Alex

Az Olympus is csökkenti cserélhető objektíves gépeinek méretét

Az Olympus három aprócska cserélhető objektíves fényképezőgépet jelentett be. A PEN sorozatba tartozó gépek a kompaktok leváltására készültek.

A három gép a PEN E-P3, a PEN Lite (más néven E-PL3) és a PEN Mini (E-PM1). Elsőnek vegyük a "zászlóshajót, az E-P2 utódját, az E-P3-mat, mely már a mikro-négyharmados szabványú gépek ötödik generációjához tartozik. Ugyan a váz és a 12 megapixeles szenzor maradt, de egyébként majdnem mindene megújult elődjéhez képest. A gyártó szerint a világ leggyorsabb autofókuszával büszkélkedhet, érintésérzékeny kijelzője 614 ezer megapixeles, OLED technológiájú. Videókat 1080i felbontásban, AVCHD formátumban tud rögzíteni.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A másik két modell édestestvéreknek tekinthető, jellemzőikben nem térnek el egymástól jelentősen. Mindkettő azon vásárlókat célozza, akiket a kompaktok tudása/képminősége már nem elégít ki. Belső jellemzőikben szinte megegyeznek: 12 megapixeles szenzor, ugyanaz a gyors autófokusz, TruePic VI képfeldolgozó processzor és az említett AVCHD videófelvétel támogatása.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Olympus PEN E-P3

Az E-PL3 a mai trendet követve elődjénél 25%-kal kisebb, 460 ezer pixeles 3 collos LCD kijelzője (tehát ez már nem OLED) dönthető, viszont meglepő módon nem érintésérzékeny. A cég ismét variál a vaku terén: mivel a sorozat indító E-P1 sok kritikát kapott ennek hiánya miatt az újabb verzión már volt, most viszont ismét eltűnik, és a Sony példáját követve külön kiegészítőként kap helyet a csomagolásban. A javított autófokusz ellenére valamivel lassabb a gép válaszideje, főként a gyengébb processzorteljesítmény okán, ettől függetlenül sorozatfelvételi módban 5 kép/másodperc sebességre képes. Vörös, fekete, króm és fehér színben lesz kapható.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Olympus PEN Lite (E-PL3)

A harmadik E-PM1 hasonlít leginkább a kompaktokra, ez a legkisebb és legkönnyebb közülük. Szintén három collos képátlójú, 460 ezer pixeles, de rögzített LCD kijelzőt szereltek rá, módtárcsa és vaku nélkül. Hat színben lesz kapható.

Klikk ide! Klikk ide!
Olympus PEN Mini (E-PM1)

Mivel mindkét típus az eddig egyszerű kompaktokat vásárló tömegeket célozza, ennélfogva rengeteg múlik a helyes árazáson. Az E-P3 augusztusban fog megjelenni, 900 dolláros áron, amiért vagy egy 14-42mm f3.5/5.6-os zoom objektívet vagy egy 17mm-es f2.8-as kapunk mellé. A másik kettő a gyártó közlése szerint még csak koncepciófázisban van, azaz még sem a piacra kerülés konkrét időpontja, sem várható áruk nem ismert. Annyit közöltek, hogy mindkettő még idén a boltokban lesz.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az Olympus az új gépek mellett új optikákat is bejelentett, továbbá a jelenlegieket is frissítik. Piacra dobják az első felsőkategóriás mikro-négyharmados szabványnak megfelelő objektívet, egy fémházas 12 mm-es (24mm ekvivalens) f2 fényerejű lencsét, jó drágán, 800 dollárért. Jóval többek érdeklődését keltheti fel az ennek felébe kerülő 45mm f1.8 (90 mm ekvivalens) darab, ami szeptemberben várható. Az új PEN sorozatot egy erősebb vaku koronázza meg, a 28-as kulcsszámú FL-300R, 170 dollárért. Elődje, az FL-14 20-as kulcsszámú volt, és az új ráadásul - a Sony NEX modelljeihez hasonlatosan - ledönthető, ha nincs használatban. Emellett támogatja a vezeték nélküli vezérlést, működéséhez két AA elem kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • conjurer #22
    Már egy belépő Dslr is iso100/200-on hibátlan képet ad ...
  • gosub #21
    Hát akkor ne dönts rosszul és ne vegyél micro4/3 gépet.
    Bár még mindig nem tudom mi a baja ezeknek a gépeknek és objektíveknek. Meg azt sem tom mi az a "bindzsizés". Szerintem parttalan az a vita, hogy FF, aps-c, 4/3...jobb. Mindenek megvan az előnyös és hátrányos tulajdonságai.
  • henrikk001 #20
    van aki egyszerűen csak fényképezni akar jó minőségben anélkül, hogy egy 3 kilós pakkot vinne magával. annyira nehéz ezt megérteni?
  • bestpixel #19
    Jó a 4/3 rendszer, nekem is ilyen van. Meg volt a kezemben (tesztre) a hírben szereplő gépek elődei közül néhány, azok is jók. Csak nem kell tőlük csodát várni: azt, amire készítették, jól tudják. Tökéletes képminőséget nem lehet elvárni ettől a kategóriától... De pl. az utazási élmények megörökítéséhez kiválóak minden szempontból.
  • Tetsuo #18
    Mennyibe kerul az obi?
  • Tetsuo #17
    Na akkor ujra: Ha az a kis meretkulonbseg nem szamit, akkor bizony jobban jarsz egy DSLR-vel. Vagy szerinted nem?! :O
    Egy 4/3 tudtommal max szoftveres bindzsizessel korozheti le (ha ujabb ugye), a legolcsobb APS-C-ket, esetleg egy kulonleges funkcioval (ha ujabb ugye), ha vkinek PONT az a funkcio kell. De minden mas esetben, tehat ALTALABAN rosszabb dontes egy 4/3, jelenleg.
  • cloud.strife #16
    Ezek is ilyen kis szar kompaktokkal készültek. Azokkal soha sem lehetne ilyeneket lőni.

    Aztánmeg mintha már mondtam volna, hogy hiába akármilyen gép, ha valaki béna a fotózáshoz hiába adunk a kezébe Hasselblad-ot pl.....
  • gosub #15
    Hiheted azt hogy minőségben a kettő között áll, de a képek, tesztek és a tények nem erről beszélnek. A 4/3 már jó néhány éve létezik. Olympusék, Kodakék, Panáék, Sigmáék... úgy okoskodtak tizen éve, hogy egy optimális megoldás a méretek között. Akkoriban sokszorosába került az érzékelők cm2-e a maihoz képest. Van technikai előnye és hátránya. Az Olympus anno elkötelezte e mellett magát, anyagi csőd lenne számára, ha váltana érzékelőméretet felfelé.

    Ami a lényeg, hogy igen jó minőséget kapsz 'jó' áron és kis méretben, ez sokaknak szempont. Annyira hogy dübörög ez a piac és a profit. Annyira, hogy ezerrel dolgoznak a konkurenciák a saját kicsi MILC gépükön.
  • Tetsuo #14
    :) Ok, a 4/3 a ketto kozott van, minden tekintetben, viszont szerintem nem sok embernek kell tenyleg igazabol a 2 kozotti allomas, most kb. az eros marketing miatt veszik. Tul van ertekelve a szerepe, mint a tablagepnek. ;)
  • gosub #13
    Azért veszel, mert APS-C érzékelős MILC gép és rendes igényes obipark hozzá jelenleg nincs. 4/3-nál meg van.
    Amennyivel kisebb a 4/3 az APS-chez képest (68%-a), annyival kevesebb a pixelszáma. Azonos pixelsűrűsége van egy E-P3-nak és egy Canon 550D-nek. 5,4 megapixel/cm2. Ezért van az, hogy nem rosszabb a képminőség, elég megnézni a képeket. Sokkal jobban számít az obik minősége. Pl. hiába a Sony Next Aps-cje, ha igen vacak az obik minősége.