Gyurkity Péter

Bemutatkozott a Hosszú Menetelés 6 és 11 

Két kínai rakéta is végrehajtotta első fellövését, egyszerre több műholdat állítva pályára.

A kínai űrprogram főbb fejleményeiről az elmúlt években mi is igyekeztünk beszámolni, utoljára éppen egy új rakéta, a Hosszú Menetelés 5 első sikeres próbája kapcsán. Most másik két változat esetében került sor az első éles küldetésre, mindkét esetben siker koronázta az erőfeszítéseket.

A Hosszú Menetelés 6 (avagy Chang Zhen-6) szeptember 19-én startolt el a Taiyuan Satellite Launch Center kilövőállásáról, mégpedig egyszerre 20 apró műholddal. A családon belüli számozás némileg megtévesztő lehet, hiszen itt nem a HM-5 utódjáról van szó, ez ugyanis annál jóval kisebb, amit az is rögtön jelez számunkra, hogy legfeljebb 1 tonna hasznos tömeg pályára állítására alkalmas - jelen esetben alacsony orbitális pályáról volt szó. A fejlesztés nagy előnye, hogy a folyékony oxigénre és kerozinra támaszkodó YF-110 és az YF-115 hajtóművek párosa jóval környezetbarátabb az eddig használt, sokkal mérgezőbb anyagokat kibocsátó korábbi példányoknál.

Alig néhány nappal később, szeptember 25-én Csiucsüanból rajtolt el a Hosszú Menetelés 11, amely a maga részéről három Tienvang-1 műholdat állított pályára. Ez utóbbiak révén a kötelékrepülést és a műholdak közötti kommunikációval kapcsolatos feladatokat gyakorolnak majd, ami azért fontos a kínai szakemberek számára, mert az úgynevezett cubesat-ok területén még nem rendelkeznek túl sok tapasztalattal. A hasznos teher egyébként ezen rakéta esetében is 1 tonna, itt azonban szilárd hajtóanyagra támaszkodnak - a cél egy gyorsan, alig 1 nap alatt bevethető, alacsony költségekkel működtethető változat szolgálatba állítása volt, amelyet akár hosszabb ideig is kényelmesen tárolhatnak.

A HM-6 (CZ-6) esetében 6 évig tartott a fejlesztés, a HM-11 viszont egy jóval gyorsabb, alig 2 évig tartó periódus után állt most az illetékesek rendelkezésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zombee #1
    Csak jobboldalt a címet látva rögtön tudtam, hogy kínai haditechnika. :)