek gyorsan fel kell készülniük erre és gyorsan meg kell érteniük, hogyan működnek az új piaci szereplők.

Az energiaipar digitalizálása a többi ágazatéhoz képest viszonylag későn valósul meg, de az okoshálózatok és az internet, illetve a telekommunikáció átfogó használata a vártnál sokkal komolyabb hatással fog járni. Az emberek számára új termékeket és szolgáltatásokat kell kínálni, ezek között lesz a lakásautomatizálás éppúgy, mint az energiaügyi önellátás. "Nem sok időbe telik majd, amíg az energiaágazatban is lesz egy Uber" - jelentette ki Graf. A szakember meggyőződése, hogy hamarosan lesznek olyan platformok, amelyeken a kis áramtermelők is kereshetnek olyan ügyfeleket, akiknek éppen áramra lesz szükségük. Az új piaci szereplők startup-mentalitással lesznek felvértezve, felkészülnek az ügyfelek igényeire és új üzleti modellekkel fognak dolgozni.

Graf végül hangsúlyozta, hogy az energiapiac digitalizálása a felügyeleteket is új kihívások elé állítja majd, hiszen a hivataloknak meg kell teremteniük a keretfeltételeket azért, hogy lehetővé válhassanak az új üzleti modellek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • btb300 #2
    Hat meg a jelenlegi, viszonylag kozpontositott rendszerben is jokora kihivas a termeles es a fogyasztas osszehangolasa, szoval ez erdekes ugy lesz. Az energiatermeles nem veletlenul olyan szerkezetu, amilyen. Talan ha a lokalis tarolokapacitasokat meg tudjak novelni, hogy azzal kompenzaljak a termeles es fogyasztas kozti kulonbsegeket, akkor johet jelentosebb valtozas, de ehhez nagy attoresekre lesz szukseg az akkumulatortechnologiaban.
  • Jawarider #1
    Csak nem nálunk...