MTI

Angol hatósági fellépés a Guardiannál Snowden miatt

A londoni napilap székházának pincéjében megsemmisítették azokat az adathordozókat, amelyek az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség volt alkalmazottjától, Edward Snowdentől kapott titkos iratokat tartalmazták.


Alan Rusbridger
A The Guardian főszerkesztője közölte, hogy a törlés az illetékes brit nemzetbiztonsági szerv (GCHQ) két emberének felügyelete mellett "az elmúlt körülbelül egy hónapban" történt. Alan Rusbridger szerint a megsemmisítést megelőző hetekben folyamatos nyomás nehezedett az újságra a brit kormány részéről, hogy adja át vagy semmisítse meg az Edward Snowdentől kapott anyagokat. Az orosz külügyi szóvivő bírálta a brit hatóságok fellépését a napilappal szemben, szerintük London kettős mércét alkalmaz az emberi jogok terén, amikor a The Guardianre nyomást gyakorol. Alekszandr Lukasevics kijelentette, hogy a brit napilappal szemben alkalmazott lépések ellentmondanak London nyilatkozatainak, amelyek szerint elkötelezett az általános emberi jogok, ezen belül is a sajtószabadság, az újságírók jogainak tiszteletben tartása mellett.

"Úgy gondoljuk, indokolt, hogy a brit fél kellő figyelmet fordítson a nemzetközi jogvédő közösség jelzéseire, amelyek felhívják a figyelmet az alapvető emberi jogok megsértésének aggasztó folyamatára Nagy-Britanniában. Ebből le kellene vonni a szükséges következtetéseket, és nem kellene a nyomok eltüntetésének kétséges módszereivel foglalkozni" - fogalmazott tájékoztatóján az orosz külügyi szóvivő. Az amerikai férfi augusztus elsején nyert ideiglenes menedéket Oroszországban, és azóta ismeretlen helyen tartózkodik. Az NSA volt szerződéses alkalmazottja előbb Hongkongba menekült az Egyesült Államok hatóságai elől, ahonnan június 23-án érkezett Moszkvába és hetekig a seremetyjevói nemzetközi repülőtér tranzitjában tartózkodott.

Washington több alkalommal is kérte az orosz hatóságoktól Snowden átadását. Az informatikust kémkedéssel vádolták meg hazájában. Az ügy miatt Barack Obama lemondta az orosz államfővel, Vlagyimir Putyinnal szeptemberre tervezett moszkvai találkozóját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #11
    kb akkora mint amikor az usa szól be. A politikusok egyik közös jellemzője amellett hogy szoci/pszichopaták még az is hogy hipokriták...
  • endgamer #10
    "Nevetseges es nonszensz. Azt akarjak lecsukni, aki az igazsag miatt szivarogtaott ki es semmit buntetest nem fog kapni az, aki a buncselekmenyeket elkovette."

    Ezzel kapcsolatban csak George Orwellt tudom idézni:

    "Az egyetemes hazugság korában igazat mondani forradalmi tett."
  • Jakuza1 #9
    Az USA altal olyan nagyon vedett sajto szabadsag. Gyorsan rakuldtek a kistestver embereit az adatok megsemmiseitesere, nehogy mar a sok gazsag amit elkovetnek napvilagot lasson.

    A mai modern igazsag ezt takarja. A hazugsagok es buncselekmenyek elkendozese mindenaron es igy lesz Snowdenbol bunozo es a minden jogot megserto USA a "jofiu", mikozben mindenkor arrol nyilatkoznak, hogy a buncselekmenyeket nyilvanossagra kell hozni, kulonben maga aki hallgat is passziv elkovetonek szamit.
    Na mar most az europa parlamenti es kinai egyetemi lehallgatasok nemzetkozi buncselekmenyek, hogy csak ezt a kettot emlitsem meg.

    Tehat aki ezt kiszivarogtatja, az lesz elkoveto es nem az aki a nemzetkozi jog szerint buncselekmenyt kovet el, jelen esetben az USA ?
    Nevetseges es nonszensz. Azt akarjak lecsukni, aki az igazsag miatt szivarogtaott ki es semmit buntetest nem fog kapni az, aki a buncselekmenyeket elkovette.
  • matrix222 #8
    Nem az amerikaiak a hibasak, ugyan ugy mi sem voltunk, es vagyunk hibasak a szocialistak uralma miatt. Itten a Satant kell elitelni, az Antikrisztust, aki felig meddig mar letorte a kereszteny kulturat amire Europa, es a Szabadvilag is epult. Mert tudjak, hogy ez altal (hiszel vagy sem) a birkajuka vedlel.
  • ostoros #7
    Azt hiszem újra eljött Európában az eszmei alapú terrorizmus ideje. Tudjátok amikor politikusokat robbantanak és rabolnak el. Igény lenne rá, és nagy szükség is lenne rá. Ez van amikor üresek a lámpavasak.
  • Barkasfarkas #6
    Valóban nevetséges, de ettől még igazuk van.
    Mintha folyamatosan "tesztelnék" az emberek tűréshatárát. Láthatóan elég tág... aggasztó mértékben tág.
    És újabban már a terrorista kártyát sem kell előhúzni hozzá.
  • caius marius #5
    Mindig is tudtam, hogy buzik az angolok. Elvégre a koncentrációs táborokat is ők találták ki. Szarjanak sünt farfekvéssel!
  • alien47 #4
    Ez nem aggasztó. Sem az, hogy lassan észak koreában több joga van egy polgárnak, mind a felvilágosult nyugatón. Az aggasztóbb!
  • alien47 #3
    Az Agol kormányt sem az bántja, hogy a szemét amcsik mindenkit lehallgatnak. A szövetségeseiket is. Olyanok, mint a AVH volt régen. Nem, nem ez a baj. Az, hogy a újságnál titkos iratok vannak. Az a gond. A sok buta amerikai meg már tovább is lépett ezen az ügyön. Nekem is hányom kell. Atomot a világnak!
  • BEMcorp #2
    Azért, mekkora 'pojén' már, hogy pont Oroszország szól be az alapvető emberi jogok megsértésének aggasztó folyamata miatt...
    Ezen lehet nagyot borulni...