Gyurkity Péter

Felére esett a Lumia telefonok forgalma

A harmadik negyedévben igen gyengén szerepel a család, egyesek szerint ez nem véletlen.

A Microsoft a napokban tette közzé a harmadik naptári (illetve az első pénzügyi) negyedévre vonatkozó részletes jelentését, amelyből több érdekes részlet is kiderült. Az okostelefonos részleg például kifejezetten rosszul szerepelt, ami az eladási adatokon köszönt vissza.

A szóban forgó három hónap során a Lumia család tagjainak értékesítéséből 54 százalékkal kevesebb bevétel folyt be, mint az egy évvel korábbi hasonló időszakban, ami hatalmas zuhanásként értékelhető. A külső becslések szerint mindez azt jelenti, hogy a tavalyi 9,3 millió darab után most mindössze 5,8 millió példányt sikerült eladniuk, ami még az idei második negyedéves eredménytől is messze elmarad, hiszen ennek során nagyjából 8,4 millióra rúgott a végleges adat. Azt még nem tudni, hogy a Microsoft hogyan reagál majd a kedvezőtlen fejleményre, de elméletekből ezúttal sincs hiány.

Először is, a méretes visszaesésben minden bizonnyal szerepet játszott az új telefonok várható bemutatásának híre, illetve maga a rendezvény, amelynek során valóban három új készülékről rántották le a leplet. A Lumia 950 és 950 XL révén végre ismét van csúcskategóriás szereplő a családon belül, míg a vékonyabb pénztárcájú vásárlók számára a Lumia 550 lehet vonzó ajánlat. Mások szerint azonban a Microsoftnak nincs is ellenére a romlás, hiszen a jelentésből az is jól látszik, hogy az androidos licencekből jóval nagyobb bevétel folyik be, vagyis ők azt sem bánnák, ha a Lumia végleg eltűnne a süllyesztőben, amit persze követne az új néven piacra dobandó, immár minden részletében saját megoldásuk.

Ez természetesen Microsoft Surface Phone néven jelenne meg, bár az nem túl valószínű, hogy ennek előkészítéseként először szándékosan tönkretennék meglévő családjukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mortep #9
    Microsoft Surface Phone... jól kezdődik, már a neve is ronda
  • visnait #8
    Sok mindenben egyet értek azzal amit írtál, kivéve egy valamiben! Világ életemben .NET -es fejlesztő voltam és elég nagy MS rajongó. Ennek ellenére sosem volt Windows -os telefonom. Symbian -ról Androidra váltottam még mikor az 1.6-os volt a menő, majd 4.2 -nél kicsit elszakadt a cérna és Cyanogen-ra váltottam. De mikor a tabletem KITKAT ra aktualizált, be is fejeztem az Androiddal. Persze azonnal fejleszteni is akartam. Kipróbáltam sok SDK-t (a hivataloson kívül is). Natív kompillereket is és... szenvedtem. Erre az MS ingyen odaadja a Visual Studio egyik (a legújabb) könnyített verzióját, ami tartalmaz minden modult és előre elkészített templéteket is amire szükség lehet a fejlesztéshez. Egyedül ami kicsit kiakasztott, hogy a jó kis WIN7-emet kellett WIN8.1 re cserélnem, hogy a 8.1 -es re tudjak fejleszteni, de ez ezzel járt. És hogy miért nem fejlesztenek rá sokan az csak is a MS politikája befolyásolja. Ma mikor MS VS + PhoneGap(Cordova) néhány kattintás és kész egy alap app. De azzal egyet értek, hogy szokni kell a csempéket. Telefonon nem zavar, de PC-n gyűlölöm. Ja és SG 3 -öt cseréltem Lumia 930-ra. Imádom!
  • CairoJack #7
    Kamera gomb... hagyjuk már, nekem mindig csúcskategóriás telóim voltak, most is az van 3 is, a droidosokon van kamera gomb (az iPhos-on nincs), még sem használom soha őket.
    Teljesen mindegy, hogy milyen hardverrel szerelik a WP-s telókat, nem ezen múlik a siker. Amíg olyan gagyi maga az OS amilyen, addig nem lesz sikeres. Túl zárt, túl gagyi, túl kötött, túl ronda, nagyon kevés app érhető el, és azok is minősíthetetlenül silányak, a fejlesztők nem fejlesztenek, mert nem is akarnak, és az MS sem hagyja. Az SDK-k primitívek, a frissítési ciklusok nagyon nagyok, ehhez mérten a fejlődés nagyon kicsi.
    Az új flagship-ek ugyanolyan rétegtermékek lesznek, mint eddig. Eladnak belőle néhány ezer darabot, azt csók.
    A WP telók viccesen kicsi részesedésének 90%-át is a ruppótlan telók adják. Eleinte az 520, mostanában a kártyásan 20 rugóért elvihető 532 és társai.
    Win 10-re kíváncsi leszek, ha sokkal jobb lesz mint a Win8.1 talán fogja tudni tarnai a mostani 3%-os részesedést, de igazából én nem hiszek benne. Ez az OS alapjaiban véve rossz. Csak radikális szemléletváltással indulhatna el a siker útján.
    Szerintem most az MS a PC piacon meglévő hegemónia telefonra való portolásában bízik, de ezzel egyszer (Win 8) már jó nagy buktába fejelt bele. Magyarán a Modern UI-al már sikerült egyszer a Windows-t is sárba taposni. Elég csak megnézni a Win 8 eladásokat, ami alapján az MS történelmének legnagyobb bukását könyvelhette el.
    Igazából az egész azon múlik, hogy az emberek mennyire szeretik meg a start menübe integrált csempéket. Lényegében szerintem semennyire. (Legalábbis ha a minőségük nem változik).
    Persze majd meglátjuk.
    Utoljára szerkesztette: CairoJack, 2015.11.01. 20:43:27
  • bakkerman #6
    Anno a sony ericsson k300i-met 25 ezerert vettem full ujonnan ugy hogy kamera gomb volt rajta...csak mostanaban alltak ra erre a buzisagra a gyartok,hogy a felsokategoriaba szanjak a kamera gombot
  • Inquisitor #5
    Az is benne lehet az eladások romlásában, hogy még a 950/950XL (és az 550) bejelentése előtt lehetett tudni, hogy az összes piacon lévő készülék egyike SEM teljesen W10 kész, akkor se ha lesz rá update.
  • tomboy013 #4
    3 éve ezt a "vége a Lumiáknak" dolgot szajkózzák itt páron és ehhez képest egyre inkább fejlesztik, szóval ezt inkább hagyjuk. Telefont sem adtak ki az elmúlt időben, ahhoz képest még fogyott is belőle.
    Kamera gomb hiánya? Felsőkategóriában van ahogy eddig is és lesz is, más gyártóknál még ott sem jellemző a legtöbb esetben.
  • arty #3
    nézz minél googleközelibb készüléket: nexusok, motorolák, esetleg one plus one vagy bármi más, amire van stabil CyanogenMod rom.

    szerintem se jó irányban halad a google, de a többiek még rosszabbak (ms/alma) :((
  • Lacee86 #2
    Én kíváncsian várom őket. Nagyon kipróbálnék egy Windowsos telefont, mert az Androiddal egyre kevésbé vagyok elégedett, ráadásul ahogy nézegettem és próbálgattam az újabb Anroidos telefonok újabb verzióit, a végeredmény egyre rosszabb...
  • Gauge #1
    Azt hiszem, h ez nem újdonság. Gyakorlatilag semmilyen új lumia telefon nincs a piacon, a 640 is inkább csak egy ráncfelvarrás. A potenciális vásárlók a win10-es eszközökre vártak... Ha Q4 ben sem nő az eladás, akkor a lumiáknak annyi. Ez persze alapvetően nem lenne meglepetés. Jó rendszer a wp van wm, de rettenetesen lassú a fejlesztési ciklus és körülményes az upgrade. Ezekben kell fejlődnie az MS nek. A dedikált kameragomb hiánya pedig most már kezd zavaró méreteket ölteni...