Szekeres Viktor

Ted 2 - A nyár csalódása

Tudtuk, hogy a Ted folytatása alul fogja múlni az első rész minőségét, azt azonban nem sejtettük, hogy ennyivel.

Hogy tetszett a Ted 2?
  • Tetszett, jó film.
  • Közepes lett.
  • Gyengén sikerült.
  • Még nem láttam.
A 2012-es év egyik meglepetéssikere a Ted volt. Seth MacFarlane részben animált filmje minden idők egyik legsikeresebb korhatáros komédiájává vált. Több, mint félmilliárd dollárt bevételezett, pedig a rendezőt a projekttel annak idején még az a Fox stúdió is elhajtotta, mely tévécsatornájának olyan animációs szériákat készít(ett), mint a Family Guy, a The Cleveland Show vagy az American Dad. MacFarlane bizonyította, hogy nem csak tévés közönség érdeklődését képes felkelteni, hanem a mozisét is, s még akkor is sikertörténetnek tekinthető az átállása, ha tavalyi próbálkozása, a Hogyan rohanj a veszTEDbe? orbitális kudarcnak bizonyult.


A Ted 2 történetének kezdése szerves folytatása az első rész sztorijának. Ted feleségül veszi a barátnőjét, ezt követi az egy éves ugrás, mely nem túl méltó helyzetben találja az ifjú házasokat. Ted némi sugallást követően rájön arra, hogy csak egy gyerek révén tudna változtatni a helyzeten, azonban csak akkor lehet utóda, ha sikerül embernek nyilváníttatnia magát. Indulhat is a pereskedés, ami.... Nos, nem hangzik annyira izgalmasan. (Szerencsére az ügyvédje nő, és dugidrogos, így Ted cimborájának, Johnnak bejön, ami lehetőséget ad egy másik romantikus szálra is.)

A Ted 2 meglepetésre a háromból csak két főszereplőjét hozta át a második részre. A címszereplő, valamint Mark Wahlberg mellé nem tért vissza Mila Kunis, helyére Amanda Seyfried került a képbe. Gond egy szál sem, nem vesztettünk sokat a cserével, sőt, ezen a téren talán még nyertünk is. Mint ahogy a különféle celebcameókkal is, melyek között vannak egészen szenzációs poént hozók is. Azonban csak ezekért még véletlenül sem érdemes megnézni a filmet, elég hozzájuk egy fél év múlva megjelenő YouTube-válogatást átpörgetni.


Az egész filmre igaz egyébként, hogy azt az animációs stílust adaptálta élőszereplősbe, mely szinte minden jelenetet a poénjukért alkalmaz, s így a Ted 2 olyan hatást kelt, mintha valaki viccet mesélne. Elkezdi mondani a történetet, tétován várjuk a poént, majd amint megvolt a poén elismerősen bólintunk, vagy jó esetben hasunkat fogva röhögünk, snitt és kezdik mesélni a következő viccet. Ez a szerkesztési mód pedig nem kíván sok fantáziát. A poénok zöme ugyan teljesen rendben van, aki ismeri MacFarlane-t, az pontosan tudja, hogy mire számíthat, de annyira közel sem jók, hogy érdemes legyen miattuk megnézni folyton a felvezetést. Talán, ha a körítés érdekesebbre sikerült volna... (Azért a képregényes dzsemboriért jár egy kalapemelés.)

Annak idején a Tedet korrektnek ítéltük meg, annál még véletlenül sem volt több. A mostani rész viszont a belefeccölt minimális energia és kreativitás miatt meg sem közelíti azt, kifejezetten gyenge lett. Ami azért is szomorú, mert nem valószínű, hogy sokaknak nagy elvárása lett volna, azonban még ezeket is simán alulmúlja a film. Viszont hiba lenne elhallgatni, hogy van egy réteg, amely tagjai biztos, hogy imádni fogják a Ted 2-t is. Ők azok, akik már akkor gurgulázó nevetésben törnek ki a nézőtéren, ha egy filmben "csúnya" szavakat mondanak ki ékes magyar nyelven, például a pénisz vagy a szexuális közösülés profánabb verzióját. Ők ne hagyják ki a filmet!


Olvasható olyan kritika a neten, miszerint a Ted egy romantikus komédiának álcázott film volt, holott épp ellenkezőleg, a Ted valójában romantikus komédia volt, mely sikeresen álcázta magát másnak, hogy behúzza a csőbe azokat is, akik fennen hangoztatják, hogy ők nem néznek romantikus filmeket, őket nem érdekli a szerelem. Nos, ez meg is látszik az igencsak antiromantikusra sikeredett második rész eddigi bevételein. Annak ellenére, hogy úgy tűnik, az első epizód nézőinek nagy része oda volt a Tedért, sok sikerfilmmel ellentétben a folytatásra nem nőttek a bevételei, sőt, azok egyelőre fasorban sincsenek azzal, amit az előzmény produkált. A tanulság? Már az első rész sem jött be sokaknak. Azonban ez csak most derült ki számunkra és a készítők számára.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Ted 2 (Ted 2)
színes, magyarul beszélő, amerikai komédia, 121 perc, 2015
16 éven aluliak számára nem ajánlott

rendező: Seth MacFarlane
forgatókönyvíró: Seth MacFarlane, Alec Sulkin, Wellesley Wild
zeneszerző: Walter Murphy
operatőr: Michael Barrett
producer: Jason Clark, John Jacobs

szereplők:
Seth MacFarlane (Ted)
Mark Wahlberg (John)
Amanda Seyfried (Samantha)
Jessica Barth (Tami-Lynn)
Steve Coogan (Hádész)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Etinger #25
    Miért szakítottak Mila Kunisszal? Mi van a sztoriban?
  • szvini #24
    Hááát nem tudom mi ez a negatív hullám. Szerintem baromi jó volt .D és a közönségen sem tűnt unottnak. Én gyengébbre számítottam, az első részre már nem is emlékszem, de ez pozitív csalódás volt. Mindenkinek ajánlom, aki bírja ezt a fajta humort. Szerintem teljesen helyén volt a film. No de hát ízlésék és pofonok :)
  • Etinger #23
    Nem egyszer az van, hogy pl az Origo lehúzza, az Index meg magasztalja a filmeket, akkor kinek hiszel? De eleve amit írsz iszonyat demagóg és általános vélemény. Kb mindenre rá lehet húzni. Nem csak a filmekre, mindenre. Nem az számít mikor jön ki a kritika, hanem hogy aki írja, az a szemedben mérvadó-e hírforrás-e. Az állításod akkor lenne igaz, ha a film premierje utáni kb 1 hétben sehol de TÉNYLEG SEHOL nem találnál olyan kritikust, akinek a véleményére adsz. És nem csak az internet létezik a világon, lehet nyomtatott sajtót olvasni, ismerőst kérdezni stb. Mert a jó film nem csak a neten terjengő kritikák alapján vonzza a közönséget.

    Mellékesen megjegyzem egy baromi jó kritikával bíró film sem feltétlen kell, hogy kedvenceddé váljon, mert minden ember ízlése más, pl nekem a Galaxis Őrzői baromira nem jött be, noha mindenhol nagyon jó kritikákat kapott. Megnéztem, nem tetszett, de kibírtam, ez van. És?
    Utoljára szerkesztette: Etinger, 2015.07.23. 16:42:02
  • ostoros #22
    Ne légy nevetséges. Egy héttel előtte meg majd az ellenkezőjét mondják, ha épp arra van igény.
  • zetortraktor #21
    Te most ilyen "lassú" ember vagy? Vagy mi ebben az érthetetlen? Minden (értsd? MINDEN) film premierje előtt megjelenik 20-50-100, nem ritkán 200 sajtókritika. És ezek csak az amerikaiak - rengeteg forrásból tájékozódhatsz minden premier előtt. És ha véletlenül nem tudnál angolul és még a Google Translate is büdös, akkor is ezerféleképp szemléltetik a végkicsengést

    Itthon ennél kevesebb, de 10-20 biztos akad, hiszen a sajtóvetítéseken vannak vagy 50-en és ennyien biztos megírják a véleményüket. Általában premier előtt.

    De nem mondod, hogy ez újdonság. Már most tudni, hogy milyen lett a Pixels, az Ant-Man, a Southpaw, pedig egyiket sem mutatták be.
  • ostoros #20
    Sajtó vetítés? Igen? Akkor miért csak reklámozni tudnak a kritikákban?
  • Etinger #19
    Igazából az a szomorú, hogy maga Seth MacFarlane szerintem baromi tehetséges, de az évek múlásával ahogy a legtöbb ilyen fickó, néha beleszalad a gagyiba. Én pl Family Guy rajongó vagyok, de nem kell messzire menni, maga a Family Guy is egyre gyengébb (ha vannak is kimagaslóbb részei), de az American Dad sem hozza szerintem már a FG szintjét (bár sokaknak jobban tetszik, aláírom lehet ez ízlés dolga), A Cleveland-show meg szerintem piszok gyenge. Ami inkább érdekes, hogy jó lenne látni ha picit elrugaszkodna a humoros filmektől és csinálna valamit más témában. Ráférne.
  • Etinger #18
    2012 augusztus 23. volt a premier idehaza

    http://www.origo.hu/filmklub/blog/kritika/20120824-kritika-seth-macfarlane-ted-cimu-vigjatekarol-mark-wahlberg-mila-kunis.html

    Augusztus 24, ráadásul negatív kritika.

    http://filmbuzi.hu/archives/2012/08/27/ted/

    Augusztus 27, ez mondjuk pozitív.

    De még az Index is szeptember első hetében írt róla. Mi ez az 1 hónapos baromság, szerinted minek vannak sajtóvetítések premier előtt?
  • ostoros #17
    "Aki elolvasta a kritikákat, az tudta, hogy milyen a film." Mutass már ilyen kritikát, légy szíves, de olyat, ami nem egy hónappal a moziba érkezés után jelent meg!
  • Screenracer #16
    Ez is egy hülyeség. :((((