Ötvös Tibor

MIAZMA, avagy az ördög köve kritika


Jonathan Hunt visszatér és ezúttal is egy klasszikus interaktív filmben nyomoz a Private Moon Studios új alkotásában.

Jonathan Hunt alakja nem ismeretlen a hazai játékvilágot kicsit is figyelemmel követő rajongók számára. A Private Moon Studios a Jumurdzsák gyűrűje és a hozzá kapcsolódó könyv kapcsán már megismertette velünk a nyomozásokra szakosodott újságírót, aki most újabb kalandot kapott. Nem meglepő módon a Miazma is egy korábban megjelent könyvhöz kapcsolódik (Az ördög köve - a Magyar Faust titkos hagyatéka) de természetesen külön is érthető a sztori.

A sztori szerint Hunt ezúttal Debrecenbe megy nyomozni, mely egyébként egy teljesen ártatlan és hétköznapi kirándulásnak indult. Azonban, ahogy az már lenni szokott az élet nem egyszerű, így egy fiú eltűnése után egy meteorit évszázados titkára is fényt kell deríteni. Nagyjából ennyi, a többit mindenki derítse ki maga, hiszen a Miazma kimondottan izgalmas nyomozást kínál.



Akinek esetleg eddig nem esett le a Miazma egy nagyon régi stílust képvisel, az interaktív filmét. Míg évtizedekkel ezelőtt olyan kultikus alkotások készültek eme műfajban, mint a Black Dahlia vagy a Phantasmagoria, addig mára már senki nem meri bevállalni ezt. Épp ezért nagyon tudom értékelni Pierrot és csapatának bátorságát... azonban az is tény, hogy nehéz kritikát írni egy ilyen kalandról.

Grafika mint olyan ugyanis nincs, hiszen csak pár logikai feladvány lett nem filmes formában megvalósítva. Éppen ezért a színészi játékra érdemes figyelni. A főszereplő Hunt bőrét ismét Görög László ölti magára, akinek produkciójára semmi panasz nem lehet. De ki kell emelni még Gáti Oszkár, Kerekes Vica, Dunai Tamás alakítását és meglepő módon a Barátok közt-ös Dósa Mátyás is kitesz magáért.



A Miazma nem akadozik, tehát a megfelelő géppel bárkinek szépen fut majd a film. Nagyobb kérdés, hogy mennyire fogja meg a játékmenet a Call of Duty vagy Battlefield franchise-on szocializálódott tömegeket. Mivel azonban ingyen érhető el (a Természet Világa 2015. áprilisi számának mellékleteként) így egy próbát mindenképpen megér a projekt. Kíváncsian várjuk, hogy lesz folytatás vagy ezzel most egy időre véget ért Jonathan Hunt kalandja (reményeink szerint erre egy közelgő interjúban választ kapunk).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tinman #3
    "Mivel azonban ingyen érhető el (a Természet Világa 2015. áprilisi számának mellékleteként)"

    Ezt a hírt nem áprilisban kellett volna a pofánkba tolni? Vicc komolyan.
  • ronnydown #2
    1995 Ft utánvéttel a kiadótól!
  • mgenya911 #1
    Én még be tudtam szerezni 700 Ft ért az újságosnál, de most már sajnos csak postán lehet rendelni a kiadótól, postaköltséggel kiegészülve....

    Szerintem remek játék, igaz könnyebb lett mint a Jumirdzsák Gyűrűje és rövidebb is, de ettől még el lehet vele szórakozni egy darabig.