Alex

45 000 dollár a 200 megapixeles Hasselblad fényképezőgép

A Hasselblad elkészítette középformátumú fényképezőgépcsaládjának új csúcsmodelljét, a 200 megapixeles H4D-200MS-t.

A H4D-200MS első bemutatója a tavaly szeptemberi Photokina kiállításon történt, akkoriban még azt remélték, hogy már 2011 első negyedévében kapható lesz a termék. A masina szenzora tulajdonképpen "csak" 50 megapixeles, amit a cég multishot technológiája javít fel; a gép hat képből állít elő egyet, így érik el ezt a fantasztikus felbontást. Ez azt is jelenti egyben, hogy a multishot mozgó tárgyaknál - mint például egy kifutón ruhákat bemutató modell - nem alkalmazható. Ettől függetlenül a cég célcsoportja, a reklámügynökségek munkatársai, akik óriásplakátokon, illetve extra minőségű, csillogó papíros magazonokban szeretnének ékszereket, drága órákat, autókat vagy festményeket bemutatni, ezt a jövőben kompromisszumok nélkül tehetik meg a Hasselblad termékével.


A multishot technika nem abból áll, hogy ezt a féltucat képet egyszerűen egymásra másolják, hanem egy piezoelektromos motor minden felvétel előtt árnyalatnyit arrébbmozgatja a szenzort. Nem csak hat-, hanem négyfelvételes sorozatok is lőhetők, ráadásul minden kockánál egész, vagy félpixeles beállítással. A négy felvételes módban 20 másodperc alatt készül el egy fotó, a hatfelvételesnél már fél percig kell várnunk. (Tehát egy állvány alapkövetelmény.)

A fényérzékelő szenzor mérete 36.7 x 49.1 mm, felbontása 132x8176 képpont. A fényképezőgép ISO érzékenysége 50 és 800 között állítható. Egy hatfotós sorozat, amely pixelenként 16 bites színmélységben készül egy nyers fájl mérete 1200 MB. Emiatt a cég lehetővé tette a géphez merevlemez csatlakoztatását, de persze a CompactFlash formátumot is támogatják.


A True Focus szintén egy olyan funkció, amit nem találunk meg az átlagos tömegpiaci termékekben. Ez azt a problémát kezeli, ami akkor adódik, ha ráfókuszáljunk egy téma egy részletére, és utána elmozgatva a gépet új felvételt készítünk. Eközben azt szeretnénk, ha az eredeti fókuszpont - például egy modell szeme - hangsúlyos maradna, de a mozgatás miatt - hogy a modell alakja is látszódjon - a szem életlenné válhat. Ennek a megoldására a H4D kamerák valós időben figyelik a változásokat, és állítják át az autófókusz beállításokat.

A H4D-200MS ára 32 ezer euró vagy 45 ezer dollár, de a céghez a korábbi modellt, a H4D-50MS-t visszaküldve 7000 euróért frissíthetünk az újra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sajtosjoska #37
    köszi nektek a boldog perceket :D
  • M2 #36
    "A fényérzékelő szenzor mérete 36.7 x 49.1 mm, felbontása 132x8176 képpont."

    Biztos az a 132?
  • KoJin Mekre #35
    Komolyan mondom, egy rosszul induló napot is fel tudtok deríteni...
    Tényleg jó a társaság... :)
    Most komolyan, SG-n divat az ilyen kommentek :), nem egy fotózz.hu szint :)
  • astrobal #34
    Az olyan cinikus és értelmetlen és okoskodó hozzászólásoknak, mint pl:

    "Most akkor ehhez a modelleket le kell szedálni, vagy csak hullafényképezésre jó???"
    "Ez mekkora átbaszás, fél perc egy fotó, hallelujja!"
    "Rendeltem kettőt gyorsan a kínai ebayről, ott 399 dolcsiért árulják,..."


    szerinted van értelme?
    Másrészt az én részemről tényleg hülyeség volt, hogy értelmes kérdéseket is egy kalap alá vettem ezekkel, mea culpa, de amit válaszoltam, azt normális hangnemben írtam. A megjegyzéseimet meg valóban megspórolhattam volna. Részemről a vita lezárva.


  • cloud.strife #33
    Mindig van lejjebb...... :/
  • Tetsuo #32
    Ha mar off...

    Ez ugy tortent, hogy bizonyos emberek tenyleg nem sokat ertenek a temahoz igy feltettek nehany kerdest.
    Majd jottek a "temat nagyon vago" emberek, akik lehurrogtak a kerdezoket, mindenfele valasz nelkul, sot szemelyeskedtek es fitogtattak a kulonbseget a temahoz nem ertok es a temat nagyon vagok koztt. ;)
    Eleddig a hosszaszolasokban annyi informaciot kozoltek a valaszadok, mint a kerdezok...

    A legnagyobb baj viszont a stilusod. Egy laikus es egy hozzaerto ember is tudna beszlegetni, ha a "hozzaerto" nem egy pokhendi, szemelyeskedo seggfej lenne.
    Neked ezidaig MINDEN hozzaszolasod ezt a stilust hozta. Gratulalok.






  • Thrawn #31
    Akármit is mondtok, nekem akkor is kell egy ilyen kompaktban, 50x-es zoom obival, min. ISO 25600-al, arc, mosoly, kutyavicsorgás és madárcsőr kitátás felismeréssel.
  • astrobal #30
    Azért az vicces hogy a főoldalról beeső trollok baromságai alig valakit zavarnak (tisztelet a kivételnek), de ha van egy aki helyre teszi őket akkor az a farok. Gyönyörű gyerekek, gyönyörű. Ontsátok csak tovább a bullshitet, az nagyon megy, utánanézni a dolgoknak kevésbé. Egyáltalán mi a szarért kommentelgetnek itt olyanok, akiknek lövésük sincs a témáról? Nincs jobb dolgotok?
    Csak magamat tudom idézni: Get a life, man.
  • Ender Wiggin #29
    wraithlord: A 7-9 éves, 22 Mpixeles H2D-t már Nikon D700 árban lehet venni...
  • wraithLord #28
    Nem rossz. Majd, ha kicsit lemegy az ára, akkor veszek egyet.