Szekeres Viktor

Szeptemberben végre igényes filmeket láthatunk a hazai mozikban

Egy kőkemény scifi, az idei sikerhorror, az év legjobb magyar filmje, a sokak által bekajált gagyi és még egy látványos Forma-1-es film is érkezik a hónapban.

Hányszor voltál moziban augusztusban?
  • Egyszer sem
  • Egyszer
  • 2-3-szor
  • 4-5-ször
  • 5-nél többször
Ha szeptember, akkor pangás. Ezen kár is vitatkozni, ekkor szusszannak a sorozatos nyári premiereket követően a moziba járók, ekkor folytatják a diákok az iskolát, ami töredékére csökkenti a szabadidejüket, s ekkor kezdik el hullatni lombjaikat a fák, bár utóbbi nem igazán gyakorol számottevő hatást a mozis bevételi adatokra. Az viszont annál inkább, hogy szeptemberben Hollywood is szabadságot vesz ki, hiszen a nyár után és a díjszezon előtt vagyunk - nem véletlen, hogy a kilencedik szokott lenni bevétel szempontjából a legzsengébb hónap. Viszont az is igaz, hogy egyes stúdiók és forgalmazók éppen a konkurencia hiányában bízva tűznek ki bemutatókat erre az időszakra.


Szeptember első hazai mozis hete ötödikén, csütörtökön fog kezdődni, s mint olyan, meglehetősen kiszámíthatatlannak tűnik. Illetve olyan tekintetben nem, hogy mindhárom nagyobb amerikai premier bukásszagúnak néz ki, de azt nem egyszerű kitalálni, hogy melyik fog több embert érdekelni. Mondhatnánk, hogy a tinilányok miatt a One Direction: This Is Us (One Direction: This Is Us) című koncertfilm lesz a befutó, de hájpos horrorként a nagyon csábító történettel (fél napra minden törvényt beszüntetnek) rendelkező A bűn éjszakája (The Purge) is kifejezetten tinikompatbilis. A különbség a két film között mindössze annyi, hogy a One Direction-mozi pont olyan, mint amilyenre számít az ember, a másik esetében viszont a minőség nem ér fel a felhajtással. Harmadik nagyobb bemutatóként a Riddick (Riddick) érkezik, s afféle sötét lóként akár be is futhat az élre, főleg, hogy világpremier - reméljük, nem bukik akkorát, mint a 2. rész. Amerika ide vagy oda, mivel régen volt gyerekfilm a mozikban, lehet, hogy a Halbalhé (SeeFood) fut be surranópályán az első helyre, az animációnak és a szinkronnak köszönhetően nem fog feltűnni, hogy maláj a film, mint ahogy az sem, hogy már vagy két éves. Jó eséllyel egyébként a hét ötödik premierje, A szenvedély királya (The Look of Love) lesz a legjobb film a kvintettből, bár nyilván a rendező, Michael Winterbottom is rúgott már luftot (a kritikusok most is elég megosztottak). Mindenesetre Anglia első sztriptízbárosának sztorija ígéretesnek tűnik.


Tizenkettedikétől már hat új film mutatkozik be a hazai mozikban. A legtöbb nézőt papíron Denzel Washington idei sikere, a 2 kaliber (2 Guns) érdekelheti, de a Forma-1 hőskorában játszódó Hajsza a győzelemért (Rush) is lehet siker, hiszen a sportág még mindig hihetetlen népszerű itthon. Az ínyencek valószínűleg Wong Kar Wai új filmje, A nagymester (Yi dai zong shi / The Grandmaster) mellett fognak dönteni - nem csak a rendező hírneve miatt, hanem azért is, mert a legendás kungfu mester, Ip Man, akinek életéről szól a film, nem csak a Kar Wai-rajongókat mozgathatja meg. A hét további premierjei igazi gyöngyszemeknek tűnnek: a Barátunk, Superman (Bekas) a 90-es évek Irakjában játszódik, a Köszönöm, jól! (Dakujem, dobre) egy szlovák-magyar film, mely három történetet mesél el a gazdasági válságban próbatétel elé kerülő emberi kapcsolatokról, míg a Majdnem tökéletes szerelem (Sover Dolly pa ryggen?) egy dán film, de nem valami lehúzós Dogma-mozi, hanem romantikus komédia. Hmm, szokatlan.


19-ével ismét hat új film érkezik a magyar mozikba, s a hazai horror-rajongók most bizonyíthatják létezésüket, hiszen mi is láthatjuk az Amerikában rettentő nagy sikert arató Démonok közöttöt (The Conjuring) - szinkronnal. Kvázi világpremierként Angliából érkezik a Diana (Diana), mely a mostanság a fejüket felütő, szinte vírusmarketingnek tűnő összeesküvés elméletek fényében kifejezetten érdekes lehet. És ki tudja, talán Magyarország idei Oscarra küldött filmje, A nagy füzet sem csak pár száz nézőt fog érdekelni - bár a hazai viszonyokra jellemző, hogy a nézők szapulják a magyar filmeket, de ha egy jobb bemutatásra kerül, akkor nem nézik meg. A háború császára (Emperor) egy tavalyi amerikai-japán háborús dráma Tommy Lee Jones és Matthew Fox főszereplésével - nem kavart sok port premierje idején, pedig a japán forgatókönyvből történő angol rendezés érdekesen hangzik. Az idióta filmeket készítő Jay Chandrasekhar Papás-babás (The Babymakers) spermabankos komédiáját is láthatjuk még ekkor, valamint a Szibériai nevelést (Educazione siberiana), mely ugyan olasz film litván színészekkel, de John Malkovich az egyik főszereplője - egyébként két fiatal bűnöző felcseperedéséről szól.


Szeptember utolsó mozis hete 26-ától kezdődik és öt premierfilmet hoz el. Ben Affleck ismét főszereplőként lesz jelen a moziban, a Vakszerencse (Runner Runner) című akciófilmben meglátjuk, mire lesz képes a következő Denevérember, a Vérmesékben (The Family) pedig Luc Besson utasítására Robert De Niro és Michelle Pfeiffer vonul párizsi tanúvédelembe. A maradék három premierből az egyik, a Hópihe (Floquet de Neu) a gyerekeknek szól (egy spanyol animáció 2011-ből), az Epizód egy vasgyűjtő életéből (Epizoda u zivotu beraca zeljeza) Arany Medve-jelölt és Berlinből a zsűri nagydíját elhozó bosnyák dráma (vajon kiről szólhat?), az Arthur Newman világa (Arthur Newman) pedig egy saját halálát megrendező emberről szóló dramedy Colin Firth főszereplésével. És elvileg még e héten érkezik az Oh Boy (Oh Boy) című fekete-fehér német tragikomédia is, mely egy egyetemről az utcára kerülő fiatalról szól.


Melyik szeptemberi hazai mozis premier<br> érdekel legjobban?
  • Riddick
  • A bűn éjszakája
  • 2 kaliber
  • Démonok között
  • Hajsza a győzelemért
  • Vakszerencse
  • Valamelyik a többi közül
Aki scifike és látványos akciókra vágyik, az egy hónapnyi szünet után októberben ismét csápolhat, hiszen ekkor már érkeznek azok a filmek is, amelyek akár nagyot is durranhatnak - persze a legnagyobb durranásokat, mint Az éhezők viadala 2 vagy a Thor 2 novemberre kell várnunk. Azért így is lesz egy hájpos scifink a Gravitáció formájában, Machete is gyilkolni fog, az Igazából szerelem rendezője pedig időutazós komédiával próbálja meglágyítani a szívünket. Ezek mellett egy igen várt magyar film, az Isteni műszak is látható lesz, valamint a Dreamworks új animációja, a Turbó, no meg a Szupercella, melynek két főszereplője Sylvester Stallone és Arnold Schwarzenegger.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • davidka003 #7
    Tördelés nem ártana. :D
  • Atisz #3
    Nem tudom hogy vagy vele, de nálam a Conjuring, a Riddick és a The Purge nézős.
  • mg1992mg #2
    Igényes filmek? Azok már lefutottak április-május, és nyár környékén.
    Ezek közül csak a Rush említésre méltó.
  • Atisz #1
    Tényleg nem akarok kötekedni, de a szeptember általában felüdülést jelent a moziba járóknak, akkor érkeznek általában ugyanis az igényes darabok, a nyári uborkaszezonos pangás után.
    Nyáron köztudottan le lehet mindent nyomni a nagyérdemű torkán, amit egy zsúfoltabb hónapban (pl. szeptemberben), amikor beindul a taposómalom, már nem lehet büntetlenül megcsinálni, csak húzósabb filmekkel lehet becsábítani a közönséget a mozikba.