Gyurkity Péter

Ruiz: menthetetlen volt az AMD

Miközben volt cége lassan a túlélésért küzd a piacon, legújabb fejlesztéseinek hivatalos megjelenését pedig több hónappal elhalasztották, az egykori vezérigazgató új könyvében az Intel ellen folytatott jogi csatározásról, a rivális által alkalmazott piszkos trükkökről, valamint a vállalat fennmaradása érdekében megtett lépésekről ír, kiemelve, hogy ez utóbbiak feltétlenül szükségesek voltak, ellenkező esetben ma már nem látnánk a fenti nevet. Az azóta a különvált gyártó részlegtől is távozott vezető nem elégedett a bírásági ügyet lezáró döntéssel, de szerinte jó ügyért küzdöttek.

A napokban érdekes összefoglalót közölt a Wall Street Journal Hector Ruiz új könyvének tartalmáról, amelyben leginkább a kétezres évek második felében folytatott csatározásról, annak fejleményeiről, valamint az AMD háza táján történt lépésekről olvashatunk. Az áprilisban megjelenő mű a Slingshot, azaz Csúzli nevet kapta, amely a Project Slingshot néven összeállított, az Intel ellen irányuló jogi offenzívát takarta, az alcím (AMD’s Fight To Free An Industry From The Ruthless Grip Of Intel) pedig már az iparág akkori és jelenlegi helyzetére utal, kihangsúlyozva a piacon továbbra is vesztésre álló kisebbik versenyző morális fölényét.

A többször Dávid és Góliát összecsapására utaló szerző egészen 2005-ig megy vissza könyvében, legalábbis ami az Intel és az AMD jogi csatározását illeti (saját életéről hosszabban ír, megemlítve, hogy korábban megfordult a Texas Instruments és a Motorola háza táján is). Akkoriban még többnyire arról olvashattunk, hogy az AMD fokozatosan növeli piaci részesedését, amely az igencsak jól sikerült K8 architektúrának, valamint az első 64 bites processzorok kedvező fogadtatásának volt köszönhető. Ez volt talán a cég legsikeresebb időszaka, az Intel válasza azonban végül megérkezett, bár ez minden jel szerint először - megfelelő alternatíva híján - bizonyos üzletek és üzletláncok megfenyegetésében, illetve lekenyerezésében merült ki, hogy megakadályozzák a konkurencia túlzott terjeszkedését. Ebből lett aztán a pereskedés, majd a több másik országban indított hasonló eljárás, bár az Intel az égvilágon semmit nem ismert el.

2009-ben végül egy megállapodással sikerült pontot tenni az ügy végére, amelynek révén az AMD 1,25 milliárd dollárt kapott, miközben a rivális szóvivője leszögezte, hogy véleményük változatlan, szerintük mindvégig megfelelő módon jártak el. A könyvben az ígéretek szerint részletesen is betekinthetünk majd a vezetés tagjainak levelezésébe, a jogi támadást körvonalazó üzenetekbe (ezeket a bírósági ügy részeként egyébként is nyilvánosságra hozták), valamint olvashatunk az egyéb elképzelésekről, amelyek többek között az nVidia esetleges felvásárlásával voltak kapcsolatosak. Az ATI előtt ugyanis eredetileg az nVidia megszerzése merült fel, ettől azonban (legalábbis Ruiz állítása szerint) végül a magas ár miatt tekintettek el, mint ahogy azt sem tudták elfogadni, hogy ez utóbbi cég első embere vegye át az AMD irányítását.


Az akvizíció gondolata nem véletlenül merült fel, hiszen időközben egyre jobban látszott, hogy egyetlen sikeres architektúrával nem lehetett megváltani a világot, ez mindössze arra volt elég, hogy 14 százalékról nagyjából 25 százalékra növekedjen a cég piaci befolyása, a fennmaradó 74 százalék mindvégig az Intel birtokában maradt - mára pedig tulajdonképpen visszajutottunk a K8 előtti helyzethez. Az ATI beolvasztása komoly előnyökkel és egyben hátrányokkal járt: egyrészt hozzájutottak a grafikus chipek terén megszerzett jelentős tapasztalatokhoz és technológiához, a cég megemésztése azonban nem ment könnyen, ez hatalmas anyagi terhet rótt az AMD-re, amely soha nem rendelkezett az Inteléhez hasonló tartalékokkal.

Ezért is merült fel még az Intel elleni per lezárása előtt a cég kettéválasztása. A gyártói részleg kiszervezése rendkívül nehéz tehertől szabadította volna meg a céget, hiszen innentől kezdve nem kellett hatalmas forrásokat mozgósítani a gyártósorok kiépítésére, valamint azok bővítésére, vagyis az új technológiák kidolgozására fordíthatták minden erejüket. Ez végül be is következett, 2008-ban létrejött a GlobalFoundries, mégpedig arab (Abu Dhabi) támogatással, amelyre maga Ruiz nyomta rá a pecsétet azzal, hogy maga is az újonnan megszületett félvezetőgyártóhoz igazolt, megtartva vezérigazgatói titulusát - erre szerinte azért volt szükség, hogy megnyugtassák a potenciális befektetőket.

Az egykori cégvezető nem győzi hangsúlyozni a kiszervezés jelentőségét, kiemeli többek között, hogy ennek elmaradása esetén az AMD összeroskadt volna az anyagi terhek súlya alatt, vagyis eltűnt volna a süllyesztőben. Az már más kérdés, hogy így is egyre nehezebben boldogulnak, a tavalyi év meglehetősen negatívra sikeredett, csaknem 1,2 milliárd dollárt veszítettek, Ruiz pedig azon kesereg, hogy a per lezárásával nekik megítélt összeg elmaradt a várakozástól, bár az már jobban esett neki, hogy a szövetségi kereskedelmi bizottság némileg korlátozta az Intelt a hasonló praktikák elkövetésében. Saját tevékenységére azonban rossz fényt vet, hogy az ő regnálása alatt nem dolgoztak ki a K8-hoz hasonló forradalmi technológiát (annak fejlesztését ugyanis még az ő ideje előtt, Jerry Sanders vezetése alatt kezdték el), valamint hogy 2009 végén üzleti adatok kiszivárogtatásával hozták összefüggésbe még az AMD-nél töltött időszakra vonatkozóan. Vádat ugyan nem emeltek ellene, ezt követően azonban távozott a GlobalFoundries éléről.

Ő többek között a nem kellően szigorú ítéletnek tudja be az Intel újbóli megerősödését, bár szerinte legalábbis szimbolikus győzelmet arattak, hiszen mindvégig egy jó ügy mellett álltak ki, amely a teljes ágazatra kihatott. Azt is le kell szögeznünk azonban, hogy az Intel maga ébredt fel hosszú álmából, a gyorsabb ütemű fejlesztések pedig nem sok esélyt hagytak a jóval kisebb vetélytársnak. Az AMD azóta leginkább a Radeon grafikus vezérlők terén van inkább versenyben, bár itt a negyedéves és éves adatok ismertetésével egy időben közölték, hogy az új generáció megjelenését elhalasztják, mégpedig egészen az év végéig. Addig a Radeon HD 7000 és 7000M sorozatnak kell tartania a frontot, bár itt némi foltozgatásra azért mindenképpen sor kerül.


A cég oldalán elérhető menetrend szerint a 7700, 7800 és 7900 sorozatú chipeké lesz a főszerep, ezek a 28 nanométeren készülő Southern Islands vezérlők, valamint a 40 nanométeres 6600-as (Northern Islands) osztály lesznek kaphatók az idei évben. Mind az asztali, mind pedig a mobil vonalon várható azonban egy-egy újabb változat, ezek többnyire a feldolgozóegységek számában térnek majd el az eredeti példányoktól. Minden bizonnyal Radeon HD 8000 néven is forgalmaznak majd a jelenlegi generációba tartozó chipeket, az ilyen húzásokat már mindkét gyártótól megszokhattuk, ám legerősebb egychipes fejlesztésük a HD 7970 GHz Edition marad, a GeForce GTX Titan ellenében pedig egyedül a kétchipes HD 7990 indul.

Az év utolsó negyedében várhatóan megjelennek majd a valódi HD 8000 vezérlők, addig pedig a cég abban reménykedhet, hogy az nVidia mély hallgatása saját új generációjával kapcsolatban legalább addig kitart. Az útiterv szerint akkorra már minden vonalon a 28 nanométeres gyártástechnológiát alkalmazzák majd, ezzel a különálló grafikus kártyák mellé szép sorban felsorakozhatnak a mainstream és alacsony fogyasztású szegmensekben megjelenő APU-k is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #35
    A proci egy komponens csak - céges laptopom i5-ös, ami elvileg gyorsabb mint az A10-5800K, ami az otthoni (asztali)gépemben van, gyakorlatilag meg az A10 lenyeli keresztbe valós alkalmazások esetén. Ehhez persze kell, hogy másfélszer olyan gyors a memória, 2x annyi mennyiségű, és dual channelben megy, meg van egy kb 6x gyorsabb disk benne, meg lehetne még sorolni.
  • liberty2 #34
    FT: Na igen ... meg milyen programokat? 4 ipari videovágó tényleg nem fog elfutni egyszerre problémamentesen.
  • WoodrowWilson #33
    Min próbáltad azt a négy programot, Atomon?
  • FTOMX #32
    Én egyszer vettem intel-t, soha többé! Próbálj meg 4 programot futtatni egyidőben intelen... leáll mint a szög... (egy barátom 2 éves gépe...utálja)

    AMD + ATI ! 12 éve semmi gondom vele !
    Remélem a továbbiakban sem kell más irányt vennem!
  • Komolytalan #31
    "Ha így van, akkor azt kell kijelenteni, hogy az Inteles gépek alapjáraton jobbak, de játékra kevésbé hatékonyak."
    A GPU már régen nem csak a játékról szól. OpenCL apps
  • liberty2 #30
    "CPU tests Mathematical operations, compression, encryption, SSE, 3DNow! instructions and more"

    Úgy tűnik igazad lesz és a honlapon lévő eredmények csak a CPU résznek a számítási kapacitására irányulnak. Ha így van, akkor azt kell kijelenteni, hogy az Inteles gépek alapjáraton jobbak, de játékra kevésbé hatékonyak. Az AMD ezzel szemben olyan APU-kat készített amik a játékok futtatására alkalmasabb mint gyors működésre. Ez mondjuk egybevágna azzal a ténnyel, hogy az AMD fogja a processzorokat gyártani a jövőben a konzolokba ( legalábbis úgy tűnik ).

    Csak, hogy lássa a többi fórumozó hogyan néz ki, ha valaki elismeri, hogy nem jó álláspontot képviselt. Habár azt még mindig tartom, hogy az intel jobb a hétköznapi használatra mint az APU.
  • Petko #29
    Szerintem nagyon valószínűtlen. Mivel még épp most dolgozzák ki az ilyen heterogén programozási felületet (HSA). Amíg az nincs, addig csak külön külön van opencl, cuda stb., és csak külön mérhető.
  • liberty2 #28
    Igen, a benchmark az valóban a számítási teljesítményt ellenörzi. Grafikai teljesítményben az AMD pedig tényleg jobb mint az inteles HD Graphics. De úgy tudom ( mindjárt utána nézek ), hogy a benchmarkok alatt a számítási teljesítmény mérésénél a teljes processzor dolgozik, bele értve a hagyományos CPU-t és a vele egybeépített GPU-t. Vagy nem?
  • Petko #27
    De figyu, én és többen is teljesen tisztában vagyunk hogy az intel is APU... és pont ezért mondjuk, hogy az intel ebben a kategóriában ponthogy mivel az igpje fényévekkel el van maradva az amd architektúrától, egyáltalán nem nevezhető csak úgy jobbnak. És azokat a méréseket amiket említesz, mind ponthogy nem foglalkozik az igpvel, csak sima x86 számítási teljesítményt mér, igpvel pedig nem is foglalkozik, mintha nem is lenne. Összehasonlítunk egy sportkocsit egy teherautóval, és csak a gyorsulási sebességet nézzük, miközben lehet, hogy pont az az érdekes kérdés, hogy üzemanyag literenként mekkora terhet képes effektív elszállítani. Ha nem nézed a "csomagtér" méretét, akkor hivatkozhatsz arra, hogy a Ford Mustangomnak is van csomagtartója.
  • liberty2 #26
    De emberek. az Intel Core i sorozat az szerintetek CPU? Dehogy is. Az is egy CPU+GPU processzor, úgy ismerhetitek a GPU részét mint Intel HD Graphics. Eleinte külön volt ez a vidikártya, de a Core i sorozatban már egy processzor.

    Komolytalan: A körítés gyak. ugyanaz, igen...... és nem CPU vs APU teszt, hanem a fent írt mondatomnak megfelelően AMD-s APU kontra Inteles APU, csak az Inteles változatnak a neve Core i3-5-7 akármi.

    Petko: Örülök, hogy utánanéztél, legalább valaki veszi a fáradtságot és nem lékből kapott dolgokkal játszik a hozzászólásokban. Igaza van, nem ugyanaz a generáció egyik APU sem. Azonban vedd figyelembe a fent leírtat és, hogy az a Core i3 !!! M !!! 380, tehát a laptopokba szánt változat.

    Félre ne értsetek, használtam mindegyik fajta notit, elsősorban hálózati alkalmazásokkal, de elő fordultak már a komolyabb játékok is. Az AMD még nem elég jó. Kész, ezzel nincs vita. Remélem jobb lesz és vannak erre utaló jelek, de a jelenleg, hasonló árkategóriás mobil APU-k versenyében az Intel Core i sorozat nyert. Mert az is CPU+GPU!!! Azt hiszem ez volt amit sokan nem tudtatok.