Berta Sándor

2-3 másodpercenként éri támadás a német internethálózatot

Thomas de Maiziere német belügyminiszter rendkívül aggasztónak tartja a jelenlegi kiberbiztonsági helyzetet. A politikus elmondta, hogy a német kormányzati rendszert naponta 4-5 támadás éri.

"Sohasem zárható ki teljes mértékben az észtországihoz hasonló események bekövetkezése. Az internet egy kritikus infrastruktúrává vált, ez azt jelenti, hogy ugyanúgy állandóan elérhetőnek kell lennie, mint az áramnak és a víznek. A gond csak az, hogy a világháló nemzetközi, éppen ezért vészhelyzet esetén az állam jogilag és ténylegesen is nehezebben reagál annál, mintha a helyi vízellátás biztosításáról lenne szó. Az internet működését még a támadások növekvő száma ellenére is biztosítani kell. Németországban körülbelül 2-3 másodpercenként vannak ilyen kísérletek, ezek jöhetnek magánszemélyektől vagy más országoktól. Ezeket az akciókat nem olyan könnyű visszakövetni. A kormányzati rendszert naponta körülbelül 4-5 alkalommal éri támadás."

"Nem tudjuk bizonyítani, de abból indulunk ki, hogy ezekben az akciókban más államok hírszerző szolgálatai is részt vesznek. Már lemodelleztünk ilyen kibertámadásokat és a nemzetközi összehasonlításban nem állunk olyan rosszul. Már 20 évvel ezelőtt létrehoztuk a Szövetségi Információtechnikai Biztonsági Hivatalt (BSI), amit azóta következetesen kiépítettünk és megalapítottuk a CERT-csoportot, amely az állam központi IT-vészhelyzeti egysége. Persze vannak hiányosságaink, de - érthetően - ezekről nem szeretnék beszélni. Inkább azt mondom, hogy a kormányzati rendszer védelme működik, éppúgy, ahogy a tartományok hálózatainak védelme is jó úton halad" - hangsúlyozta Thomas de Maiziere.


A belügyminiszter hozzátette: a tervezett nemzeti kibervédelmi központ felépítése részét képezi az átfogó német kiberbiztonsági stratégiának. Az alapvető elképzelés az, hogy a különböző hivataloknak az eddiginél jobban együtt kell működniük az információ- és a tapasztalatcserében. Az online támadásoknál általában nem ismerik sem az elkövetőt, sem a motivációját. Nem lehet tudni, hogy egyetlen személy vagy egy másik állam akciójáról van-e szó, illetve, hogy szabotázs vagy kémkedés a fő cél. Ezekért a területekért a valódi életben eltérő hivatalok felelnek, ugyanakkor ez a klasszikus feladatmegosztás a kibertérben elavultnak számít. Ez persze nem jelenti azt, hogy lemondanának a bevált megoldásokról.

"Az új intézmény a Közös Terrorizmus-védelmi Központ mintájára épülhet majd fel. Ott a különböző hivatalok együtt dolgoznak és megosztják egymással a megszerzett információkat. A BSI vezetése alatt az Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV), a Szövetségi Népességvédelmi és Katasztrófavédelmi Hivatal, valamint más intézmények és szervezetek munkatársai tevékenykednek. Őket egészítik ki a kulcsfontosságú területek, például a pénzügy szakértői. Emellett lehetséges, hogy a Bundeswehr is képviseltetni fogja magát. De semmiképpen sem tervezzük az internet teljes lekapcsolását, a célunk a megelőzés. Azt akarjuk megakadályozni, hogy mások lekapcsolhassák a világhálót. Ezért megvédjük az infrastruktúráinkat, de mi magunk nem bénítjuk meg az internetet. A fő cél az információgyűjtés és -megosztás" - szögezte le a politikus.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • willcox #11
    Nehogy már azt hidd, hogy csak te ismersz németeket! Hülyék mindenhol vannak (itt nap mint nap összefutok segghülyékkel). Hogy te csak hülyével találkoztál, az a te bajod. Én sok értelmes németet ismerek.
  • opeca #10
    Pénzük van, jól megy a német gazdaságnak, ennyi. Amúgy igen, segg hülyék. Amíg valami leírás szerint kell dolgozni addig nincs gond, amikor viszont nincs leírás, vagy praktikus okokból el kéne tőle térni, akkor már gáz van.

    Nem fogok vitatkozni, évek óta dolgozom együtt német céggel - nem is kicsivel - tudom nagyon jól, milyenek.
  • willcox #9
    Nyilván azért vannak technikailag annyira előre, mert segghülyék. Ugye te sem gondoltad komolyan?
  • opeca #8
    Nem, sajnos van dolgom német céggel. Rettenetesen beszűkült gondolkodású emberek. Semmi kreativitás, semmi problémamegoldó készség.

    Egy ismerősöm lakatosként dolgozott kint. Valami munkafolyamatot leegyszerűsített 2-3 nap alatt, azóta a németek istenként tisztelik, de tényleg valami olyan triviális dolog volt, hogy ismerős csak nézett, hogy hogyan dolgozhattak így évekig azelőtt.

    Szóval hidfd el nekem, nagyon buták és földhöz ragadtak. Már elég ennek a fritznek a fejére is ránézni, látszik, hogy süt róla az értelem.
  • Landro #7
    mindezt a cikk alapján sikerült kielemezned?
  • willcox #6
    A szövegértelmezésem rendben van, csak a cikkíró nem vette le a pongyoláját, így az értelmezésbe az is belefér, amit leírtam.
  • Szefmester #5
    A német kormányhivatalnokok az informatika terén rendkívül ostobák. Így jobb? A legtöbb döntésük az informatika terén leginkább a közröhej tárgyává teszi őket, ahogy az digitális erőszak-ellenesség, és a második világháborúra a reakcióik.
  • bakagaijin #4
    Szövegértelmezés.

    A 2-3 másodperc az internet működése ellen van, bármit is jelentsen ez, a napi 4-5 pedig a kormányzati rendszer ellen. Hogy a kormányzati rendszer alatt valami vpn-t, külön dedikált hálózatot, vagy egyszerűen a weboldalaikat értik az nem derült ki számomra. Mint ahogy az sem milyen támadásról van szó, így ebbe elég sok minden belefér.
  • willcox #3
    A cikkíró lejárató cikkei azok.
  • opeca #2
    Ezek a németek annyira buták...
    Annyira utálom őket, annyira istentelenül ostobák. Az egész nép nagy idióta.