Berta Sándor

Dolby - kutatás a tökéletes hangzás után

A Dolby cég folyamatosan a tökéletes hangzás megvalósítására törekszik, de már nem csak a moziban és a televízióban, hanem az okostelefonokon és a hordozható számítógépeken is.

"A Bose, a B&O és a Harman egyaránt az ügyfelünknek számít. Mi fejlesztjük ki a laboratóriumainkban és mi szállítjuk nekik az alaptechnológiát, amit aztán ők továbbfejlesztenek. A szabadalmak is a mi birtokunkban vannak. Jelenleg három audiolaboratóriumunk van, egy-egy San Fransiscóban, Nürnbergben és Sydneyben. Az külön öröm a számomra, hogy ezen a területen egyre fontosabbá válik Európa szerepe, mivel a helyi szakemberek jó tömörítési eljárásokat fejlesztettek ki, elég csak a H.264 kodekre gondolni." nyilatkozta Andreas Spechtler, a Dolby európai vezetője.

"A videopiacba szintén sok pénzt fektetünk be. Ugyan az audioterületről érkeztünk, ahol piacvezetők vagyunk, de a 3D területet is szeretnénk előremozdítani. A videopiacon is nagyon sok dolog Európából származik. A stockholmi kutatólaboratóriumunkban dolgozó szakemberek már ma azon gondolkoznak, hogy mi lesz tíz év múlva. Most mindenki tábla PC-lázban ég, de ez valójában már a múlt. A következő évek témája a kibővített valóság (AR), ide tartozik az információk szemüveglencsén való megjelenítése is. Emellett már a 3D utáni időkre is gondolunk, azonban az új technológiát nem nevezhetjük egyszerűen 4D-nek. A munkatársaink feladata az, hogy a lehetetlenre is gondoljanak, még akkor is, ha egy őrült ötlet jut az eszükbe."

A szakember rámutatott: nem véletlenül érzi azt sok felhasználó, hogy a fejlesztők csak a kiváló képi megjelenítésre összpontosítanak, eközben azonban szinte elfeledkeznek a minőségi hangzásról. Gyakran a HD felbontású felvételekhez mono hang társul. Ez a jelenség egész Európában megfigyelhető, de most mintha a televízióadók is felfigyeltek volna erre a dologra. Az emberek néhol nagyon jó térhangzással találkozhatnak, de persze mindent lehet még jobbá tenni, az 5.1-es hangzásból lehet 7.1-est is varázsolni. Spechtler ugyanakkor elismerte, hogy egy ilyen fejlesztésnek egy hírműsor esetében nem sok értelme van, de egy futballmérkőzés közvetítésénél már annál több. Nagy-Britanniában együttműködnek a Sky és a Premiere League vezetőivel, ott minden meccset 5.1-es hangzással közvetítenek.


"Európában van egy külön hangmérnök-csapatunk, akiknek kizárólag az a feladatuk, hogy együttműködjenek a csatornákkal és ott legyenek a közvetítések helyszínein. A többségük olyan zenész, akik egyben hangtechnikusok is. Lenyűgöznek a zeneileg tehetséges emberek, akik nem csak megértik, hogy miként ismerhető fel egy minőségi hangfelvétel, hanem létre is hozzák azt. Ezeket a szakértőket nem lehet az egyetemeken megszerezni, ők a legjobbak" - tette hozzá a Londonban élő férfi, aki korábban 11 évig a Sonynál, majd a RealNetworks cégnél dolgozott.

A Dolby európai vezetője elmondta, hogy nem véletlenül nem vesznek részt a beszédfelismerési és beszédvezérlési projektekben, ugyanis a két terület teljesen különbözik egymástól. Ettől függetlenül jelen vannak ezen a piacon is. Spechtler szerint a mostani diktálóprogramok már nem rosszak, de még vannak hibáik. Most a fő hangsúly a rendszerek finomításán van.

A szakember végül leszögezte: jelenleg számos márkanév kötődik a céghez. A Dolby mellett létezik a Dolby Volume, a Dolby Digital Plus, a Home Theater 4, a Dolby Mobile, a Dolby Pulse, a True HD, az Advanced Audio 2 és az Axon Games. Bár ez a kavalkád félrevezető lehet a felhasználók számára, valójában egy nagy márkához tartoznak. Persze az embereknek ezt nem kell tudniuk, csak az a lényeg, hogy ha valaki bekapcsolja egy készülékét és szembesül ezekkel a hangzásokkal, akkor működjenek. A digitális korszakban élők többsége ugyanakkor pontosan tudja, hogy mire számíthat a Dolby név láttán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #28
    A bakelit (az anyaga valojaban: vinyl, de a koznyelvben az egyik elnevezese mindenkeppen a bakelit) es a CD mas-mas zajjal es torzitassal rendelkezik, leginkabb a digit vs analog aspektus ami lenyeges, meg persze, a bakelit joval tovabb megmarad.
  • Tetsuo #27
    :) Vmit hallottal, ugyes vagy. De ez csak feligazsag, ugyanis gyakran ez a tartomany meg mindig nagyobb, mint a legtobb otthoni zenelejtaszoe, raadasul a hangzasnak rengeted mas tulajdonsaga van ami hasonloan fontos.
  • Tetsuo #26
    Mi lenne, ha eletedben eloszor meghallgatnal egy igazi hi-fi berendezest ill rajta vmi minosegi zenet? Addig fabatkat sem er a mondandod, utana pedig nem fogsz ilyen baromsagokat osszehordani. ;)
  • sanyicks #25
    A vinyl jobb mint a cd :D
  • Thrawn #24
    Ez így hülyeség. A korral a még hallaható frekvenciatartomány szűkül be, pl. 50 éves korban átlagosan 13 KHz a fiatalkori 20 KHz helyett. Én 49 éves vagyok, nagyon jól érzékelem a sztereo és sztereo közötti különbséget, mint ahogy nagyon jól érzem az egyes hangrendszerek közötti különbséget is. A jobb minőségű hangrendszer hallgatása során a fül (agy) megszokja a jobb minőséget, így a gyengébb minőség egyenesen kínszenvedést okoz.
  • Omega #23
    De a sztereot nem érzékelné valaki 30 év fölött az kicsit durva. A másik meg, hogy minden megszokás kérdése, ha valaki megszokja a jobb minőséget akkor veszi igazán észre, hogy mi a különbség.
  • sanyicks #22
    Nem, a fülnek van egy elhasználódása... ahogy nől a kor egyre kisebb lesz a hallható frekvenciatartomány (ez alól nincs kibúvó, ez van ha valaki azt mondja nála ilyen nincs az kb olyan mintha azt mondaná hogy "én sohasem halok meg").
    Ez azoknál felgyorsul akik zajosabb környezetben élnek. pl az agybadugós füleseken szeletelős zenét max(csuklós buszon elöl hallható amikor a gyerek leghátul van, motorzaj mellett is) hangerőn üvöltető hülyegyerekeknél már 30 éves korra kb 60 éves korra jellemző halláskárosodás jön létre...
  • narumon #21
    Miért? 30 év fölött bedugul a füled vagy mivan?
  • narumon #20
    Szerintem meg csak símán meg kéne hallgatnod néhány cuccot és egyből hallanád te is a különbséget. Addig (vallásodként) abban a hitben élsz, hogy 20e forintért meg tudod venni ugyanazt a hangzást amit sok százezerért adnak.
  • Zoliz #19
    Az a gond öcsém, hogy 30 év fölött, hogy az ember már alig-alig érzékeli a stereo és a stereo közötti különbséget. Persze az óvodásoknak és tiniknek érdemes fejleszteni, ők még minden tizednyi minőségjavulást képesek érzékelni.