Napi Online

Súlyos vádakkal illetik az Apple-t a felhasználók

iPhone- és iPad-használók egy csoportja azzal vádolja az Apple-t, hogy bizonyos alkalmazások személyes adataikat hozzájárulásuk nélkül harmadik fél, vélhetően hirdetők felé továbbították - számolt be a Reuters.

Az egyik kaliforniai szövetségi bíróságra benyújtott keresetben a panaszosok azt akarják elérni, hogy a felhasználó jóváhagyása és anyagi kompenzáció hiányában legyen tilos a személyes információk továbbítása. Az Apple mellett más, népszerű alkalmazásokat gyártó társaságok is a megvádoltak között vannak, így a Textplus4, a Paper Toss, a Weather Channel, a Dictionary.com, a Talking Tom Cat és a Pumpkin Maker neve is szerepel a keresetben. A felhasználók szerint a felpereseket egyik cég sem értesítette gyakorlatáról, ekképp egyikük sem kapott engedélyt arra, hogy így tegyen.

Az Apple áprilisban módosította a fejlesztői megállapodásokat, amelynek értelmében az alkalmazások nem küldhetnek harmadik félnek adatokat - eltekintve azon információktól, amelyek közvetlenül szükségesek az alkalmazás működtetéséhez. A vádak szerint azonban a társaság nem tett lépéseket annak érdekében, hogy valójában életbe is léptesse vagy legalább igyekezzen érvényre juttatni a megváltozott szabályozást. Ennek fő oka a panaszosok szerint a hirdetői oldal nyomásgyakorlása.

Novemberben a Facebook közölte, hogy bizonyos alkalmazásai megsértették a közösségi hálózatokat üzemeltető társaságok információkezelésre és -védelemre vonatkozó szabályozását; ugyanakkor ígéretet tett a probléma megoldására. Az USA kereskedelmi minisztériumának internetes szakmai különítménye által jegyzett, karácsony előtt egy héttel publikált jelentés szerint pedig a tárcának egyebek mellett önkéntes, ám érvényesíthető etikai kódexet kellene teremtenie az információt kezelő társaságok és hirdetési cégek számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Atlax #6
    Az a baj, bizonyos alkalmazásokból akkor is kikerültek az adatok, ha azokat nem telón használtad, hanem csak egy PC-n bőngészőből. Vagyis nem sok köze az egésznek az Applehöz.
  • dzsagon #5
    nem kell iphonet használni
  • Thaison #4
    Én szeretem az Appel-t de azért el kell ismerni hogy csinálnak néha nagyon furcsa dolgokat és az ember pofája leszakad hogy hogy mernek ilyeneket megcsinálni. Nah mind1, az biztos hogy egyszer rendbe kéne tenni őket egy bazi nagy bírsággal...! Ami még nekik is sok...
  • Frosty01 #3
    szívesen belédrúgnék egy jó nagyot. oda a bordáid közé igen.
  • farxis #2
    azok nem apple felhasználokk akik vádakkal illetik az applet, mert fantasztikus, és istencsászár, és csak az beszél hibákról aki nem használta soha!