Berta Sándor

Megerősítené pozícióját az irodai szoftverek piacán a Google

A webes konszern már az idei év végére megduplázná vállalati ügyfelei számát és a számítási felhő (Cloud Computing) technológia segítségével megtörné a Microsoft egyeduralmát az irodai programcsomagok területén.

"Az idén több mint száz százalékos növekedésre számítunk" - közölte Dave Girouard, a Google szoftverrészlegének vezetője. A cégnek van oka a bizakodásra, hiszen az elektronikus levelezésre, szövegszerkesztésre és táblázatkezelésre használható Google Apps irodai szoftvercsomagot egy esztendővel ezelőtt még csak 1 millió, ma viszont már 3 millió vállalat és közintézmény használja.

A Google Apps pont időben érkezett, hiszen egyre több munkáltató teszi az alkalmazottai számára bármikor elérhetővé munkafájljait. A számítási felhő technológiát használja például az Amazon és a T-Systems is, míg a Google megoldásai felkeltették a Motorola, a Jaguar, a Land Rover és az Ahold érdeklődését. A webes óriáscég célja egyértelműen az, hogy egy hatékony, olcsó és kis erőforrás igényű irodai programcsomag-alternatívát nyújtson a felhasználók és a cégek számára, hosszú távon pedig megdöntse az ezen területen 94 százalékos piaci részesedéssel rendelkező Microsoft egyeduralmát.


"Ha a Cloud Computing megoldások alkalmazása 3-4 éven belül magától értetődővé válik a kisebb cégeknél, akkor szeretnénk ezen a piacon az elsők lenni" - szögezte le Girouard. Persze ez csak csepp a tengerben: a Gartner piackutató cég becslései szerint a Google tavaly alig 12,2 millió dollárt keresett irodai szoftvercsomagja bérbeadásából, ezzel szemben a Microsoft több, mint 12 milliárd dolláros bevételre tett szert. A piac összforgalma 2009-ben megközelítette az 59 milliárd dollárt, 2014-ben viszont már elérheti a közel 149 milliárd dollárt.

A Google folyamatosan frissíti termékét és azt tervezi, hogy évente 40 euróért mindenki számára elérhetővé teszi irodai szoftvercsomagját. A konszern számításai szerint a Google Apps így még mindig tizedannyiba kerül, mint a Microsoft Office. Ugyanakkor az egyetemek és a 50 főnél kevesebbet foglalkozó üzemek továbbra is ingyen használhatják majd az Apps szolgáltatásait. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy sok vállalat még tart a számítási felhő technológián alapuló megoldásoktól, de ez a közeljövőben változhat és a költségmegtakarítási lehetőségek miatt várhatóan számos cég vizsgálja majd felül álláspontját.

Girouard bejelentése egyébként semmiképpen sem nevezhető meglepőnek, hiszen a Google márciusban felvásárolta a DocVerse szoftvercéget, amelynek terméke lehetővé teszi a Microsoft Office alkalmazások interneten keresztül történő szerkesztését és megosztását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #10
    Igen. Tipikusan olyan helyeken, ahol a tulajdonos b@szottnagy verdájába kerülő üzemanyag árának töredékéből alkalmazhatna heti 3(!) órában egy informatikust aki kicserélné, csak nagy ívben szarik erre...
    1 mert nem tudja, hogy mi az és minek.
    2 előbb szeretne még b@szotnagyobb verdát, mint a számtech infrastruktúrára költeni akármennyit is.
  • gyoridavid #9
    Tapasztalatom szerint a vállalati szférában van a legtöbb ie6 - illetve a kkv-knál
  • zola2000 #8
    Akkor ez valami világjárvány lehet, mert a netezők 17%áról van szó.

    Bár inkább kalóz windows xp fel, és nem frissítik sokan, aztán marad az ie6.
  • bakagaijin #7
    Mármint miben? Collaboration? Többen ugyanazon a dokumentumon dolgozni elég esélytelen MS office-ban, pláne utána összemerge-ölni a dolgokat - ha track changes és kommentek is vannak, hát akkor köszönjük ennyi volt, jön a kézimunka...

    Vagy mire gondolsz? Lobbytevékenységben tuti jobb, azt aláírom...
  • opeca #6
    Aki még IE6-ot használ mindig az már kényszeres. Ott már valami pszichiáter kéne, mert tuti, hogy valami baj van az agyával.
  • dyra #5
    lassú víz partot mos, egyenlőre ezen a téren toronymagasan a legjobb a Microsoft.
  • Rotyoka #4
    Csak jöjjön már a Google OS mert ez tuti jobb lesz mint az Ubuntu (És így konkrétan a winfost is alázza majd)
  • zsabi #3
    Azon szerencsétlenek nagy része, akik még mindig IE6-ot használnak, úgysem akarnak semmiben újat vagy jobbat. Tehát a Google nem rájuk alapoz.
    Viszont ezt az 5 év alatt több, mint két és félszeres piac-növekedést nem tartom valószínűnek. 59->149.
  • zola2000 #2
    Hát a több száz százalékos bővülés is eljön, ha majd újra megcsinálják a google docsot a legendás internet explorer 6ra ^^
  • pasztord #1
    Magyar viszonteladó: https://simplypad.com/mittud/google-docs-dokumentum