MTI

Személyzet nélküli szupermarket nyílt Kínában

Automatákkal felszerelt, személyzetet egyáltalán nem igénylő szupermarket nyílt Északkelet-Kínában - számol be a sina.com hírportál.

Kína legelső, kiszolgáló személyzet nélküli boltja Csingtao városában nyílt meg. Az üzlet egy helyi kisbolthoz hasonló árukínálattal várja a vásárlókat, palackos italok, csomagolt ételek, édességek, tisztálkodási szerek is találhatók benne. A termékek automatákban vannak elhelyezve, amelyeket a vásárlók maguk kezelnek, a szükséges dolgok kiválasztása után készpénz bedobásával vagy gyorskódok leolvasása általi mobiltranzakcióval történik a fizetés.




Az üzletet kipróbálók legfőbb előnyként éppen a gyorsaságot nevezték meg, itt nem kell ugyanis a pénztárnál sorban állni, s a pénztárosra várni. Hátulütője ugyanakkor a termékek korlátozott jellege, friss zöldség és gyümölcs és hús például egyelőre nem szerepel a kínálatban. Szintén Csingtao városában kísérleteznek az első gyümölcsfacsaró automatákkal is, amelyek a személyzet nélküli bolthoz hasonlóan nagy népszerűségnek örvendenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pignoris #7
    Egyenlőre valószínű, hogy emberek, de eljön az idő amikor őket is leváltja egy robot.
    Aztán majd mindenkit le fognak (le akarják) váltani egy robottal...
    Ausztráliában dolgoznak gyümölcs termő területeken olyan robotok akik pásztázzák a sorokat, számolják a virágokat, termést. Fejlesztenek olyat ami öntanuló és megkülönbözteti a termést a gaztól, s ha kell ki is gyomlál. A teljesen automatizált szántókról, vagy tehenészetről meg ne is beszéljünk.
    Technológiai fejlettség kérdése és mindenki kiváltható lesz, még a fodrász is, ahogy a közgazdász is.
    Az ember egyre inkább ott lesz csak megbecsülve ahol ezek a fejlesztések összpontosulnak. De meg merem kockáztatni hogy a gondolkodó kutató stb elmék is leválthatóak csak kell még kb 100 év és elérjük azt a szintet hogy bekövetkezhessen a technológiai szingularitás.

    Én amondó vagyok, hogy a politikusokat kellene először lecserélni robotokra, nem a bolti eladókat, vagy az iparban dolgozókat.
  • leobarnat #6
    :D Kíváncsi vagyok, az automatákat ki tölti fel árukkal, illetve ki takarít az üzletben ... biztonsági őr, karbantartó ??
  • zola2000 #5
    Képzetlen? Az idősek igen, de azok kevésbé is vándorolnak, a fiatalok ott is egyre képzettebbek, és pont azért vándorolnak, mint amiért mi vándorlunk nyugat európába: mert nem akarnak olcsón dolgozni (persze tény hogy mások az arányok, de kb ez lehet a helyzet, és az arányok a kiegyenlítődés felé tartanak)

    ...és kína nem a nyugati mintákat, hanem a Japán-Koreai stb fejlődési mintákat szeretné lemásolni (azaz nyugati minták kelet ázsiai sajátosságokkal) eddig úgy látom sikeresen, indiában-afrikában is ezt a fejlődést szeretnék elérni, ott meg inkább sikertelenül csinálják, úgy látom nem tudom miért ... habár azok a kínaiak akiket magyarországon látni dolgoznak/üzletelnek, azok az "indiaiak" akik évszázadok óta itt vannak mit is csinálnak? Leginkább gyereket, és várják a segílyt (tisztelet a kivételnek persze)
  • thegodhimself #4
    a valóságban van az ókori szinte vegzáló "vidék" meg vannak a 21. század szintjén levő városok. emiatt vidékről folyamatosan áramlik a városokba az olcsó és képzetlen munkaerő.
  • endrev #3
    És már megint a szóösszetételek... :( Beletörik a fogatok, mi? (SG-újságíróknak címezve.)
  • zola2000 #2
    Nézd, kína jóval nagyobb mint egész európa, és Európán belül is mekkora különbségek vannak (pl románia vs franciaország mindkettő ugyanúgy EU) akkor Shanghai és belső kína között még nagyobb különbségek lehetnek.

    Úgyértem általánosítani egy akkora birodalomra mint kína igencsak nem lehet.
  • thegodhimself #1
    pedig az hinné az ember ott van olcsó munkaerő dögivel..