SG.hu

Ma délután egykor éri el a New Horizons a Plútót

A NASA által évtizede felbocsátott űrszondát már csak alig több, mint egymillió kilométer választja el a törpebolygótól.

Első alkalommal érkezik emberkéz készítette űreszköz a Plútó rendszeréhez. A 2006. január 19-én indult űrszonda történelmi randevújára közép-európai idő szerint 13 óra 49 perckor kerül sor, amikor a New Horizons óránkénti 49,6 ezer kilométeres sebességgel száguld el az égitest mellett. Az űrszondát ekkor 12,5 ezer kilométer választja majd el a Plútótól, és hét tudományos műszere folyamatosan gyűjti az adatokat a törpebolygóról. A LORRI és Alice (képfelvevő), SWAP és PEPSSI (töltött részecskéket elemző), SDP (pormérő) és REX (kommunikációs) műszereket radioaktív energiaforrás táplálja.


2006. januári kép az rádióizotópos hőenergia-generátor installálásáról - ennek bomlási hője biztosítja az áramot most, egy évtized elteltével is

Ahogy az űrszonda közeledik az égitesthez, egyre több részlet bontakozik ki jeges felszínén, így a Johns Hopkins Egyetem alkalmazott fizikai laboratóriumában dolgozó kutatók a legújabb képeken vonalszerű képződményeket azonosítottak, amelyek a feltételezések szerint sziklavonulatok lehetnek. Felfedeztek a felvételeken egy kör alakú képződményt is, amelyet becsapódási kráternek tartanak. A legközelebbi állapotnál azonban a 478 kilós űreszköz teljesen néma marad, ez idő alatt semmilyen adatot nem továbbít a Földre. Bár a tervek szerint néhány felvételt már nem sokkal a közelítés után elküld a szonda, és közöl a NASA, a legtöbb adat csak szeptembertől kezd érkezni a Földre.

Kereszturi Ákos, az MTA csillagászának összefoglalója szerint a Plútó felszínét főleg nitrogén- és metánjég borítja, amit a -200 Celsius-fok alatti hőmérséklet tart szilárd állapotban. Etánjeget is azonosítottak rajta, aminek szintén nem egyenletes az eloszlása, továbbá szén-monoxid-jégre utaló jelek is mutatkoznak. A belső térfogatváltozások miatt a felszínen sok repedés várható. A közeledő szonda felvételei alapján a Plútó legvilágosabb részei szürkés, a legsötétebbek vöröses árnyalatúak - utóbbi szín oka egyelőre nem ismert, de sokan a Nap ultraibolya sugárzásának hatására átalakult, széntartalmú, részben szerves anyagot feltételeznek a hátterében.


A felszíni jegekből főleg nitrogén szublimál, emiatt a felszín valós koránál fiatalabbnak is mutatkozhat. Az így keletkező ritka légkör a Plútó átmérőjének többszöröse. Öt kisérője van, a a Charon, a Styx, a Nix, a Kerberos és a Hydra - ezek közül a Charon körülbelül feleakkora, mint maga az égitest. A kérdés az, hogy maradt-e nyoma az ezeket kiszakító becsapodásnak. Ez lesz az első alkalom, hogy egy Kuiper-objektumot közelről figyelnek meg - a találkozó a tekintetben is hasznos információval szolgál, hogy milyen képződmények találhatóak általában a távoli jeges égitesteken. A mérések arra is rámutathatnak, milyen dinamika jellemzi a két hasonló méretkategóriájú objektum (Plútó és Charon) körüli apró holdak rendszerét, ami pedig az egyedi felépítésű, kettős exobolygó-rendszerek dinamikai viselkedésének megértésében segíthet.

A New Horizons mellett a NASA más űrkutatási eszközei is megfigyelik a következő hetekben-hónapokban a Plútót, az így gyűjtött adatok kiegészítik, segítenek értelmezni a keddi randevú során szerzett információt. Így például a Szaturnusz körül keringő Cassini űrszonda is készít felvételeket. A képeken a törpebolygó ugyan halovány pontként jelenik majd meg a ragyogó csillagok karéjában, ennek ellenére a felvételek segítenek meghatározni az égitestnek a különböző objektumoktól való távolságát.


A New Horizons majdnem merőlegesen szeli át a Plutó és kisbolygói pályasíkját, így próbálják minimalizálni egy nem ismert objektummal való ütközés esélyét

A Spitzer csillagászati műhold, amely 4,87 milliárd kilométerre van a Plutótól, július 23-ától hét napon át figyeli meg a törpebolygót az infravörös sugárzás 18 különböző hullámhosszán. "Ezek a vizsgálatok mutathatják ki a jeges felszín esetleges változásait, és az űrteleszkóp segítségével olyan anyagokat is azonosíthatunk, amelyek jelenlétéről eddig fogalmunk sem volt" - magyarázta Noemi Pinella-Alonso, a Spitzer-megfigyelések vezető tudósa. A Kepler-űrteleszkóp október elejétől csaknem három hónapon át vizsgálja a Plútót és holdjait, regisztrálva az égitestek által visszavert fényt. Ezek a megfigyelések segítenek többet megtudni a törpebolygó légköréről, valamint kideríteni, hogy vannak-e szezonális változások az égitest jeges felszínén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Archenemy #22
    Te is tudós vagy oszt te se tudod! Most mire vágsz fel? Lesz eső a jövő héten vagy sem, erre válaszoljá' ha olyan okos vagy!
  • Irasidus #21
    Szerintem elég lenne a trolloktól elvenni az internet. Sokkal jobb világ lenne, nélkületek. Mert ugye a determinisztikus tervezési folyamat és az időjárás sztochasztikus folyamata között különbséget tenni, nem diploma kérdése. Még úgy sem, hogy nem érti valaki ezt a két szót, egyszerű paraszti ész.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.07.16. 16:54:28
  • Archenemy #20
    Amúgy nem nagy szám ez az egész, az ötvenes években az amcsik le is szálltak rá, még emlékszem rá! Vagy nem erre, de az is ugyanígy nézett ki, most ettől ne legyünk már annyira oda.
  • Archenemy #19
    Kilenc évre előre terveznek, de a jövő heti időjárást nem tudják mondani, hogy tudjam, mikor trágyázzak. Ezeket a tudósokat kéne inkább a Plútóig lőni! Pfejj.
  • duke #18
    Az hagyan, de ha az egesz a terroristak kezere kerul, akkor aztan mindmeghalunk.
  • molnibalage83 #17
  • gothmog #16
    Ahhoz képest azért gyönyörű, hogy néhány hónapja még ez volt a legjobb, amink volt:
  • teddybear #15
    Remek! Most, hogy bebizonyítottad hogy mekkora troll tudsz lenni, Érdemben is hozzá tudsz szólni, vagy csak tovább böfögsz? A filozofálgatásod is csak trollkodás....
  • NEXUS6 #14
    Kökemény agyatlan trollkodásnak szántam!
    És bejött!
    XD

    Szal kis kísérletemből megálapítható, hogy a troll és az antitroll ugyan annak az embertípusnak a két megjelenési formája.

    Ez szerintem legalább oylan jelentős felfedezés, mint amit ez akis űrszonda művelt.
    :D
  • Irasidus #13
    No, a közelképeket szerdán közlik, de még egyenlőre tömörített formában kapjuk. Pár hónap, hogy nagy felbontásban is megérkezenek. Tehát a lenti képhez hasonló minőségben kapjuk szerdán a napi Plutot...
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.07.14. 14:01:28