Berta Sándor

Hordozható méretűre csökkentik a retina­szkennert

A Fraunhofer Társaság olyan eszközt fejlesztett ki, amellyel bárki egyértelműen és megbízhatóan azonosítható.

Minden embernek egyedi retinamintája van, éppúgy, ahogy az ujjlenyomata, az arcvonásai vagy éppen a hangja is egyedi. A retinaszkennerek rendkívül hasznos megoldások lehetnek, akár a bankokban, a szupermarketek pénztáránál, biztonsági ajtóknál vagy akár az autókban. Jelenleg azonban a legtöbb berendezés túl nagy méretű és ezért nem alkalmas mobil használatra. Az új készülék prototípusát a május közepén megrendezendő Optatec nemzetközi kiállításon mutatják be. A mobil retinaszkenner kis méretű és ergonomikus, illeszkedik az emberi kézbe, s akár szemüvegesek is használhatják.

Dr. Uwe Schelinski, a Fraunhofer Társaság csoportvezetője kiemelte: információik szerint az eszköz egyedülálló. A retinafelvételt rögzítő egységet, amiben az infralézer és a szkennertükör is található, egy körülbelül 12 x 9 x 6 cm méretű részben helyezték el. A hordozható retinaszkennert a MARS kutatási projekt keretében fejlesztették ki. Az év végéig tartó munka során csökkenteni akarják a berendezés méretét, és ezzel párhuzamosan a szakemberek a technológiát is szeretnék jobban megismerni, valamint finomítanának a mintaértékelő szoftveren. Fontos az ergonómia, a megoldás elfogadtatása és a technológia jogi szempontjainak kidolgozása. A projektben gépkészítők, mérnöki irodák, biztonsági vállalatok és egyetemek is részt vesznek.

"Még hosszú út vezet odáig, hogy a technikát egy okostelefonba tudjuk integrálni. Létre lehetne hozni olyan kis kiegészítő modulokat is, melyek Bluetooth, NFC vagy WLAN segítségével kommunikálnak az okostelefonnal" - jelentette ki Schelinski. A kutató szerint a technológiának két előnye is van a rögzített megoldásokhoz képest. Az első, hogy minden minta az eszközben marad, vagyis nem kerül adatbázisba. A második pedig az, hogy az emberek szívesebben használják a saját eszközüket, mint egy idegen rendszert. Ahhoz, hogy a technológia meghódítsa a piacot, tovább kell fejleszteni a retinaszkennert. A prototípus ehhez fontos mérföldkövet jelent.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Cat #3
  Nekik nyilván nem kell megfelelniük semmilyen jogi szabályozásnak, és a termék piacképessége is érdektelen, mert a katonaságnál nem az ár dönt.
 • seepheeerd #2
  Afganisztánban már két éve használnak mobil retinaszkennert az amerikaiak, mi ebben az új? :)
 • halgatyó #1
  Inkább a betegségek diagnosztikája fejlődne ekkora ütemben.
  Vagy például a megvakult emberek retináját helyettesítő chip.
  Ez a frau n hofer banda a kisember-ellenes fejlesztéseiről már ismert.