Alex

Intel: Minden eszköz az internetre fog csatlakozni

Paul Otellini, az Intel elnök-vezérigazgatója az Intel Developer Forum nyitó előadásában felvázolta azokat a trendeket és technológiákat, amelyek a számítástechnika piacát formálják, és egyszerre jelentenek kihívást és lehetőséget a technológiai ipar számára.

Az ilyen trendek közé tartozik a funkciógazdag, internetre csatlakozó eszközök milliárdjainak elterjedése, amelyek közé tartozik a PC-k mellett a telefonok, a gépjármű elektronika, valamint az is, hogy a felhasználók gond nélkül akarnak mozogni ezen eszközök között, hogy online kapcsolatban maradjanak barátaikkal, információhoz jussanak, és szórakozzanak. Otellini szerint a fogyasztók az adott célra leginkább megfelelő eszközt fogják kiválasztani, és nem fog egyetlen termék sem győzedelmeskedni a többi felett.

Az Intel feltett szándéka, hogy elősegítse és a hasznára hajtsa ezt az átalakulást. "A számítástechnika életünk nélkülözhetetlen részévé vált. A víziónk az, hogy egy olyan egységes felhasználói élményt hozzunk létre, amely folytonosságot biztosít a különféle otthoni, hordozható, irodai vagy autós eszközök között. Ennek a folytonosságnak a szívében Intel technológia húzódik majd meg, amely okosabbá, erőteljesebbé, és végeredményben hasznosabbá teszi ezeket az eszközöket" - fogalmazott Paul Otellini nyitóbeszédében. Hozzátette, hogy az Intel ehhez a célhoz igazítja fejlesztéseit.

"A tévéipar a jelenleg mindössze néhány online szolgáltatás felől a valóban integrált internetes modell felé mozdul el. Mi ezt az új kategóriát okostévének hívjuk, az első ilyen termékek hamarosan piacra kerülnek" - mondta el Otellini. Az elnök-vezérigazgató ezt követően a tévéket online képességekkel felruházó Atom CE4100 processzorra és Google TV szoftverplatformra épülő termékeket mutatott be, amelyek idén ősszel jelennek meg, köztük a Sony Internet TV-vel, és a Logitech Revue-vel.


Korábban a vállalat csak korlátozottan fektetett be a PC-n túlmutató területekre, az elmúlt egy év során azonban közel 10 milliárd dollárt költött ilyen felvásárlásokra. Otellini elmondta, az Infineon Wireless Solutions és a McAfee nemrég bejelentett akvizíciói segíteni fogják a céget, hogy képes legyen olyan termékeket kínálni, amelyek a kapcsolódási lehetőségek szélesebb körét kínálják, és az online eszközök tágas körét érintő, egyre kifinomultabb online biztonsági támadásokkal szembeni hatékonyabb fellépést tesznek lehetővé. A Texas Instruments kábelmodemes üzletágának tervezett felvásárlása szintén illik a folyamatba, hogy a cég online szolgáltatásokkal vértezzen fel szórakoztatóelektronikai eszközöket.

Otellini ezeken túlmenően beszámolt az Intel gyártástechnológiájának fejlődéséről. A vállalat készül a Core processzorok második generációjának bevezetésére, amely az ilyenkor szokásos nagyobb számítási teljesítmény mellett jobb integrált grafikát hoz el a tömegpiacra. Az Intel innovációi közül Otellini kiemelte még a Wireless Display technológiát is, amely lehetővé teszi kijelzők vezeték nélküli csatlakoztatását.


Ezután Dadi Perlmutter, a társaság alelnöke lépett színre, és fellebbentette a fátylat a második generációs Core processzorcsaládról. A Sandy Bridge kódnevet viselő chipek egy olyan mikroarchitektúrára épülnek, amely az Intel történetében elsőként vizuális képességekkel is rendelkezik. Az új, 32 nanométeres csíkszélességgel készülő processzorcsalád egy úgynevezett körgyűrűs architektúrával rendelkezik, amely lehetővé teszi a beépített grafikus motor számára, hogy osztozzon az x86 processzormagokkal a chipen található erőforrásokon és memórián, ezáltal fokozva a számítógép kalkulációs és grafikus teljesítményét az energiahatékonyság megtartása mellett.

A processzormagok, a grafikus mag, a cache, valamint más részegységek, mint a memóriavezérlő egy körkörös kialakítású belső buszrendszeren kapcsolódnak össze, amely a kör mindkét irányában forgalmaz egyidejűleg a lehető legalacsonyabb késleltetés érdekében (az L3 cache-hez mind a processzormagok, mind pedig a GPU hozzáfér). A Core processzorcsalád második generációja ezen túlmenően a Turbo Boost technológia egy továbbfejlesztett változatával rendelkezik. Ennek köszönhetően a chip automatikusan átcsoportosítja az erőforrásokat, hogy az alkalmazások szükség esetén a lehető legnagyobb teljesítménnyel fussanak. Például ha egy alkalmazás csak egyetlen processzormagot használ ki, akkor a chip a többi mag által meghagyott energiakeretből jelentősen megnöveli az órajelet. Ha játékokat vagy egyéb grafikailag intenzív szoftvert használunk, akkor az energiabüdzsét a grafikus maghoz csoportosítja.


A cég szerint ez az eddigi legnagyobb teljesítményű lapkakészletre integrált grafikus motor, ráadásul az új chipek hardveres video dekódolóval rendelkeznek a videók hatékony visszajátszásához, amit Perlmutter demonstrált az IDF közönsége előtt. Az új Core chipek továbbá egy új vektoros kiterjesztéssel, az AVX-szel érkeznek. A korábbinál kétszer szélesebb, 256 bites vektoros végrehajtás révén a nagy tömegű adatokkal dolgozó számításintenzív kódok, mint például a videoszerkesztés, 3D-gafika, fotómanipulácó, sokkal nagyobb sebességgel futnak. A második generációs Core processzorokkal szerelt asztali és hordozható számítógépek várhatóan jövő év elején kerülnek a boltokba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #11
    "Oszt maj' a zetor meg a taliga is?"

    9 eves hir az index-rol, automata traktor muholdas kapcsolattal: http://index.hu/tech/hardver/gpstract/
    Par eve itthon is tesztelte ha jol emlekszem a totalcar... szoval ez mar megoldott. A lenyeg, hogy ma mar annyira olcso a halozati technologia, hogy barmilyen elektronikus keszulekbe lehet szamitogepet es halozati kapcsolatot tenni, az ar jelentos novelese nelkul.

    A cikk egyebkent nem errol szol, hanem arrol, hogy jon a larrabee, csak atom helyett core magokkal es core markaneven, kiegeszitve integralt periferia vezerlokkel. (a ring bus meg szerintem csak a sporolas miatt van, ha nagyobb teljesitmeny kell meg mindig lecserelhetik crossbar-ra)
  • Zoliz #10
    A kukim is belelóg mán a routerbe :D
  • Prof William #9
    Oszt maj' a zetor meg a taliga is? Fura lesz...
  • Rotyoka #8
    Hmm ismét megmutatkozott, hogy az Intelnél igazi szakemberek vannak
  • roliika #7
    Öcséém! Neeee! Komolyan?
    Mekkora felismerés...
    Japán:
    Netes budi
    netes hűtő
    netes lakás
    netes kávéfözö
    Ihhon:
    mobilnet
    Net a mobilon
    Net van már most is szinte mindenhol, az autóban, a kezünkben, otthon, és a közeljövőben, tehát 1 éven belül lesz LTE is ami aztán tényleg mindenhol garantálja a nagy sebességű lefedettséget.

    Intelnek gratula, hogy....észrevették.
  • Komolytalan #6
    Tűzfal mögé rakod a mosógépet, és kész.
  • bakagaijin #5
    Nem feltétlenül. Legfeljebb majd mindent NAT-olnak.
  • Razide #4
    Az IPv4 összeomlik...
  • IMYke2.0.0.0 #3
    Nincs is szebb kép annál, mint amit most vizionálok: a mindenkori magyar internetszolgáltató(k) kénye kedve szerint lehet majd otthon használni a berendezéseket.
    1984...
  • balee66 #2
    "Minden eszköz az internetre fog csatlakozni"

    20 évvel ezelőtt is ezt mondták...