Szekeres Viktor

Arany Málna-díj: 2012 legpocsékabb mozis teljesítményei

Egy fantasy, egy scifi és egy Adam Sandler-komédia produkálta a tavalyi év mozifilmes mélypontjait, legalábbis az Arany Málna-díjra szavazók szerint.

Azért megnézed az Alkonyat 5-öt?
  • Igen.
  • Már láttam.
  • Nem.
Az idei Oscar-gála előestéjén 33. alkalommal került kiosztásra a legrosszabb filmeknek és legpocsékabb filmes teljesítményeknek járó The Golden Raspberry Awards (röviden: Razzies), azaz az Arany Málna-díj. Természetesen nem egy komoly díjról van szó, hiszen míg az Oscart az amerikai filmes akadémia tagja ítélik oda az általuk arra érdemesnek tartottaknak (a szervezet tagságát rengeteg színész, rendező és egyéb filmes alkotja), addig az Arany Málnára jóformán az szavaz, aki akar, s a fő tagok is, mint idén látható volt, jelöléseikkel az éppen aktuális divatot próbálják követni, valamit egyes kérdéses teljesítményt nyújtó nagy nevű sztárokat kipécézni.


A 2012-es filmek közül az Alkonyat-sorozat 5. része, az Alkonyat: Hajnalhasadás 2. rész kapta a legtöbb jelölést, de az Adam Sandler-féle Apa ég! is több kategóriában képviseltette magát, de bőven "büszkélkedhetett" nominációval a tavalyi év egyik legnagyobb gigaköltségvetésű buktája, a Csatahajó, valamint a minden idők legnagyobb bukása címet begyűjtő Oogieloves in the Big Balloon Adventure. Sőt, még Eddie Murphy 2008-ban forgatott, s tavalyig (nem véletlenül) rejtegetett Ezer szó című filmje is megkapta a magáét - pár jelölés formájában.

Ahogy az várható volt, a díjátadón tarolt az Alkonyat: Hajnalhasadás 2. rész, nem kevesebb, mint hét díjat vitt haza. Mindössze a film forgatókönyvírója, női mellékszereplője és két férfi főszereplője úszta meg a nyilvános megszégyenítést - az említett kategóriákban az Apa ég! és a Csatahajó kapott elismerést. A hét díj persze valószínűleg inkább a teljes Alkonyat-sorozatnak szól, amit valóban igen nagy divat volt, még látatlanban is utálni. Bár a széria tényleg meglehetősen gyengére sikeredett, általános vélemény, hogy az ötödik rész volt a legjobb, vagyis a vakok között a király. (Az IMDb-s szavazatok is erre utalnak - az Alkonyat 5 jelenleg a Die Hard 5-tel megegyező pontszámmal rendelkezik.)

Ettől függetlenül bepróbálod az Apa ég!-et?
  • Igen.
  • Már láttam.
  • Nem.
Ha pedig már rossz filmekről van szó, akkor úgy tűnik, hogy a 2012-es év kifejezetten jól sikerült mozis szempontból, már ami az SG-s olvasókat illeti, hiszen szavazásunkból az derült ki, hogy túlnyomó többségük, 93%-uk jó filmeket látott tavaly. Ez az arány még akkor is pazar, ha 2/3-uk az itteni "legrosszabb"-jelöltek között is bevállalt egyet - 1/4-ük viszont mindegyik Arany Málna-esélyest messziről elkerülte, már akkor, amikor még szó sem volt arról, hogy ilyen díjat nyerhetnek.

A jelöltek listáját itt lehet végigböngészni, a győzteseket pedig alant láthatjátok.

Az Aranymálna-díj idei győztesei:

Legrosszabb film: Alkonyat: Hajnalhasadás 2. rész
Legrosszabb színésznő: Kristen Stewart - Hófehér és a vadász & Alkonyat: Hajnalhasadás 2. rész
Legrosszabb színész: Adam Sandler - Apa ég!
Legrosszabb női mellékszereplő: Rihanna - Csatahajó
Legrosszabb férfi mellékszereplő: Taylor Lautner - Alkonyat: Hajnalhasadás 2. rész
Legrosszabb páros: Mackenzie Foy & Taylor Lautner - Alkonyat: Hajnalhasadás 2. rész
Legrosszabb rendező: Bill Condon - Alkonyat: Hajnalhasadás 2. rész
Legrosszabb szereplőgárda: Alkonyat: Hajnalhasadás 2. rész
Legrosszabb forgatókönyv: Apa ég!
Legrosszabb film: Alkonyat - Hajnalhasadás, 2. rész

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #14
    "jelöléseikkel az éppen aktuális divatot próbálják követni"

    az akadémia is pont így csinálja. ezért aztén sok fos film és színész kap jelölést. viszont, ami nem divat, arról teljesen meg is feledkeznek.
  • Ender Wiggin #13
    ettől függetlenül elég gáz, hogy ma szinte olyan "színészeket" "fedeznek" fel, akik jól néznek ki - énekesek, modellek. mintha más nem is kéne. rihánya (is) jó példa arra, hogy nem kéne.
  • lammaer #12
    Oscar díj.. ugyanmá.... egy-két kivételtől eltekintve minél több oscart kap egy film, annál nézhetetlenebb azok számára, akik egy filmen szórakozni szeretnének :)

  • Atisz #11
    Lol, Hollywood 15 év után észrevette, hogy Adam Sandler nem színész :)
  • Inquisitor #10
    Az oké, hogy Arany málna eleve nem komoly díj, de azért nem emlékszem egy film ennyi díjat kapott volna eddig tőlük. Ez már jelent valamit. :D
  • Zombee #9
    Pont, mint az Oscar, azt sem lehet komolyan venni, azzal a különbséggel, hogy a Razzie-t soha senki nem is akarta.
  • Zombee #8
    Attól, hogy az Alkonyat 5. része sokak szerint a sorozat legjobbja, még lehet szar film. Én nem láttam, nem is vagyok hajlandó megnézni, az első része minőségtől függetlenül lefektette az alapokat, és már azok sem jók, ebből egész egyszerűen nem lehet jó filmet forgatni, ezt már az írónő elszúrta.
  • albiman85 #7
    Hat en is megneztem az Apa eg-et es sirtam a rohogestol. Eleg beteg tortenet meg karakterek de a poenok eleg jok, mar aki szereti a baszos-fingos vicceket :D Nem mondom hogy egy mualkotas de meglehet nezni.

    Az alkonyatrol nem tudok velemnyt mondani mert nem is lattam es nem is fogom latni egy reszt sem :D
  • eNorti #6
    Hát nem tudom. Alkonyatot nem láttam, de az Apa éget 2x is megnéztem és röhögtem elég sokat. Szerintem szórakoztató. Bár lehet feldobja a magyar szinkron... :)
  • Csiki1991 #5
    Azért ez nem teljesen így van, Charlie Fucking Swan még mindig király... :D