Hunter

Fokozható a gyógyszerek nélküli fájdalomcsillapítás

A placebo az enyhülésbe vetett hittel csökkenti a fájdalmat. A figyelemelterelés, legyen az például rejtvényfejtés, az agy munkában tartásával éri el ugyanezt. Vajon ugyanaz a folyamat zajlik le az agyban, és ha nem, akkor használható a gyógyszerek helyett a két módszer együttesen?

Az agyi képalkotó eljárások (MRI, fMRI, PET) szerint ugyanarról a folyamatról van szó, placebo alkalmazásakor a tudósok a dorzolaterális prefronális kéregben észleltek aktivitás, ami a magas szintű kognitív funkciókat kontrollálja, mint a munkamemóriát és figyelmet, amit a fent említett rejtvényfejtésnél veszünk igénybe.

Most egy új, a közvetlen viselkedési kutatásokon alapuló tanulmány megingatja azt az elméletet, mely szerint a placebo hatás egy magas szintű kognitív funkció. A szerzők, az amerikai Columbia és Colorado Egyetem kutatói két módszerrel csökkentették a fájdalmat, placebo és egy bonyolult munkamemória feladat alkalmazásával. Amikor azonban a kettőt összerakták "az emberek által tapasztalt fájdalomcsillapodás összeadódott. Nem volt zavar közöttük" - magyarázta Jason T. Buhle, a Columbia Egyetem munkatársa. "Ez arra utal, hogy eltérő mechanizmusokon alapulnak"

A Psychological Science szaklapban megjelent felfedezés segíthet az orvosoknak a gyógyszerek nélküli fájdalomcsökkentés maximalizálásában.

A tanulmányba 33 résztvevőt vontak be, három különálló szakaszban végezve el a kísérletet. Az elsőben a kutatók hőt alkalmaztak az alanyok bőrén, kalibrálva az egyének fájdalom érzetét. A második szakaszban egyes embereknél egy hagyományos bőr krémet alkalmaztak, amiről azt mondták, hogy egy erős hatóanyagokkal rendelkező, ugyanakkor biztonságos fájdalomcsillapító., míg a többiekkel a puszta igazságot közölték a kézápoló krémmel kapcsolatban. A placebo teszten a résztvevők egy keresztre meredtek a képernyőn és úgy értékelték a fájdalomérzetet a hő alkalmazásai után, melyek minden esetben ugyanolyan szinten voltak, a résztvevők azonban váltakozó erősségről számoltak be. Egy újabb kísérletben egyidejűleg alkalmazták a placebót és a figyelemelterelést, különböző fejtörőket elvégeztetésével. Végül a harmadik szakaszban a sima krémet használók megkapták a "fájdalomcsillapító" változatot, és fordítva. Az eljárást az első lépéstől kezdve megismételték.

A fejtörők és a placebo önmagukban is csökkentették a kísérletekben résztvevők fájdalomérzetét ahhoz viszonyítva, amit a képernyőre meredve érzékeltek. A két módszer együttes alkalmazása azonban összeadódott, nem zavarták, vagy hatottak egymásra kölcsönösen. Az adatok arra utalnak, hogy a placebo hatásnak nincs szüksége magasabb szintű figyelemre, vagy munkamemóriára. Mi a helyzet akkor a képalkotó eljárásokkal? "Az agyi képalkotás nagyszerű" - mondta Buhle. "Mivel azonban minden agyterület számtalan dolgot hajt végre, amikor aktivitást észlelünk egy adott területen, akkor nem tudjuk milyen kognitív folyamat vezérli. A mostani tanulmány a placebók működési elvét közvetlen viselkedési megfigyeléssel tesztelte"

A felfedezés ígéretesnek tűnik a fájdalomcsillapítás szempontjából. Az orvosok mind a placebót, mind a figyelemelterelést használják, abban azonban nem voltak biztosak, hogy az egyik nem csökkenti-e a másik hatékonyságát. "Ez a tanulmány bebizonyítja, hogy a kettő együtt is használható és maximális hatás érhető el velük gyógyszerek nélkül" - összegzett Buhle.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tomalak #7
    Nálam ez az "anti-placebo" hatás működik, tökmindegy mit adnak úgysem hiszem el, hogy működik és persze nem is. Viszont van egy fasza kis gyógyszer abban van vmi morfin, de az bármi ellen jó, még kozmikus becsapódás ellen is.
  • nextman #6
    En kaptam mar morfiumot injekcio formajaban, csonttoresem volt.
    Onnantol kezdve nem erdekelt, hogy faj...
  • Dredd #5
    Tramadolt, Contramalt alkalmaznak heroin-addikció megszüntetésére is (Metadon helyett vagy mellett). ha ezek nem viszik el a fájdalmat, akkor tényleg csak az intravénás morfium, ami itthon nincs. Nagymamám rákban halt meg, az utolsó fél évben Németországból kellett neki hozni a morfintapaszokat a hátára (orvostól, receptre ofc.), és még úgy is szenvedett szegény :(
  • B0nFire #4
    De nem bőrt kell pirítani, mert az kutyafasza. Epegörcsöt, vesegörcsöt okozni, aztán adni rá C vitamint. Meglátnám, hányan őszülnének bele. Épp most lábalok kifelé egy 8 napos szokásos gastritisből, hát mondanom sem kell, két levél Algopiryn+NoSpa plusz egy levél Tramadol fogyott el, és még az 50 mg-os Tramadol sem csillapítja megfelelően a simaizom görcsöket, pedig az már ópiátszármazék és jobbára csak rákosoknak adják. De kaptam már kórházban vénásan Contramalt is, dettó. Ha nagyon fáj valami, egy dolog a tuti: a morfium, csak azt Magyarországon nem adják. USA-ban, ha megcsíp egy medúza, már nyomják is az emberbe, hogy ne őrüljön bele a fájdalomba.
  • Broafka #3
    ha azt vesszük, hogy a figyelemelterelés, mint fájdalomcsillapító működhet... végül is. Ha fáj valamid, és ér egy nagyobb trauma, vagy fájdalom, akkor az agy jobban koncentrál az új fájdalomra, így a régi eltörpül. Persze ez így hülyeségnek hangzik, mert jó, hogy ha fáj a fejünk, és egy kalapáccsal ráütünk a kezünkre, akkor persze, hogy arra fogunk figyelni, de ha megnézzük, akkor is azt vesszük észre, hogy kevésbé fáj már a fejünk.

    egyébként, ha valami miatt aggódunk, és elkezdünk nézni egy filmet mondjuk, és csak arra figyelünk, akkor előbb-utóbb elfelejtjük a gondjainkat (persze ez is függ a gond nagyságától)
  • Hungarikum #2
    Egy igazi fájdalomcsillapító módszert ismerek.
    lüktető fejfájásra pálinka. nekem tényleg bevált. .)
  • Pares #1
    Amputáció közben rejtvényfejtés...