Alex

Mi lehet a mobilos fényképezés jövője?

Az egyre több ember zsebében ott lévő okostelefon egy csodálatos szerkezet, egyszerre telefon, számítógép, navigációs eszköz, mp3 lejátszó, fényképezőgép és még sok egyéb. Instagram fotó van a napilapok címoldalán, mások esküvői fotózást végeznek iPhone-nal - ezen képességei számtalan piacon szorították ki az ott lévő céleszközöket, és a kompakt fényképezőgépek eladásainak csökkenését látva érdemes továbbgondolni a helyzetet, mit hozhat a jövő?

Jelenleg a legnyilvánvalóbb trend az okostelefon kiegészítőként való térhódítása. A vezetéknélküli összekapcsolás (akár érintéssel párosítva, ha van NFC) által bármely masina "felokosítható", például ha nincs a fényképezőgépben GPS a telefonéban lévőét használhatja a fotókhoz helyinformáció csatolására, az elkészült képek pedig egyből feltölthetők a netre a mobilhálózaton át, arról nem is beszélve, hogy megfelelő szoftverrel távirányítóként is működhet. Láthatjuk a fényképezőgép optikájának képét és akár exponálhatunk is, más gyártók pedig olyan érdekességekkel próbálnak kitűnni, mint a hangvezérlés vagy az egyszerű time-lapse videók készítése, amikor megadott időközönként elkészített fotókból összeállít egy videót. Mindezek a képességek egyébként csak a nagyon drága, felsőkategóriás fényképezőgépekben találhatók meg, de megfelelő kompakt és okostelefon vásárlásával olcsón hozzájuthatunk.


Mások szerint az évek során egyszerűen ki fogják szorítani a fényképezőgépeket, mint tették azt például a karórával, ahol szinte csak a minőségi, drága darabok kelnek el. Nyilván az ezzel dolgozó profikat ez nem érinti, de a kameramodulok képminősége a megfelelő szoftveres javító eljárásokkal elérhet egy olyan szintet, hogy a tömegek számára értelmetlenné válik egy külön eszköz. (Ideális környezeti viszonyok között ez egyébként már ma is így van, de kevés fénynél még bárki számára látható a képminőségbeli különbség.)

Pár év múlva visszatekintve fontos mérföldkő lehet a Samsung Galaxy Camera megjelenése, mely az első Android operációs rendszerű fényképezőgép. A nyílt forrás nyújtotta bő modifikációs lehetőségeket a telefongyártók és a mobilszolgáltatók régóta kihasználják, sőt, újabban a Facebook Home is beszállt a versenybe, a közösségi portál is megpróbálja átvenni az uralmat a készülékek felett. A fényképezőgépeknél ugyanez megtörténhet, de ha nem is söpör le mindent az Android az szinte biztos, hogy a szoftvertelepítési lehetőségek meg fognak jelenni, lásd például a Sony NEX vonalának példáját. Ugyan szenzor és objektív terén az okostelefonok hátrányban vannak, de szoftveres téren messze a fényképezőgépek előtt járnak.


Android a Nikon Coolpix S800C-n

Ez a rés szűkülni fog, a digitális fényképezőgépek eddig ismeretlen képességekre tehetnek szert. Itt a Samsung és a HTC telefonokban lévő érintéses szerkesztési lehetőségekre érdemes figyelni: a háttérbe besétáló turista egy ujjal kivágható a képből, egy fotó helyet ötből választhatjuk ki a legjobbat, olyan fotót készíthetünk, melyen egy gördeszkás ugrás összes fázisa rajta van stb. Ezzel együtt törvényszerű, hogy valószínűleg a fényképezőgép-gyártók is elkezdenek majd szoftveráruházakat kreálni, ahonnan appokat tölthetünk majd le. Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy a Google egy olyan technológiát szabadalmaztatott, amely a kamerát a helyi időjárásnak megfelelően állítja be. Ez elsőre értelmetlennek tűnik, de egy "automata fehéregyensúly" sok netre feltöltött fotón segített volna, és ha ezt egy érintéssel meg lehet oldani a havas tájnak, tűző napnak vagy borult égnek megfelelően, egyből érthetőbb.

Az elektronikai fejlesztéseknek köszönhetően a mobilok alkatrészeinek mérete biztosan csökkenni fog, ezáltal hely szabadulhat fel a szenzorok növelésére. A felbontás terén már most is a bőven megfelelőnél tartunk, hiszen a Sony Xperia Z-ben és a Samsung Galaxy S4-ben 13 megapixeles lapka van. A Nokia 808 PureView inkább csak különlegesség a maga 41 megapixelével, széleskörű elterjedése nem várható, a cég maga sem használja semelyik másik termékében, de mutatja, hogy mik a műszaki lehetőségek. Ezeknél nem is a részletesség a lényeg, hanem hogy nagyítólencsék nélkül zoomolhatunk, kisebbre tömörítve feljavítható a képminőség, bővebb lehet a dinamikatartomány és csökkenthető a képzaj. A megapixelek növelésével az olcsó kompaktokban jelenlévő nagysebességű filmfelvétel az okostelefonokban is megjelenhet, mivel ilyenkor az csökkentett felbontásban történik.


A Sony TX optikai zoomos objektívje egy mobiltelefonba is beleférne

Másik irány a HTC legújabb termékében lévő "ultrapixel" megoldás, ők megpróbálkoznak azzal, ami a fényképezőgépeknél marketing okok miatt már elbukott: szenzoruk kevesebb, de nagyobb méretű pixelt tartalmaz, azaz 200 ezer forintos ára ellenére kameramodulja csak 4 megapixeles, de optikai képstabilizátorral kiegészítve már kevés fénynél is jól teljesít. A képminőség szempontjából persze az optika a leglényegesebb. Az okostelefonok a fix lencsék miatt csak digitális nagyításra képesek, szóval ezen a téren van mit fejlődni, és megjelenhetnek apróbb zoom lencsés megoldások. A Sony TX fényképezőgépek objektívje is miniatűr, mégis képes optikai nagyításra - miért ne építhetnének be egy ilyet a telefongyártók? A Sonynak egyébként is ott a Cyber-shot vonal, házon belül rengeteg egyéb fejlesztést átvehetne.


Google Glass - lehet, hogy a jövő már most köztünk van

A jövő képrögzítő eszköze anyaghasználat terén is okozhat meglepetéseket. Formáját befolyásolhatja, ha valóban megjelennek a görbe kijelzők, valószínűleg sokkal ellenállóbb lesz a karcolásoknak és széleskörűen elterjedhet a vízállóság. Megjelenítés terén van példa miniatűr projektor használatára, trendi lehet a 3D, akár kivetítve, mint a luxusautók szélvédőjén. Az átlátszóságra is van már példa, ami a komponálást nagyon leegyszerűsítené, hiszen az egész szerkezet valójában egy üveglap lenne. Az óriáscégek sokat várnak az okos óráktól is, a közeljövőben több megjelenése is várható, ami a digitális fényképezőgépeknél is hozhat új lehetőségeket. A legradikálisabb mégis a Google Glass, amely hangvezérléssel és kacsintással irányítható, azaz láthatatlanul fotózhatunk, videózhatunk, majd egyből feltölthetjük alkotásunkat a netre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Com9000 #15


    "Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy a Google egy olyan technológiát szabadalmaztatott, amely a kamerát a helyi időjárásnak megfelelően állítja be. Ez elsőre értelmetlennek tűnik, de egy "automata fehéregyensúly" sok netre feltöltött fotón segített volna, és ha ezt egy érintéssel meg lehet oldani a havas tájnak, tűző napnak vagy borult égnek megfelelően, egyből érthetőbb. "


    Ha valaki arra nem képes, hogy bekapcsolja az automata fehéregyensúlyt akkor arra sem lesz, hogy ezt beüzemelje.

  • Pityu83 #14
    Látom félre értettél itt most nem az a lényeg hogy mi a kép központi témája vagy hogy mennyit kellet volna kivágnom a képből hogy neked tetszen itt csak a minőségre utaltam,én is tudok "tartalmasabb" képet csinálni nyugi.
  • Glutamin #13
    Én is úgy látom, hogy a hétköznapi fotókhoz untig elég lesz a telefonban lévő kamera tudása. (mondjuk a xenon vakut sajnálom, hogy elsorvasztották az évek alatt) A hobbifotósoknak meg majd vesznek maguknak egy tükros gépet. A kompakt kategória meg hamarosan a kompakt videokamerák sorsára jut.
  • jaspercry #12
    Jó minőségű ez a kép,de mi a központi témája?
    A képkivágásról meg nem mondok semmit.(ha már ez egy telefonos fényképezős "fórum")
  • jaspercry #11
    A minőség az egy dolog,a tartalom nálam fontosabb.

    Jó képet lehet készíteni egy telefonnal,vagy egy olcsó pakett géppel is,de jó minőségűt persze egy jó tükrössel vagy drágább kis géppel lehet.

    Ahogy nézem ez egy szuper minőségű kép amit betettél,ilyet telóval nem csinál senki,de nem is arra van .

  • Khelben #10
    Ez biztos nagyon szép az ipad kijelzőjén, de pc-n megnézve... hát hogy mondjam szépen... felesleges volt "filmet" pazarolni rá. Én nem csak az okostelefonokat, de a kompakt fényképezőgépeket sem tartom képesnek jó kép készítésére. A rossz képminőség miatt elvesznek olyan részletek, amik kellenek egy jó képhez.
  • Pityu83 #9
    Hát ne haragudj meg néztem az ipados képed de ez egyáltalán nem tartozik a szép kategóriába be nagyítva kicsit életlen na meg picit sárgás a kép,kicsiben max el megy még lehet nem volt igazi fényképezőgép a kezedben hogy meg lásd mi a szép,de mutatok egy példát ami már szebb.



  • Magiszter #8
    "Azokat az idiótákat, akik azt hiszik, hogy a mostani csúcstelefonok normális minőségű képet csinálnak"


    Link, ha nem működne a beszúrás

    Ezt valamelyik nap lőttem egy iPad-el (igaz nem telefon). Számomra normális minőségnek tűnik. Ezek szerint én "idióta" vagyok? Pedig FullHD 42"-os TV-n nézem vissza a képeket és mégis szépnek tartom.

    "Azokat a teszt oldalakat, amik szóban vagy 640-480-as teszt képekkel próbálják "tesztelni" a telefonok kameráit."

    Ezzel egyetértek. Azok nem normálisak akik 640x480-as képeket tesznek fel és szóban meg dicsérik hogy milyen jó. Aha, csak éppen nem látom a kis ikonjaikon.
  • FoodLFG #7
    Elmondom, hogy én kiket röhögök ki:

    Azokat az idiótákat, akik azt hiszik, hogy a mostani csúcstelefonok normális minőségű képet csinálnak. Full HDben egyik sem élvezhető. Mármint igazi fullHD-ben, nem a telefonod bohóc méretű kijelzőjén.

    Azokat a teszt oldalakat, amik szóban vagy 640-480-as teszt képekkel próbálják "tesztelni" a telefonok kameráit.
  • Ender Wiggin #6
    hogy mit ér ez a 41 mpixel...hasonlítsuk össze egy hasselbladdal a képminőséget.
    szerintem a jövő az legyen, hgy ahányszor a mobiltulaj instagrammozik, kapjon köezpesnél kicsivel izmosabb áramütést a telefonjától. így talán kevesebb szeméttel lesznek tele a szerverek.